Chciałem Was zapytać o opinie na temat piły tarczowej BTC-50. Mam okazję taką zakupić. Z tego co się dowiedziałem to była po remoncie, a na sprzedaż jest z racji zakupu taśmówki. Wolałbym taśmówkę, ale nie stać mnie na taki automat, a za jakiś czas będę potrzebował przecinać płaskowniki i nie tylko. Ta tarczówka może pracować w automacie, więc to mi odpowiada, jednak przeraża mnie trochę moje przeczucie (choć może bardzo mylne) że cięcie na niej jednak bardzo drogo kosztuje i jest problematyczne z powodu konieczności częstej wymiany pił.
Jeżeli ktoś posiada na temat tej piły jakiekolwiek informacje to będę za nie wdzięczny.
W szczególności interesuje mnie:
1.) jak długo (średnio) może pracować taka tarcza (w normalnych warunkach, a nie wyśrubowanych, bo zawodów na czas nie robię;) )
2.) czy można łatwo kupić takie piły, czy obecnie staje się to już jakimś większym problemem (może akurat da się łatwo kupić tarczę, ale obecnie ceny za nie są zbyt wysokie?)
3.) co się lubi w tej maszynie zepsuć
4.) orientacyjne koszty przecinania na tej pile w porównaniu do taśmówki (chodzi mi o proporcje a nie o konkretne wartości)
5.) ile można dać za taką maszynę, albo ile na pewno nie dawać.
Generalnie jak Koledzy wiedzą coś na temat tej maszyny to niech piszą to co im ślina na klawiaturę(?)

Pozdrawiam, skoczek