Wyrównarka śmietany na torcie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
- Posty: 17
- Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
- Lokalizacja: Lublin
Wyrównarka śmietany na torcie
Witajcie,
Chciałbym wykonać do mojej firmy proste urządzenie do równomiernego, najlepiej w poziomie zgarniania nadmiaru śmietany z górnej warstwy tortu, wyrównywania jego powierzchni. Potrzebuję regulacji góra/ dół oraz posuwu przód/tył. Wydaję mi się, że trzeba zastosować posuw liniowy. W jednej pozycji poziomo zamocowany były "ala nóż" który zgarniałby śmietanę z tortu.
Proszę o podpowiedź jakie elementy składowe zastosować do takiego projektu. Może ma ktoś jakis dobry pomysł, urządzenie ma być proste. Zależy mi na poziomym posuwie. Regulacja i praca ręczna. Konstrukcja lekka.
Czy może wykorzystać jakieś urządzenie, ploter ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Chciałbym wykonać do mojej firmy proste urządzenie do równomiernego, najlepiej w poziomie zgarniania nadmiaru śmietany z górnej warstwy tortu, wyrównywania jego powierzchni. Potrzebuję regulacji góra/ dół oraz posuwu przód/tył. Wydaję mi się, że trzeba zastosować posuw liniowy. W jednej pozycji poziomo zamocowany były "ala nóż" który zgarniałby śmietanę z tortu.
Proszę o podpowiedź jakie elementy składowe zastosować do takiego projektu. Może ma ktoś jakis dobry pomysł, urządzenie ma być proste. Zależy mi na poziomym posuwie. Regulacja i praca ręczna. Konstrukcja lekka.
Czy może wykorzystać jakieś urządzenie, ploter ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 1687
- Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
- Lokalizacja: Galaktyka
Zrob podstawke oparta na srubie kora wyregulujesz wysokosc na jakiej tort bedzie wchodzil pod ten noz.
Ja bym sie nie bawil w zadne mechanizmy, tylko proste dwie podpory z nierdzewki - na sztorc I po nich przesuwa sie ( tak przesuwa ) poprzeczny element z zamocowanym nozem. To wszystko . calosc przesuwana recznie.
Wkladasz tort ustawiasz wysokosc sruba od dolu. Przesuwasz nad nim elementem poprzecznym ktory slizga sie poprostu po prostych prowadnicach I cala filozofia.
Ja bym sie nie bawil w zadne mechanizmy, tylko proste dwie podpory z nierdzewki - na sztorc I po nich przesuwa sie ( tak przesuwa ) poprzeczny element z zamocowanym nozem. To wszystko . calosc przesuwana recznie.
Wkladasz tort ustawiasz wysokosc sruba od dolu. Przesuwasz nad nim elementem poprzecznym ktory slizga sie poprostu po prostych prowadnicach I cala filozofia.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Posty: 5774
- Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
- Lokalizacja: Westfalia
myślę, że nie tak trzeba do tego podejść. Czemu? A bo nie o to chodzi, żeby śmietanę zepchnąć z tortu, ale by na torcie uzyskać jednakową warstwę śmietany.
Przemysłowo ja bym to widział w ten sposób, że nad obracającym się tortem przesuwa się dysza, z której jest podawana śmietana. Trzeba tak dobrać prędkość podawania śmietany (stała) i prędkość obrotu tortu (zmienna, żeby prędkość układania była stała), żeby warstwa była równa.
Nie wymyśliłem prochu. W mikroskali w ten sposób działają drukarki 3d. tylko tu dysza se śmietaną jest dużo większa. Można za dyszą dodać małą zgarniającą i wyrównującą płytkę.
Na marginesie - jak myślicie, czy dało by się drukować (podobna zasada jak w drukarkach) marcepanem? Ewentualnie jakąś masą termoplastyczną, na bazie cukru?
Przemysłowo ja bym to widział w ten sposób, że nad obracającym się tortem przesuwa się dysza, z której jest podawana śmietana. Trzeba tak dobrać prędkość podawania śmietany (stała) i prędkość obrotu tortu (zmienna, żeby prędkość układania była stała), żeby warstwa była równa.
Nie wymyśliłem prochu. W mikroskali w ten sposób działają drukarki 3d. tylko tu dysza se śmietaną jest dużo większa. Można za dyszą dodać małą zgarniającą i wyrównującą płytkę.
Na marginesie - jak myślicie, czy dało by się drukować (podobna zasada jak w drukarkach) marcepanem? Ewentualnie jakąś masą termoplastyczną, na bazie cukru?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
- Posty: 1687
- Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
- Lokalizacja: Galaktyka