napęd ręcznej pompy silnikiem elektryczym?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 23
- Kontakt:
to jeSt ciekawie rozwiązanie a jaki konkretnie siłownik masz na myśli jakies przykłady?Petroholic pisze:Po co kombinować z krzywkami czy mechanizmami rodem z lokomotywy parowej jak można tanio kupić używaną pompę elektryczną z windy samochodowej (12V lub 24V) za grosze i ona spokojnie wyciska 600bar... Milion pras ręcznych już tak przerobiłem ludziom...
Rzemieślnik Artysta
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
To ciekawe, bo te pompy mają zwykle 2-3 razy niższe ciśnie maksymalne.Petroholic pisze:Po co kombinować z krzywkami czy mechanizmami rodem z lokomotywy parowej jak można tanio kupić używaną pompę elektryczną z windy samochodowej (12V lub 24V) za grosze i ona spokojnie wyciska 600bar..
Możesz podać konkretny model takiej pompy z windy która spokojnie wciska te 600bar?
Mile widziane byłyby też pozostałe parametry czyli wydajność i moc.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Tu jestem winny przeprosiny - mój błąd...Petroholic pisze:Pompy zawsze mi dostarczał znajomy - muszę się skonsultować. Ale na manometrze pokazywało 600 jak nic...
Skonsultowałem się ze znajomym aktualnie na wygnaniu i manometr chodził do 400bar nie 600... Mój błąd...
Co do rodzaju pomp to znajomek powiedział jedynie, że były to pompy z wind załadowczych 24V z wyraźnym zaznaczeniem, że były tłoczkowe nie zębate. Zapytany stwierdził, że tłoczkowe są sporo mocniejsze od zębatych... Nic więcej się nie dowiedziałem z krótkiej rozmowy

Idąc dalej tym tokiem rozumowania to pompy wtryskowe w samochodach też są tłoczkowe i dają sporo ciśnienia... Pytanie jak z wydajnością...
-
- Posty w temacie: 3
Wydajność pomp wtryskowych w miejscu maksymalnego tłoczenia jest praktycznie zerowa (kilka setnych ml na cykl). Przy pompach CR jest trochę lepiej, ale tu potrzeba cisnienia na wejściu (dodatkowej pompy zasilającej ok 3 bar). Pompy wielotloczkowe da się zdobyć nawet do 1200 bar, ale to drogi gips, poza tym tutaj już potrzeba kilowatów.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Pompy z typowej windy od dostawczaka nie za bardzo się nadają do pras bo maja dużą wydajność a stosunkowa małe ciśnienie około 180bar.Petroholic pisze: Co do rodzaju pomp to znajomek powiedział jedynie, że były to pompy z wind załadowczych 24V z wyraźnym zaznaczeniem, że były tłoczkowe nie zębate. Zapytany stwierdził, że tłoczkowe są sporo mocniejsze od zębatych... Nic więcej się nie dowiedziałem z krótkiej rozmowy![]()
Tłok w prasie będzie się bardzo szybo dosuwał jakieś 5-10cm na sekundę i łatwo coś rozwalić...
Dwa duży pobór prądu, kiedyś mierzyłem dhollandia DHLM pusta winda (masa własna około 250kg) to 90A a załadowana około tony 170A więc koszt zasilacza 12v nie będzie taki mały.