Witam, zaczynam przygodę z tym fachem i mam zawsze problem z namierzeniem środka otworu przy maszynie. Wiertło jest w oprawce i zawsze mam problem z dobrym ustawieniem narzędzia. Niby banał lecz nie mogę dobrze ustalić wartości
Ktoś pomoże?
Ustawianie wiertła w osi
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Ustawianie wiertła w osi
Wyciągasz wiertło składane, przyczepiasz zegar do czoła uchwytu i zegarem szukasz środka oprawki w osi x (to powinno być zero referencyjne osi x dla oprawek ale im maszyna i oprawki starsze to i odchylenia są mniejsze lub większe).
Wiertło masz złe włożone w oprawce- płytka skrawająca zewnętrznie zawsze w stronę plus osi X (czyli w górę)
Wiertło masz złe włożone w oprawce- płytka skrawająca zewnętrznie zawsze w stronę plus osi X (czyli w górę)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Zeby dalo sie go uzywac jako wytaczak czy jest jakis inny powod jeszcze?wojtek10916 pisze: ↑17 lip 2020, 22:53Wiertło masz złe włożone w oprawce- płytka skrawająca zewnętrznie zawsze w stronę plus osi X (czyli w górę)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Z tego co ja wiem to nie ma większego znaczenia. Przykręcasz tak jak masz splaczenie.
Niektórzy producenci w specjale robią i różnym ustaiwniem płytek.
Niektórzy producenci w specjale robią i różnym ustaiwniem płytek.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Też ale tez można wiertlem 20 mm wiercić z przesunięciem na przykład 20.8mm wtedy każdy programista programuje przesuniecie w X plusSeb.Maz. pisze: ↑19 lip 2020, 13:22Zeby dalo sie go uzywac jako wytaczak czy jest jakis inny powod jeszcze?wojtek10916 pisze: ↑17 lip 2020, 22:53Wiertło masz złe włożone w oprawce- płytka skrawająca zewnętrznie zawsze w stronę plus osi X (czyli w górę)
a i czasem wycofanie w minus.
W tokarce mocowanie narzędzi masz z obu stron