sinumerik 810M

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
grzesiek28
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

sinumerik 810M

Post napisał: grzesiek28 » 28 sty 2012, 12:44

Witam pojawil mi sie ostatnio komunikat defekt hamulca osi Z nie wyłaczac maszyny.
Nie wiem co on oznacza i czego moge sie spodziewac odnosnie tego komunikatu.Nadmieniam,ze jest to maszyna chiron Fz 12W z 1994 r. nr.błedu to 6026
Czy kody oznaczenia kodów błedow sa takie same jak w sinumeriku 840 itd.czy roznia sie znacznie.Dodamże maszyna pracuje normalnie jeszcze
Pomozcie jezeli mozecie.pozdrawiam

Tagi:

BIP_labaz
Kontakt:

Post napisał: BIP_labaz » 28 sty 2012, 15:42

Witam

Najprawdopodobniej jest kontrola działania hamulca osi Z.
I wyszło że hamulec nie działa.
Jak wyłączysz maszynę to oś Z spadnie i może coś uszkodzić, póki maszyna pracuje trzyma ją w górze Sinumerik.

Trzeba sprawdzić czy po wyłączeniu maszyny zadziała na tej osi hamulec, tylko najlepiej ją podeprzeć lub jakoś inaczej zabezpieczyć.

Sprawdź przekaźniki załączające zasilanie na hamulec, kable i dociśnięcie samego hamulca na silniku.

Pozdrawiam
Rząd wciąż chce naszego dobra, a nam zostało go już tak niewiele.

Nie pytaj co rząd może dla ciebie zrobić, pytaj czy mógłby tego nie robić.

andrjalo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: andrjalo » 29 sty 2012, 17:23

Ma pan może kopie PLC najlepiej pod S5. Ten błąd generuje PLC. Jeżeli chodzi o sam hamulec na silniku to musiałby być układ prądowy stwierdzający prąd płynący w obwodzie. Ale to jest luzownik wiec jego awaria powoduje automatyczne zahamowanie silnika. Opis błędu nie pasuje do tej awarii bo by było zatrzymanie awaryjne. Myślę że jest tam inny układ hamulca i dobrze było by to sprawdzić w PLC. W razie pytań proszę na [email protected]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”