Wyrównarka śmietany na torcie

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
Rayban
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
Lokalizacja: Lublin

Wyrównarka śmietany na torcie

#1

Post napisał: Rayban » 22 sie 2016, 21:51

Witajcie,

Chciałbym wykonać do mojej firmy proste urządzenie do równomiernego, najlepiej w poziomie zgarniania nadmiaru śmietany z górnej warstwy tortu, wyrównywania jego powierzchni. Potrzebuję regulacji góra/ dół oraz posuwu przód/tył. Wydaję mi się, że trzeba zastosować posuw liniowy. W jednej pozycji poziomo zamocowany były "ala nóż" który zgarniałby śmietanę z tortu.

Proszę o podpowiedź jakie elementy składowe zastosować do takiego projektu. Może ma ktoś jakis dobry pomysł, urządzenie ma być proste. Zależy mi na poziomym posuwie. Regulacja i praca ręczna. Konstrukcja lekka.

Czy może wykorzystać jakieś urządzenie, ploter ?

Z góry dziękuję za podpowiedzi




avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 208
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#2

Post napisał: avatar » 23 sie 2016, 06:21

A nie stół obrotowy i jedna oś Z ?

od 4:00 minut
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


nutrash
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 70
Rejestracja: 29 sty 2016, 19:24
Lokalizacja: Wrocław

#3

Post napisał: nutrash » 23 sie 2016, 08:29

A tak całkiem prosto i topornie typu obrotowa deska (na wzór takiej z ikei ale pod wymiar) + stojak z regulowaną wysokością na zbierak? Przy odrobinie wprawy efekt będzie ok, a koszty nieporównywalnie mniejsze.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1687
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#4

Post napisał: InzSpawalnik » 24 sie 2016, 22:48

Zrob podstawke oparta na srubie kora wyregulujesz wysokosc na jakiej tort bedzie wchodzil pod ten noz.

Ja bym sie nie bawil w zadne mechanizmy, tylko proste dwie podpory z nierdzewki - na sztorc I po nich przesuwa sie ( tak przesuwa ) poprzeczny element z zamocowanym nozem. To wszystko . calosc przesuwana recznie.

Wkladasz tort ustawiasz wysokosc sruba od dolu. Przesuwasz nad nim elementem poprzecznym ktory slizga sie poprostu po prostych prowadnicach I cala filozofia.


Autor tematu
Rayban
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 17
Rejestracja: 30 sty 2015, 22:20
Lokalizacja: Lublin

#5

Post napisał: Rayban » 13 wrz 2016, 20:15

InzSpawalnik czy mógłbyś mi wykonać jakiś prosty rysunek w paintcie ? Do końca nie rozumiem jak to ma wyglądać, ale coś czuję, że byłoby to dobre :)


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5774
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#6

Post napisał: jasiu... » 14 wrz 2016, 16:13

myślę, że nie tak trzeba do tego podejść. Czemu? A bo nie o to chodzi, żeby śmietanę zepchnąć z tortu, ale by na torcie uzyskać jednakową warstwę śmietany.

Przemysłowo ja bym to widział w ten sposób, że nad obracającym się tortem przesuwa się dysza, z której jest podawana śmietana. Trzeba tak dobrać prędkość podawania śmietany (stała) i prędkość obrotu tortu (zmienna, żeby prędkość układania była stała), żeby warstwa była równa.

Nie wymyśliłem prochu. W mikroskali w ten sposób działają drukarki 3d. tylko tu dysza se śmietaną jest dużo większa. Można za dyszą dodać małą zgarniającą i wyrównującą płytkę.

Na marginesie - jak myślicie, czy dało by się drukować (podobna zasada jak w drukarkach) marcepanem? Ewentualnie jakąś masą termoplastyczną, na bazie cukru?


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#7

Post napisał: koala.g » 14 wrz 2016, 16:26

Emm przecież to na filmie jest pokazane.

Stół obrotowy i podajnik śmietany. Pewnie w podajniku po prostu silnik uruchamia się tylko na określony czas. Dostosowany do obrotów stołu.


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1687
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#8

Post napisał: InzSpawalnik » 15 wrz 2016, 19:34

Rayban, napisz na mailu to ci cos naszkicuje.

Drukarka 3d do smietany na tort to juz troche przesada :)


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2947
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#9

Post napisał: koala.g » 15 wrz 2016, 21:29

[youtube][/youtube]


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5774
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

#10

Post napisał: jasiu... » 15 wrz 2016, 21:55

inżynierze, jeśli firma produkuje kilkaset tortów na godzinę, tak jak firmy produkujące torty mrożone, to musi być specjalne urządzenie. W ostateczności robota przemysłowego można zaprogramować, żeby smarował, ale tak wydajny, jak nastrzykiwarka śmietany nie będzie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”