Termoformierka próżniowa - budowa .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
To były arkusze tak ok. 50 cm x 40 cm. Po odpowiednim nagrzaniu płyta wtedy nie zwisała lecz od razu była wydmuchiwana od spodu. Gdy taki balon osiągnął wysokość kilkunastu cm podjeżdżało od spodu kopyto formujące i wtedy nadciśnienie powietrza zamieniało się w podciśnienie by tworzywo przylgnęło idealnie do tłocznika.
Nawet znalazłem w interku firmę, która tą maszynę wyprodukowała lub zmodernizowała: www.pahlke.com/de/index.asp
Nawet znalazłem w interku firmę, która tą maszynę wyprodukowała lub zmodernizowała: www.pahlke.com/de/index.asp
Tagi:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 12
-
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam.
Również jestem na etapie robienia termoformierki.
Wymiary stołu to 330x340mm. Chciałbym na tym formować ABS (w okolicach 2mm).
Na razie za pompę próżniową będzie robił mi kompresor lodówkowy, pompowanie trochę będzie trwało (do kompresora podłączyłem butlę z samochodowego LPG) no ale trudno.
Teraz mam pytanko. Jaką moc powinna mieć grzałka (usytuowana tak ja na filmiku w pierwszym poście).
Sam przymierzałem się do takiej z drutu oporowego (kanthal 0,8mm , 2,6 Ohm/metr) i mocy 2-3kW.
Czy tak będzie ok ?
pozdrawiam
Również jestem na etapie robienia termoformierki.
Wymiary stołu to 330x340mm. Chciałbym na tym formować ABS (w okolicach 2mm).
Na razie za pompę próżniową będzie robił mi kompresor lodówkowy, pompowanie trochę będzie trwało (do kompresora podłączyłem butlę z samochodowego LPG) no ale trudno.
Teraz mam pytanko. Jaką moc powinna mieć grzałka (usytuowana tak ja na filmiku w pierwszym poście).
Sam przymierzałem się do takiej z drutu oporowego (kanthal 0,8mm , 2,6 Ohm/metr) i mocy 2-3kW.
Czy tak będzie ok ?
pozdrawiam
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Witam,
również zajmuję się obecnie tworzeniem termoformierki ale nie w praktyce, a w teorii. Konkretnie tworzę projekt koncepcyjny, który będzie w fazie końcowej "zbudowany" w Solidzie albo Catii. Nie potrzebuję wykonywać tego urządzenia w rzeczywistości, ale potrzebuję jak najwięcej danych, rysunków, zdjęć, wszelkiego rodzaju materiałów i informacji dotyczących każdego z elementów. Jakie siłowniki, jakie sterowanie (moduły itp.), jaka pompa próźniowa itd. itd.
Za wszelkie linki i materiały (nawet tytuły/namiary publikacji, książek) będę niezmiernie wdzięczny. Oczywiście sam również googluję ale do niektórych stron/materiałów znanych innym użytkownikom, ja na pewno nie dotarłem.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-09-15, 21:51 ]
Witam ponownie,
czy może mi ktoś odpowiedzieć co to za czarne ustrojstwa na prawo od siłownika pneumatycznego?

Zdjęcie ze strony http://www.steltercreative.com/STELTER1 ... rminx.html
również zajmuję się obecnie tworzeniem termoformierki ale nie w praktyce, a w teorii. Konkretnie tworzę projekt koncepcyjny, który będzie w fazie końcowej "zbudowany" w Solidzie albo Catii. Nie potrzebuję wykonywać tego urządzenia w rzeczywistości, ale potrzebuję jak najwięcej danych, rysunków, zdjęć, wszelkiego rodzaju materiałów i informacji dotyczących każdego z elementów. Jakie siłowniki, jakie sterowanie (moduły itp.), jaka pompa próźniowa itd. itd.
Za wszelkie linki i materiały (nawet tytuły/namiary publikacji, książek) będę niezmiernie wdzięczny. Oczywiście sam również googluję ale do niektórych stron/materiałów znanych innym użytkownikom, ja na pewno nie dotarłem.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-09-15, 21:51 ]
Witam ponownie,
czy może mi ktoś odpowiedzieć co to za czarne ustrojstwa na prawo od siłownika pneumatycznego?
Zdjęcie ze strony http://www.steltercreative.com/STELTER1 ... rminx.html
-
-
Są pompy próżniowe że z jednej butli wywsysają powietrze a w drugą tłoczą czyli mogą jednocześnie robić próżnię i sprężać tylko niewiem jak jest z roździelaniem ilości próżni i ciśnienia między butlami bo wiadomo w takiej termoformierce potrzeba duuużo próżni a mało ciśnienia do siłowników. Podejrzewam że nadmiar powietrza jest wypuszczany spowrotem w powietrze. Ale do tego się dojdzie jak będzie montarz pompy.
Przeważnie na zakładzie jest jakaś instlacja sprężonego powietrza i jest po kłopocie - pompa tylko zasysa.
Przeważnie na zakładzie jest jakaś instlacja sprężonego powietrza i jest po kłopocie - pompa tylko zasysa.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkich.
Przepraszam ze tak prosto z mostu - temat jest gorący
- jestem zainteresoway budowa podobnego urzadzenia do formowania plyt ABS.
Moze nie az tak zaawansowanego jak opisane powyzej (silowniki itp), ale czegos o prostrzej budowie, 3x ramka stalowa 100cmx100cm na zawiasach + nagrzewnica + stolik na forme ...itd. Cos jak : http://www.tk560.com/vactable4.html
Pytanie dotyczy w jaki sposob zbudowac sama nagrzewnicę korzystajac z drutu oporowego KANTHAL. Jakiego przekroju uzyc oraz jakiej długosci spiralki połaczyć aby uzyskac wymaganą dla ABS 190-240 stopni. Grubosc uzywanej plyty bedzie w granicach 4-5mm
Zakładam ze nie moge wykonać jednego obwodu grzejnego na całą nagrzewnice....
i drugie pytanie - jakiej srednicy otwory wiercic do odessania powietrza spod plyty/formy
z gory dzieki za podpowiedzi
pozdrawiam
Aro
[ Dodano: 2009-10-08, 11:54 ]
zapomnialem dodac - jak to zasilac ?
Przepraszam ze tak prosto z mostu - temat jest gorący

Moze nie az tak zaawansowanego jak opisane powyzej (silowniki itp), ale czegos o prostrzej budowie, 3x ramka stalowa 100cmx100cm na zawiasach + nagrzewnica + stolik na forme ...itd. Cos jak : http://www.tk560.com/vactable4.html
Pytanie dotyczy w jaki sposob zbudowac sama nagrzewnicę korzystajac z drutu oporowego KANTHAL. Jakiego przekroju uzyc oraz jakiej długosci spiralki połaczyć aby uzyskac wymaganą dla ABS 190-240 stopni. Grubosc uzywanej plyty bedzie w granicach 4-5mm
Zakładam ze nie moge wykonać jednego obwodu grzejnego na całą nagrzewnice....
i drugie pytanie - jakiej srednicy otwory wiercic do odessania powietrza spod plyty/formy
z gory dzieki za podpowiedzi
pozdrawiam
Aro
[ Dodano: 2009-10-08, 11:54 ]
zapomnialem dodac - jak to zasilac ?