Cyklon DIY

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.
Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 24 lis 2014, 19:32

najtańszy bocznokanałowy będzie działał. W zasadzie różnicy nie ma wielkiej, a trzeba tylko dać dodatkowe filtrowanie przed wentylatorem, albo dać dwa cyklony jeden po drugim i filtr.

Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Tagi:

lukaxk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: lukaxk » 24 lis 2014, 22:03

ObrazekObrazek

Oto zdjecia z tworzenia cyklonu. Jako dodatkowy filt uzyje filtru od ciagnika.

Wracajac do wetylatora. Wydaje mi sie ze chyba jest różnica między 0.5 kw a np 4
tylko pytanie jakiej mocy bedzie odpowiedni. Z jednej stony nie chce przepłacać z drugiej chce by dziewczyny odkurzajac czuły pozytywna mov

romanewas
Posty w temacie: 1

Post napisał: romanewas » 19 lut 2016, 09:41

Witam

To mój pierwszy post ale znalazłem te forum przypadkowo w temacie odpylania pyłu gipsowego i cementowego oraz perlitu w malutkim warsztacie do odlewania form z tych materiałów. Tzn problem mam tego typu, że po wsypaniu worka np gipsu czy cementu do mieszarki powstaje gigantyczna chmura pyłu która utrzymuje się przez pewien czas w powietrzu zanim opadnie. Myślałem o wentylacji mechanicznej (z rekuperacją) ale powiedziano mi, że przy takim zapyleniu to praktycznie niemożliwe ;( Tzn może by się udało ale co chwilę musiał bym wymieniać filtry i prawdopodobnie zakleił bym masą gipsową lub cementem wymiennik w rekuperatorze. Fachowcy powiedzieli mi, że nada się cyklon. Jako, że nie jestem fachowcem to może ktoś mógł by mnie skierować do jakiegoś warsztatu w którym mógł bym zlecić wykonanie tego typu urządzenia?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”