Co to za kompresor powietrza?

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: diodas1 » 29 maja 2013, 19:44

No właśnie. I jak tu wierzyć reklamie? Wszystko co napędzane jest prądem nagrzewa się bo ma sprawność <100% i tego się nie przeskoczy. Należałoby też wspomnieć że samo powietrze podczas sprężania też podnosi swoją temperaturę. W trakcie rozprężania znowu stygnie ale i tak jest cieplejsze niż na wlocie do sprężarki bo dochodzi tarcie. Zatem jeżeli efektem końcowym ma być chłodzenie to dobrze by było na trasie przenoszenia powietrza między sprężarką a głowicą rozpylającą wmontować kawałek chłodnicy, czyli i tak bez dodatkowych wentylatorów chyba się nie obędzie. W małych sprężarkach do aerografu konstruktorzy zwykle nie zawracają sobie tym głowy ale w tych większych przewody tłoczne są użebrowane.

Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: noel20 » 29 maja 2013, 21:22

Jak zacząłem czytać wątek nie wiedziałem za bardzo o co chodzi. Po filmie się wszystko rozjaśniło i od razu przeszła mi do głowy pompka właśnie od ekspresu do kawy. Ale ubiegłeś mnie Diodas :)
Mam taką w szufladzie jedną. Kupiłem do testów sobie i daje ponad 15 bar. Wydaje mi się, że się będzie do tego nadawała świetnie. Tłoczy ona od razu wodę i jest tak prosta że prawie nie ma tam nic do psucia. Ale czy się nagrzewa przy dłuższej pracy to nie wiem, bo nie sprawdzałem. Do tego tylko dorobić dysze i filtr jakiś założyć i powinno śmigać.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 29 maja 2013, 21:49

Ja z kolei używam tego wynalazku do oprysku wysokich drzew. Rozpylacz montuję na końcu długiej wędki teleskopowej :) Nagrzewa się jak wszystko ale jest tak tania że dla pracy ciągłej w razie potrzeby można użyć kilku z okresowym przełączaniem. Można też obniżyć na jakimś autotransformatorze napięcie jej zasilania. Powinna wtedy mniej się nagrzewać. Tłoczyć będzie nadal, tylko z nieco mniejszą wydajnością, zachowując i tak zdolność do wytworzenia swojego ciśnienia. Taka jej budowa. Za graniczne ciśnienie odpowiada wewnętrzna sprężyna. Na podobnej zasadzie działają pompy głębinowe (do 100 zł) http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... 4%99binowa. Te akurat mogą pracować dłużej bo są zanurzone w wodzie- mają lepsze chłodzenie.

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: noel20 » 30 maja 2013, 12:08

To fakt, mnie kosztowała chyba ze 30zł :)
Wydajność jej pod pełnym napięciem jest do tego zastosowania zdecydowanie za duża, więc taki prosty za 30zł ściemniacz do żarówek można podłączyć i zobaczyć jak to się wtedy będzie sprawować.

Autor tematu
awisnia
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: awisnia » 31 maja 2013, 13:11

mam taki kompresor, bez wiatraków do pracy ciągłej się nie nadaje. używam do malowania pistoletem 0,8 + butla z gaśnicy samochodowej (taka z busa) dość odczuwalnie się nagrzewa aczkolwiek daje radę.
1) Dzięki za jakiś konkret w temacie...Możliwe, że parametry tego kompresora są trochę niższe niż zakładałem, ale nie zmienia to faktu, że używają czegoś takiego i musi się to w miarę sprawdzać. Się wkurzę, to go ściągnę ze stanów i sam zobaczę co to jest :razz:

2) DO TYCH CO ROZWINĘLI TEMAT POMPEK WODNYCH: W TYM ROZWIĄZANIU WODA NIE JEST TŁOCZONA DO DYSZY POD CIŚNIENIEM TYLKO POWIETRZE :roll: Najprawdopodobniej woda jest zasysana przepływającym powietrzem.

Na stronie 12 tutaj macie wszystkie części innego modelu, ale działającego na tej samej zasadzie: LINK. Nie ma tutaj żadnej pompy wodnej...

3) Stosowanie dysz wysokociśnieniowych np. na 50-60 bar jest powszechnie znane i nie jest to żadna alternatywa. Instalacja jest problematyczna, bo wymaga odpowiedniej pompy (rozwiązania z ekspresu do kawy to są może i dobre na chwilę, ale na pewno nie na dłużą metę). Dodatkowo cena tych instalacji zabija, a dysze się często przytykają...Interesują mnie generalnie rozwiązania profesjonalne na potrzeby swojej firmy, a nie chwilówki :razz:

Generalnie sam już sobie pomogłem, bo znalazłem kilku producentów takich pomp na świecie, np. ta firma także tyle w temacie :mrgreen:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 31 maja 2013, 14:43

Mam nadzieję że to nie koniec tematu, jak napisałeś. Wielu z nas używa różnych kompresorów i też borykamy się z takimi problemami jak zdolność do pracy ciągłej. Jeżeli uda Ci się uzyskać wymierne efekty to liczymy tym razem na ciekawe wiadomości z Twojej strony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”