Dostałem nietypowe zadanie od szefa rozeznania możliwości realizacji projektu, nie znam się na tym dlatego przepraszam jak moje pytania będą głupie czy bezsensowne.
Do wykonania mam zakończenie linii produkcyjnej coś w rodzaju przenośnika. Nasz klient ma linie produkującą elementy ceramiczne 4 rodzaje, przez środek hali produkcyjnej przebiega taśmociąg/ przenośnik, na który pracownicy kładą wyprodukowane elementy, elementy te następnie transportowane są poza hale produkcyjną na drugą halę a właściwie wiatę ( za ścianę ) gdzie obecnie do tej pory trafiały na stół na którym pracownik rozdzielał wyprodukowane elementy i wkładał do odpowiedniego kosza do transportu. Klient chce abyśmy wykonali mu maszynę która będzie odbierała wyprodukowane elementy i przenosiła je do odpowiednich pojemników, tzn z taśmociągu na wysokości 1.2 metra od ziemi elementy trafiają do pojemnika kwadratowego 400x400 wysokość 200mm z otwieranym dnem poruszającego się w osi x, automatyka zna i podaje informację do jakiego kosza mają trafić, następnie następuje najazd pojemnika nad odpowiedni kosz ( kosze wymiary 600x600 wysokość 80cm) wykonanie opuszczenia pojemnika transportowego w osi Z na odpowiednią wysokość tak aby nie stłuc elementów i następuje otwarcie dna wyładowanie elementu do kosza a następnie powrót pojemika pod taśmociąg. Przenoszone elementy do 3kg. Założenia nie musi być wymagana duża precyzja, dokładność kilka cm będzie ok w osi x, zasilanie ma być z napięcia stałego max do 24V, temperatura pracy od -30 do +40 stopni, szybkość na poziomie max 3 sekund całego cyklu.Maksymalnie tania konstrukcja. Myślałem żeby wykonać to tak żeby w osi x zastosować 2 wałki prowadzące o dł 2500mm fi 20 usytuowane poziomo a w środek dać listwę zębatą cnc, do koszyka przymocować jakiś szybki silnik krokowy z zębatką poruszającą się po listwie ,który będzie odpowiadał za przemieszczanie, chciałbym uzyskać efekt że każde nowe najechanie na pojemnik następuje z przesunięciem kilku cm żeby elementy nie były wrzucane w jednym miejscu. Natomiast w osi Z zastosować śrubę kulową do opuszczania w dół pojemnika elementów.Nie mam pojęcia jak zrobić dno otwierane. Czy bylibyście wstanie podesłać mi wszelkie uwagi i wskazówki jakbyście to zrobili i wykonali, jakie napędy, jakie silniki, czy na wałkach czy zastosować jakieś inne rozwiązania, proszę o wszelkie sugestie. W załączniki prosty rysunek poglądowy