lekcja nr.1
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
wiec i ja dorzuce jak to czasem sie spotkalem:
- czasami wystarczylo napisac T0101
- innym razem T01 D01
- czasami T100 T1
mam dalej podawac przyklady? co tobie luk_asz01, to da?
- czasami wystarczylo napisac T0101
- innym razem T01 D01
- czasami T100 T1
mam dalej podawac przyklady? co tobie luk_asz01, to da?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 16
no moje sformuowania sa swieze i nietrafne, wole sie uczyc na bledach, krytyka innych bardziej mnie motywuje do robienia cos z tym tematem. juz pare razy udowodnile ,ze nie mam pojecia o programowaniu. chce zrobic kurs programowania, na kurs dostanie sie tylko 16scie osob,pewnie bedzie jakis test jesli bedzie duzo chetnych, jest to kurs polroczny i za free, jesli sie przyloze do niego wczesniej, jesli ogarne sporo informacji to mam szanse znalesc sie w tych 16stu osobach. postawilem sobie taki cel i chce go osiagnac, reszta mnie wali.
ciesze sie ze sa osoby ktore bez_interesownie wskazuja mi droge jaka mam kroczyc w tej dziedzinie.
chodzilo mi o korekcje narzedzia ;/
ciesze sie ze sa osoby ktore bez_interesownie wskazuja mi droge jaka mam kroczyc w tej dziedzinie.
chodzilo mi o korekcje narzedzia ;/
Ostatnio zmieniony 08 paź 2008, 00:31 przez luk_asz01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
przede wszystkim jesli chcesz dostac sie i przejsc jakis egzamin to przestan pisac z bledami, co prawda moze i ja nie jestem w tym najlepszy ale slowa: "swierze, se" az kluja w oczy... poza tym, chcesz zapisac sie na kurs, wiec zacznij od naprawde podstawowych podstaw, zostaw ta teorie ksiazkowa bo ona tobie nic nie da. poprzegladaj podstawowe narzedzia, zobacz co i jakim sie robi, wyobraz to sobie. bez tego na kursie nie dasz sobie rady. nikt cie tam nie bedzie pytal o gatunki stali wiec odpusc to sobie teraz! wystarczy, ze odroznisz aluminium od stali i dobierzesz do kazdego z tych materialow odpowiednie parametry czesto nawet podane przez producentow na opakowaniach plytek. kolejne co to poszperaj troche informacji o maszynach, jakie maja mozliwosci, jak ogolnie to wszystko wyglada i co z czym ugryzc. poszukaj nastepnie ksiazki od programowania ktorego chcesz sie uczyc, zdobadz wiedze o podstawowych cyklach, jak zaczac program, jak go skonczyc, olej korekty, po to idziesz na kurs aby sie ich tam nauczyc. dowiedz sie jakim cyklem wytoczyc prosty walek, jak narysowac i obrobic kontur, jak cos przewiercic i nagwintowac. wiedzy i nauki jest w tej dziedzinie na lata a ty zaczynasz od du** strony... przede wszystkim podstawy!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Błędy to fakt. Z tym musisz coś zrobić. Najłatwiej zainstalować Firefoxa czy Seamonkey, bo te przeglądarki podkreślają błędy na czerwono.
Za programowanie warto się wziąć dopiero po poznaniu zasad obróbki, nie odwrotnie! Co ci da, że będziesz coś tam umiał, jak od razu urwiesz, albo spalisz nóż, bo dasz nie takie parametry, jak potrzeba? W sumie tokarka CNC różni się tylko tym od konwencjonalnej tokarki, że nie ma korbek, dźwigni, a wszystko kręci się i przestawia tak, jak to sobie wcześniej wymyśliłeś.
Tokarz przestawi jakieś wajchy i ustawi sobie prędkość i kierunek obrotów.
Ja wpiszę S300 M4 i jeśli tokarka to przeczyta, to wybierze 300 obrotów na minutę i włączy obroty wrzeciona w lewo.
Kolejna analogia?
Tokarz zrobi kilka szybkich obrotów korbką nożem dojechać do materiału na jakąś średnicę.
Ja wpiszę G0 X120 i silniki obrócą mi tą samą śrubę, co u tokarza zakończona jest korbką, i nóż pojedzie mi do średnicy 120 mm.
Tokarz, zorientował się, że średnica wyszła mu za mała, dlatego troszkę dosunął nóż i przejechał jeszcze raz.
Ja zmierzyłem i wyszło mi, że średnica jest o 0.2 mm za mała. Wpisuję połowę (sinumerik na przykład) tej wartości w tabeli narzędzi, tam gdzie mam D1 i następnie narzędzie wywołuję z tą wartością np. T5 D1 (wziąłem piąty nóż, ale odsunąłem go, albo dosunąłem według wskazówek zapisanych wcześniej w tabelce).
Tak naprawdę samo programowanie jest trywialne i bardzo szybko się go nauczysz, ale dopiero w momencie, w którym wiesz, co w danym momencie zrobiłby stary tokarz.
Tokarz odkręcił zawór z emulsją chłodzącą - aha muszę wpisać M8. Zakręcił, w porządku, wpisuję M9.
SA o błędach pamiętaj, ja właśnie dlatego mam Seamonkey, bo mi błędy poprawia!
Za programowanie warto się wziąć dopiero po poznaniu zasad obróbki, nie odwrotnie! Co ci da, że będziesz coś tam umiał, jak od razu urwiesz, albo spalisz nóż, bo dasz nie takie parametry, jak potrzeba? W sumie tokarka CNC różni się tylko tym od konwencjonalnej tokarki, że nie ma korbek, dźwigni, a wszystko kręci się i przestawia tak, jak to sobie wcześniej wymyśliłeś.
Tokarz przestawi jakieś wajchy i ustawi sobie prędkość i kierunek obrotów.
Ja wpiszę S300 M4 i jeśli tokarka to przeczyta, to wybierze 300 obrotów na minutę i włączy obroty wrzeciona w lewo.
Kolejna analogia?
Tokarz zrobi kilka szybkich obrotów korbką nożem dojechać do materiału na jakąś średnicę.
Ja wpiszę G0 X120 i silniki obrócą mi tą samą śrubę, co u tokarza zakończona jest korbką, i nóż pojedzie mi do średnicy 120 mm.
Tokarz, zorientował się, że średnica wyszła mu za mała, dlatego troszkę dosunął nóż i przejechał jeszcze raz.
Ja zmierzyłem i wyszło mi, że średnica jest o 0.2 mm za mała. Wpisuję połowę (sinumerik na przykład) tej wartości w tabeli narzędzi, tam gdzie mam D1 i następnie narzędzie wywołuję z tą wartością np. T5 D1 (wziąłem piąty nóż, ale odsunąłem go, albo dosunąłem według wskazówek zapisanych wcześniej w tabelce).
Tak naprawdę samo programowanie jest trywialne i bardzo szybko się go nauczysz, ale dopiero w momencie, w którym wiesz, co w danym momencie zrobiłby stary tokarz.
Tokarz odkręcił zawór z emulsją chłodzącą - aha muszę wpisać M8. Zakręcił, w porządku, wpisuję M9.
SA o błędach pamiętaj, ja właśnie dlatego mam Seamonkey, bo mi błędy poprawia!
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
no właśnie...
Skończyłem kurs programowania cnc w UK ale najchętniej bym się zatrudnił na manualną, właśnie po to, by na spokojnie poznać zasady obróbki...
Bo jest ta wielka różnica pomiędzy manualnymi a cnc, że pracując na manualnej ma się większą kontrolę (przynajmniej wizualną,) nad tym co się robi, a w cnc patrzysz przez szybkę jak się emulsja ślicznie rozpryskuje na to coś co jest toczone...
Dzięki za podesłanie tego katalogu, jednak się za bardzo nie przydał, materiały u nas mają przede wszystkim oznaczenia EN a nie BS (British Standard) i tych EN jest za mało (przynajmniej nie ma tych które my używamy (EN36, EN24, EN32).
Skończyłem kurs programowania cnc w UK ale najchętniej bym się zatrudnił na manualną, właśnie po to, by na spokojnie poznać zasady obróbki...
Bo jest ta wielka różnica pomiędzy manualnymi a cnc, że pracując na manualnej ma się większą kontrolę (przynajmniej wizualną,) nad tym co się robi, a w cnc patrzysz przez szybkę jak się emulsja ślicznie rozpryskuje na to coś co jest toczone...
Dzięki za podesłanie tego katalogu, jednak się za bardzo nie przydał, materiały u nas mają przede wszystkim oznaczenia EN a nie BS (British Standard) i tych EN jest za mało (przynajmniej nie ma tych które my używamy (EN36, EN24, EN32).
-
WITAM
dobralem narzedzia i plytki do tego cwiczenia i nie tylko , bede je tez stosowal do innych cwiczen. Prosilbym o sprawdzenie tego zestawu przez kogos kto sie na tym zna ;/
Narzędzia wybrałem na podstawie katalogu Baildonit 2008
1.Obrobka zgrubna zewn – nóz – PCLNR/L 2525M12 - plytka CNMG 120408
2.Obrobka wykancz zewn – nóz - SDJCR/L 1616H07 - plytka DCMT 070204-12
3.Wytyczak wkan do otworu - nóz – A12M-SDUCR/L07 - plytka DCMT 070202-12
4.Wytyczak zgrub do mal otworu -nóz – A12M-SCLCR/L06 plus plytka CCMT 060204-12
5.Wytyczak zgruby do duz otworu - nóz - A25T-MWLNR/L08 plus plytka WNMG 080408-PC
6.Przecinaki listwowe - XLCFN 2603J31-FX plus imak blokowy SBN2019-32 plus plytka LFMX3N
moze ma ktos z was katalog sandvika z nożami, chyba ze nie ma znaczenia jakiego uzyje noża, oby typ plytki sie zgadzal. jak to jest?
dobralem narzedzia i plytki do tego cwiczenia i nie tylko , bede je tez stosowal do innych cwiczen. Prosilbym o sprawdzenie tego zestawu przez kogos kto sie na tym zna ;/
Narzędzia wybrałem na podstawie katalogu Baildonit 2008
1.Obrobka zgrubna zewn – nóz – PCLNR/L 2525M12 - plytka CNMG 120408
2.Obrobka wykancz zewn – nóz - SDJCR/L 1616H07 - plytka DCMT 070204-12
3.Wytyczak wkan do otworu - nóz – A12M-SDUCR/L07 - plytka DCMT 070202-12
4.Wytyczak zgrub do mal otworu -nóz – A12M-SCLCR/L06 plus plytka CCMT 060204-12
5.Wytyczak zgruby do duz otworu - nóz - A25T-MWLNR/L08 plus plytka WNMG 080408-PC
6.Przecinaki listwowe - XLCFN 2603J31-FX plus imak blokowy SBN2019-32 plus plytka LFMX3N
moze ma ktos z was katalog sandvika z nożami, chyba ze nie ma znaczenia jakiego uzyje noża, oby typ plytki sie zgadzal. jak to jest?
Ostatnio zmieniony 16 paź 2008, 12:37 przez luk_asz01, łącznie zmieniany 1 raz.
-
CCMT 060202
wiesz co kolejno oznacza kazdy symbol w nazwie plytki? dales na wytaczanie wykanczajace plytke z promieniem 0,4 a na zgrubne plytke 0,2...
wiesz co kolejno oznacza kazdy symbol w nazwie plytki? dales na wytaczanie wykanczajace plytke z promieniem 0,4 a na zgrubne plytke 0,2...
-
Tak, z katalogiem i legenda do niego nie mam problemu z doborem plytki i narzedzia, co do oznaczen ,to tez nie mam z tym problemu gdyz czytam wszystko na temat wymiarow i wlasciwosci plytek. Ten blad byl pomylka.
pytanie : zakres iso gatunkow plytek?jakies info na ten temat bym prosil, moze byc artkul.zassalem przed chwila katalog Sandvika i tak samo jak w katalogu Baildonit wystepuje zakres Iso.
pytanie : zakres iso gatunkow plytek?jakies info na ten temat bym prosil, moze byc artkul.zassalem przed chwila katalog Sandvika i tak samo jak w katalogu Baildonit wystepuje zakres Iso.
-
powiesz mi po co tobie teraz gatunki plytek? widze, ze nadal do ciebie nie dociera co pisalismy wczesniej. naucz sie podstaw. to zostaw na pozniej. wystarczy jak narazie dobierzesz odpowiednie narzedzie do danej obrobki. gatunki plytek sa tak roznorodne i tyle ich jest, ze i tak nie nadazysz za tym. kazdy producent uzywa innych oznaczen i srednio raz w miesiacu wprowadza nowe. poczytales o narzedziach to zajmij sie czyms innym i rowniez poznaj to z lekka ogolnikowo.
-

[ Dodano: 2008-10-22, 19:15 ]
-zamontowanie przedmiotu
-zamontowanie nozy (nr.1, nr.4, nr.6-przecinak i wiertlo - fi12
-ustawienie predkosci wrzeciona np.200m/min i predkosci posuwu na 0,3 mm/obr
-obroty zgodne z ruchem wskazowek zegara
-wlaczenie chlodziwa
-wlaczenie maszyny
-narzedziem nr.1 podjezdzamy do czola przedmiotu obrabianego, zdjemujemy z czola 0,3mm warstwy wierzchniej
-nastepnie przechodzimy do obrobki na osi "z", zdjemujemy 2krotnie warstwe wierzchnia by osiagnac wymiar koncowy , glebokosc skrawania - 1.wszy-2mm drugi wjazd 1mm,
-cofamy narzedzie do bezpiecznej pozycji i zmieniamy 1-wsze narzedzie na wierlo fi12
-obroty bez zmian i kierunek obrotow wrzciona plus chlodziwo
-wiercimy otwor w przedmiocie na dlugosc 95mm
-zmiana narzedzia na wytyczak ,predkosci i posuwy te same, kierunek obrotow cw,plus M07
-zebranie warstwy wewnetrznej na osi "z" dwukrotnie po 2mm materialu
-powrot narzedzia i wymiana go na przecinak
-S200 M03 M07 F0,2
-odciecie materialu, na dana dlugosc -90mm
czy dobrze se to wyobrazilem, prosze o krytyke tresci nie gramatyki
pytanie:
wrzuclem dzis program napisany przez "cosmonet"
T202 (WIERCENIE NA FI12);
G97 G40 G55 S1200 M03;
G00 X0. Z1. M08;
G81 Z-94. R1. F0.1;
G80;
M09;
G28;
do cnc_simulator i zaobserwowalem to, ze w wierceniu jak i przy wytaczaniu po osiagnieciu Z-94 w przyadku wiercenia i Z -90.3 -wytyczniu ,narzedzia powracaja do punktu wymiany najkrotsza droga , wiec jest to rownoznaczne z kolizja. czy moze ja to zle zinterpretowalem. czy nie powinna znalesc sie komenda odpowiadajaca za powrot narzedzia do bezpiecznej pozycji w ruchu poziomym poza przedmiot a dopiero pozniej G28