sterowanie silnikami krokowymi

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

Autor tematu
pawfog
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

sterowanie silnikami krokowymi

Post napisał: pawfog » 25 kwie 2007, 14:16

szukam sposobu aby w łatwy sposób sterować trzema silnikami krokowymi. Szukam sterownika, który by mi to umożliwiał i najlepiej jakby można było napisać sobie swój program np. w Visual Basic który działałby na komputerze no i ten komputer byłby podłączony do tego sterownika

Tagi:

paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: paulg » 25 kwie 2007, 14:30

Witam.
Na górze strony masz link - kliknij - są tam sterowniki które powinny być ok :-)
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein

Autor tematu
pawfog
Posty w temacie: 2

Post napisał: pawfog » 25 kwie 2007, 14:37

dzieki. widziałem już te sterowniki, ale nic nie pisze tam jak można je programować pisze tylko
że można nimi sterować przez gotowe już programy. a ja chciałbym napisac sobie swoj program, taki interfejs użytkownika , gdzie bym podawał pewne parametry, parametry te były by przetwarzane przez ten program a następnie wysyłane byłyby do sterownika

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: triera » 25 kwie 2007, 16:54

Jeśli sterownik jest typu krok/kierunek,
to najłatwiej się nim steruje z poziomu DOS, ew. Windoza do 98...
Dowolny język programowania typu Qbasic, Pascal, Delphi....
W przypadku Win XP niezbędny jest sterownik pozwalający
na wysyłanie danych na port LPT.

Luki
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Luki » 25 kwie 2007, 21:02

A bawił się już ktoś tymi sterownikami http://www.baldormotion.com/

Udostępniają do nich kontrolki activeX do wykorzystania właśnie w visual basicu, można dzięki nim napisać własny program sterujący.

favo

Post napisał: favo » 26 kwie 2007, 09:00

vector11 pisze:jeżeli umiesz obsłużyć USB z poziomu VisualBasic-a, to te sterowniki silników krokowych można w ten sposób sterować...
Sterowac pewnie też, ale oni piszą o "konfiguracji przez USB zamiast DIP" czyli można zmieniac z poziomu PC wartość prądu, etc...

Sam jestem ciekaw czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii - zamierzam zbudowac maszynę w oparciu o silniki krokowe, ale żaden program strujacy do tego nie przystaje...
Z Windowsami jakimikolwiek jest kłopot taki, że: Można podłączyć końcówki mocy do portu LPT i przez to podawac kierunek i takt, ale że Winda jest systemem wielowątkowym sprawa taktu przez LPT raczej odpada. Pod DOSem jest Ok bo nic nie przeszkadza programowi w ciągłej komunikacji z portami, ale znowu kłopot z LANem... Moja frezarka ma zewnętrzny sterownik (zrobiony chyba na jednoukładówce) komunikuje się to z PeCetem przez LPT, obrabia dane i dopiero steruje końcówkami...
Nie wiecie czy jest gdzieś w sprzedaży taki właśnie sterownik, ale z dokumentacją co i jak trzeba zrobić żeby chciało to działać?
Zamierzam pisać w Delphi ale mój poziom zaawansowania w tym języku jest jeszcze zbyt mały :cry:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”