Początek Jak to sie je???
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Początek Jak to sie je???
Witam wszysstkich na forum. Jestem nowym użytkownikiem i z góry przepraszam jeśli ten post nie jest w odpowiednim miejscu. Mianowicie chciałbym rozpocząc swoja przygode z frezareczką cnc. Jesli chodzi o całą kostrukcje to mysle ze nie bedę miał z tym problemu, natomiast z elektroniką i programowaniem to wycinania raczej tak. Prosze powiedzcie mi czy mgr bankowości da rade takim rzeczom bez ukończenia polibudy. Czy jest może ktoś na tym forum z Wrocławia, bawi sie w takie rzeczy i byłby chętny spotkac sie i pokazac jak to wszsytko działa ? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 maja 2010, 15:31 przez Sumo71, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jasne każdy może taką maszynkę zbudować tylko trzeba mieć chęci, wiele osób kończy tylko na planach bo musisz się liczyć z tym że budowa pierwszej jest bardzo czasochłonna i można nerwów się najeść ale ludzie z forum na pewno pomogą
Narazie powinieneś przeglądnąć forum i dużo poczytać zastanowić się nad konstrukcją, elektronika nie jest straszna kupisz gotowe sterowniki zobaczysz na schemacie który kabelek do czego idzie resztę pod powiemy, a jeżeli nie chcesz wycinać modeli 3D to programowanie jest bardzo proste
Narazie powinieneś przeglądnąć forum i dużo poczytać zastanowić się nad konstrukcją, elektronika nie jest straszna kupisz gotowe sterowniki zobaczysz na schemacie który kabelek do czego idzie resztę pod powiemy, a jeżeli nie chcesz wycinać modeli 3D to programowanie jest bardzo proste
-
No to mysle ze podołam.
1.Konstrukcja raczej drewniana na poczatek (aluminiowa moze potem jak juz pierwsza frezareczka wytni mi elementy).
2. Stół ruchomy.
3. Wielkość frezareczki 600 x 400. Nie do konca wiem co z ta wysokości i jak to ustalic ale mysle ze damy rade w kolejnych postach.
4.To mowisz zeby napisac do admina maila i zeby pomogł elementy wybrac ze swojego sklepu i zaczac budowe a reszte powoli doczytywac na forum?
1.Konstrukcja raczej drewniana na poczatek (aluminiowa moze potem jak juz pierwsza frezareczka wytni mi elementy).
2. Stół ruchomy.
3. Wielkość frezareczki 600 x 400. Nie do konca wiem co z ta wysokości i jak to ustalic ale mysle ze damy rade w kolejnych postach.
4.To mowisz zeby napisac do admina maila i zeby pomogł elementy wybrac ze swojego sklepu i zaczac budowe a reszte powoli doczytywac na forum?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Wysokość osi Z powinna mieć pole robocze przy najmniej 100mm w zależności co będziesz na niej wykonywał
Jeżeli masz konkretne pytania odnośnie elementów to na pewno ci doradzą w dziale pomoc techniczna http://www.akcesoria.cnc.info.pl/kontakt.htm
ale najpierw odczytaj forum zrób jakiś rysunek a potem zacznij budowę za oszczędzi ci to niespodzianek
Jeżeli masz konkretne pytania odnośnie elementów to na pewno ci doradzą w dziale pomoc techniczna http://www.akcesoria.cnc.info.pl/kontakt.htm
ale najpierw odczytaj forum zrób jakiś rysunek a potem zacznij budowę za oszczędzi ci to niespodzianek

-
Ogólnie to mam zamiar frezowac elementy do budowy modeli nie wszystko sie da wyrzynarka dociac a tu tworze projekt wpisuje kod i samo sie zrobi przynajmniej taka mam nadzieje. Mysle ze wyzszych elementow niz 100 mm nie bedzie do obrobki. Wiadomo kazda budowa zaczyna sie na planach i szkicach potem napisze o dobor materialow i bede powoli to skladal. Dzieki za pomoc