prosze o pomoc sterowanie silnika dc frezarka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
prosze o pomoc sterowanie silnika dc frezarka
witam serdecznie posiadam frezarkę bridgeport seria I . kupiłem ją bez sterowania napędu stolu . silnik to silik DC 110V 4,6A 370W do silnika wchodzą 4 przewody 2 idą na szczotki a 2 pozostale na uzwojenie. wiec teraz kilka pytań do expertów
1. co to za rodzaj silnika DC
2. w jaki sposób dorobić sterowanie
3. bardzo dziekuje za pomoc
1. co to za rodzaj silnika DC
2. w jaki sposób dorobić sterowanie
3. bardzo dziekuje za pomoc
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
re
bardzo dziekuje za zainteresowanie tematem w dniu dzisiejszym zrobię i dodam kilka fotek . a o to kilka podladowych zdjec
[ Dodano: 2012-03-15, 09:35 ]
a o to zdjęcia silnika znalezione w necie. mój silnik jest taki sam
[ Dodano: 2012-03-15, 09:35 ]
a o to zdjęcia silnika znalezione w necie. mój silnik jest taki sam
- Załączniki
-
- 44444.JPG (26.32 KiB) Przejrzano 2810 razy
-
- 55555555555.JPG (33.64 KiB) Przejrzano 1398 razy
-
- 2222222222.JPG (11.25 KiB) Przejrzano 2816 razy
-
- 33333333333.jpg (15.74 KiB) Przejrzano 1397 razy
-
Falownik do silnika kolektorowego?kamar pisze:Jeśli dobrze kojarzę to był silnik wieszany na śrubie stołu. Jeśli tak to daj sobie spokój z odbudową tego. Poniewierają się u mnie dwa takie z potencjometrami. Ktoś kiedyś próbował to reanimować, dobudował szafkę z falownikami a i tak nie działało dobrze. Pomijam już że beznadziejne w użyciu.
Naprawiałem układ regulacji podobnego silnika kolektorowego posuwu stołu frezarki angielskiej. Zasilany z 220V prądem stałym z prostowaniem i regulacją na mostku diodowo-tyrystorowym. Napęd na śrubę posuwu przez przekładnie ślimakową. Działało to bardzo dobrze. Zdjąłem schemat i na życzenie mogę przesłać. Niestety nie spisałem parametrów silnika, ale moc tego rzędu.
-
Sinik prądu stałego bez magnesów trwałych działa też przy napięciu zmiennym.
Ewentualnie może się grzać od prądów wirowych.
Regulację można zrobić tak jak wyżej napisano na regulatorze od elektronarzędzi, odkurzacza czy nawet na przyzwoitszym ściemniaczu oświetlenia, zablokowanym tak żeby mocy znamionowej silnika nie przekraczać.
Można spróbować podłączyć taki silnik pod napięcie 230V przez pojedyńczą diodę, wtedy prąd płynie tylko przez połowę czasu, więc się wydziela tylko połowa mocy. Takie prymitywne PWM.
Uzwojenia wirnika (szczotki) i stojana łączy się szeregowo.
Zamieniając miejscami początek i koniec jednego z uzwojeń otrzymujemy obroty w prawo lub w lewo.
Krótko mówiąc działa to tak samo jak na przykład w wiertarce.
.
Ewentualnie może się grzać od prądów wirowych.
Regulację można zrobić tak jak wyżej napisano na regulatorze od elektronarzędzi, odkurzacza czy nawet na przyzwoitszym ściemniaczu oświetlenia, zablokowanym tak żeby mocy znamionowej silnika nie przekraczać.
Można spróbować podłączyć taki silnik pod napięcie 230V przez pojedyńczą diodę, wtedy prąd płynie tylko przez połowę czasu, więc się wydziela tylko połowa mocy. Takie prymitywne PWM.
Uzwojenia wirnika (szczotki) i stojana łączy się szeregowo.
Zamieniając miejscami początek i koniec jednego z uzwojeń otrzymujemy obroty w prawo lub w lewo.
Krótko mówiąc działa to tak samo jak na przykład w wiertarce.
.