Witam,
pojawił mi się problem z moim Sinumerikiem 880d. W maszynie posiadam sterowniki zaworów proporcjonalnych firmy Rexroth, które są sterowane sygnałem +/- 10V ze sterownika Sinumerik. Na jednym ze sterowników rexrotha przestało pojawiać się napięcie ujemne przez co siłownik się nie porusza w jedną stronę. Dodam, że praktycznie wykluczyłem usterkę mechaniczną lub hydrauliczną. Sterownik nie wyświetla żadnych komunikatów, alarmów ani błędów, po prostu przestał podawać napięcie ujemne.
Teraz chciałbym zweryfikować, czy rzeczywiście jest uszkodzone takie wyjście w sterowniku, czy też program nie podaje sygnału (bo np. nie jest spełniony jakiś warunek).
Szukam podpowiedzi jak to zrobić i jak zlokalizować to wyjście na sterowniku.
Karta wyjść Sinumerik 880d
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Skoro twierdzisz, że hydraulika działa to cofaj się w strone do kodu G (funkcji, która ma działać a nie działa) czyli przedzwoń przewody no i idź po nich w strone sterownika, może po drodze napotkasz biezpieczniki ostatni pomiar zrób w miejscu gdzie przewód spotyka się ze sterowaniem. Mógłbyś podać jeszcze dokładny model sterowania może uda się znaleźć dtr'ke no i może jest jakaś opcja, żeby ustawić wyjście "ręcznie" (coś jakby tryb serwisowy chociaż szczerze nie mam pojęcia czy jest taka opcja możliwa) wtedy teoretycznie było by wiadomo czy jakiś tranzystor kluczujący się spalił. Krokiem następnym byłoby sprawdzenie tranzystora czy jest uszkodzony ewentualnie czy w momencie wydania rozkazu na jego wejsciu pojawia się napięcie ale tym powinien zająć się raczej ktoś mający pojęcie o elektronice np serwis/automatyk.