pomoc teoretyczna

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
ktos
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

pomoc teoretyczna

Post napisał: ktos » 06 sty 2009, 15:50

czesc, nie wiem czy w odpowiednie miejsce forum trafilem, aczkolwiek wydaje mi sie ze kiedys widzialem tu jeden dzial nt. mechaniki/fizyki/matematyki w teorii.

mam taki problem i chcialbym prosic o pomoc:
mam blache o wymiarach AxB i grubosci g. bedzie ona przycisnieta belka stalowa do stolu za pomoca kilku silownikow pneumatyczych.
jak policzyc jaka potrzebna jest sila i jakie musze dobrac do tego silowniki aby giac ta blache (do Xstopni).
czy moglby mi ktos napisac przykladowe obliczenia albo do czego pokolei sie odwolac, gdyz szkole skonczylem juz hoho...:) a obecnie zajmuje sie calkowicie czym innym.
z gory dzieki

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ma555rek » 06 sty 2009, 19:40

Jeśli to blacha o grubości 1 mm to może na powietrzu coś się zwojuje ale przy ociupince grubszej to zdecydowanie powietrze odpada. Belki dociskowe ryglowane są mechanicznie a jeżeli zamknięcie jest siłownikami to wyłącznie hydraulicznymi i też nie z zamknieciem ciśnieniowym - bo w pracy ustąpi - a z ryglowaniam objętościowym. czyli zamykamy siłownikiem pompując czynnik z pewnym ciśnieniem likwidującym luz i wywierającym wstępne napięcie ale powrót czynnika zamknięty jest zaworem zwrotnym który nie pozwala na cofnięcie tłoka w trakcie gięcia. I oczywiście siłownik o odpowiednioo dużym ciśnieniu roboczym (pomimo relatywnie niższego ciśniena zamykajacego).

[ Dodano: 2009-01-06, 19:45 ]
Czy kolega oczekuje wzorów na siłę i pracę gięcia zależnie od AxB - ( długość x grubość) dla zadanego Re.? Kąt początkowo nie ma znaczenia - na zaginarce. Dopiero gdy gniemy na prasie krawędziowej z dobiciem aby ustawić kąt ( najczęściej 90st) następuje znaczy wzrost sił.
Pasjonat

Mrozik
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 06 sty 2009, 20:19

Moment gnący: Mg[Nm]
Wytrzymałość na zginanie twojego materiału: Kg[Mpa]
Wskaźnik wytrzymałości na zginanie Wg
Długość gięta: b
Wg=(bg^2)/6
Teoretycznie

Mg/Wg>Kg

Stąd

Mg>Kg*Wg

Zakładając współczynnik "przedobrzenia" 1,5

Mg>((3/2)Kg*((b*g^2)/12)

Z momentu sobie wyliczas ramię i siłę dopasowując jedno do drugiego lub do gotowego ramienia dopasowywujesz siłe.
(kliknij pomógł)

Autor tematu
ktos

Post napisał: ktos » 06 sty 2009, 21:49

dzieki wielkie!
"pomogl" juz klikniete:]
a jescze jakby mozna powiazac do tego z jaka sila, w zaleznosci od dlugosci giecia, grubosci i pozostalych danych, powinna byc przyciskana blacha?

Mrozik
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 08 sty 2009, 10:20

Jeśli w przekroju giętą blachę uznać za belkę to mozna rozumować tak jak na rysunku.

Więc jeśli mamy obliczoną siłę gięcia P to siła docisku D:

D>P+((P*a)/b).

Dokładając współczynnik
D>1.5*(P+((P*a)/b))

Oczywiście w grę wchodzą inne zjawiska takie jak umocnienie materiału odkształcanego, obecność wtrąceń niemetalicznych, pasmowość blachy etc i dlatego wprowadza się współczynnik "przedobrzenia". Natomiast na ile on jest poprawny to już wykaże praktyka.

[ Dodano: 2009-01-08, 21:29 ]
A przemyślałem jeszcze sprawę i tak się zastanawiam jakie grubości chcesz giąć>?
Bo powyżej 3 to już chyba nie w ten sposób.
Załączniki
bez tytułu.JPG
bez tytułu.JPG (4.07 KiB) Przejrzano 2359 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”