JAki moment musi mieć silnik do takiego zastosowania???
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
JAki moment musi mieć silnik do takiego zastosowania???
Witam!
Buduję frezarkę bramową. Skonstruowałem już oś x. Wałki mają dł. 40cm, śruba napędowa to szpilka z gwintem metrycznym ø8mm. Śrubę z trudem obracam palcami. Jaki mniej więcej minimalny moment musi mieć silnik żeby uciągnął śrubę? Na prędkościach posuwu mi nie zależy. Frezowanie w miękkich materiałach. Myślałem nad Sanyo-denki o momencie 0,6 Nm. Wystarczą? Powiedzcie tak na oko......
Z góry dziękuję. Pzdr
Buduję frezarkę bramową. Skonstruowałem już oś x. Wałki mają dł. 40cm, śruba napędowa to szpilka z gwintem metrycznym ø8mm. Śrubę z trudem obracam palcami. Jaki mniej więcej minimalny moment musi mieć silnik żeby uciągnął śrubę? Na prędkościach posuwu mi nie zależy. Frezowanie w miękkich materiałach. Myślałem nad Sanyo-denki o momencie 0,6 Nm. Wystarczą? Powiedzcie tak na oko......
Z góry dziękuję. Pzdr
- Załączniki
-
- O to się rozchodzi. Estetycznie będzie lepsze, dopiero początki i przymiarki
- podstawa.jpg (47.31 KiB) Przejrzano 1693 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Jeżeli palcami nie za bardzo to 0,6Nm nie wiele pomoże
Można zastosować przełożenie - i to dość duże , wtedy powinno pociągnąć.
Prościej będzie zacząć od wyeliminowania zbędnych oporów - silnik się nie przemęczy a co za tym idzie nie będzie ulubionego przez wszystkich gubienia kroków
Pozdrawiam
Jeżeli palcami nie za bardzo to 0,6Nm nie wiele pomoże

Można zastosować przełożenie - i to dość duże , wtedy powinno pociągnąć.
Prościej będzie zacząć od wyeliminowania zbędnych oporów - silnik się nie przemęczy a co za tym idzie nie będzie ulubionego przez wszystkich gubienia kroków

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Sto volt ja proponuję wymianę śruby na trapezową choćby od sponsora forum no
i odpowiednią nakrętkę.
Jeśli pójdziesz drogą zwiększania momentu silnika to i tak duże prawdopodobieństwo,
że wrócisz do tego tematu później.
Jeśli ta prezentowana śruba to zwykła 'budowlanka' to musi być chyba strasznie powyginana?
i odpowiednią nakrętkę.
Jeśli pójdziesz drogą zwiększania momentu silnika to i tak duże prawdopodobieństwo,
że wrócisz do tego tematu później.
Jeśli ta prezentowana śruba to zwykła 'budowlanka' to musi być chyba strasznie powyginana?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Dzięki za zainteresowanie.
cnc2006 - to jest moja pierwsza maszyna i zastosowałem w niej zwykłą budowlanke. Nie jest powyginana. Wybrałem w sklepie moim zdaniem najlepszą, osadzona jest na łożyskach i nie ma problemu wyginania. Trapezówki zamontuję w następnych moich maszynach, o ile ta będzie działać i nie zniechęce się do cnc.
I co wogóle myślicie o tej konstrukcji, będzie działać? Jutro buduję Y to może wrzuce zdjęcia.
Dzięki za odpowiedzi, jakby nie to forum tobym nawet nie zaczął budowy..... POzdrawiam
cnc2006 - to jest moja pierwsza maszyna i zastosowałem w niej zwykłą budowlanke. Nie jest powyginana. Wybrałem w sklepie moim zdaniem najlepszą, osadzona jest na łożyskach i nie ma problemu wyginania. Trapezówki zamontuję w następnych moich maszynach, o ile ta będzie działać i nie zniechęce się do cnc.
o co chodzi???bartuss1 pisze:Leoo napisał/a:
Kolega ma na myśli inercję (tłumik)?
niop
te silniczki z wystającą ośką od tyłu
I co wogóle myślicie o tej konstrukcji, będzie działać? Jutro buduję Y to może wrzuce zdjęcia.
Dzięki za odpowiedzi, jakby nie to forum tobym nawet nie zaczął budowy..... POzdrawiam
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
To cosik krzywo jest. Może nakrętek na śrubie Kolega nie splanował i przy dokręcaniu łożysk śrubę 'postawiło bokiem'... (raczej bym się skupił na tym i sprawdził czy wszystko jest równo, prowadnice równolegle itd., a nie na silnikach z większym momentem...)sto volt pisze:Śrubę z trudem obracam palcami.
Też mam taka konstrukcję za sobą, ale śrubę bezproblemowo dziecko by w palcach obróciło.
Pozdrawiam