Zmiana środowiska z toczenia na frezowanie

Dyskusje na temat systemu Faunc
Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Zmiana środowiska z toczenia na frezowanie

Post napisał: smouki » 27 kwie 2013, 11:31

Pytanie samouka/smouka
Co brakuje mi w g-kodzie, że maszyna staje przy zmienieniu z toczenia na frezowanie
Jedzie do zmiany narzędzia i staje, nie wyskakuje alarm tylko stoi, o ile dobrze czytam z ekranu to staje na M35. z powrotem do toczenia też nie chce wrócić. Czy jest to coś związane z funkcją wrzeciona czy zmianą płaszczyzny roboczej?
Nie wiem jakie dane mam podać, może to po prostu jakaś funkcja "M"?
Sterowanie to fanuc serii oi.

jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Zmiana środowiska z toczenia na frezowanie

Post napisał: WZÓR » 27 kwie 2013, 12:09

smouki pisze:Pytanie samouka/smouka
Co brakuje mi w g-kodzie, że maszyna staje przy zmienieniu z toczenia na frezowanie...
Pokaż ten G-kod.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

artur235
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: artur235 » 27 kwie 2013, 12:38

smouki pisze:o ile dobrze czytam z ekranu to staje na M35
Za co odpowiada M35 ? M kody zależą od producenta maszyny.
Masz listę M kodów do tej maszyny ?

Przed powrotem do toczenia może być konieczne wyłączenie tego co włączone było przez M35.

To z czym się spotkałem:
przełączenie wrzeciona: oś C/wrzeciono (spindle/milling mode)
oś Y nie na pozycji 0, załączony/niezałączony hamulec tej osi
hamulec wrzeciona

Może też tak być że coś jest uszkodzone (np krańcówka) i nie ma potwierdzenia wykonania funkcji M i maszyna zatrzymuje się (bez alarmu).

PiRo_man
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: PiRo_man » 27 kwie 2013, 12:50

Moim zdaniem jeśli przy jakimkolwiek kodzie M który maszyna nie obsługuje są takie objawy. Przy wpisaniu błędnych kodów M nie wyskakują alarmy. Przynajmniej ja się jeszcze nie spotkałem, a pracuję na wielu wersjach sterownika Fanuca.

Oś Y? Musiała by to być dość rozbudowana tokarka. Rzadko można spotkać taki rarytas.

Co do hamulca wrzeciona, to samo się nie blokuje, musi zostać zablokowane przez operatora, czyli teoretycznie jeśli było by za to odpowiedzialne M35, to przez tą linię kody program powinien przejść, a zatrzymać się dopiero ewentualnie na następnej (ze współrzędnymi interpolacji). Jeśli jednak zatrzymuje się na M35, znaczy że coś z tym jest nie tak. Jak dla mnie po prostu nie jest obsługiwany przez maszynę.

Jak kolega wyżej wspomniał M kody są ustawiane przez producenta maszyny. Teoretycznie producenci kierują się w większości ogólnie przyjętymi standardami programując sterowniki, jednak trzeba pamiętać M kody są indywidualną sprawą każdego z producentów maszyn, i nie muszą się zgadzać w obrębie różnych maszyn, nawet z tym samym sterowaniem.

artur235

Post napisał: artur235 » 27 kwie 2013, 13:14

PiRo_man pisze:M kody są indywidualną sprawą każdego z producentów maszyn, i nie muszą się zgadzać w obrębie różnych maszyn
Gorzej, ten sam model maszyny, ten sam producent, różny rocznik/wyposażenie, różne M kody tej samej funkcji.

M kody czasami mogą się wykonywać tak jak powinny np gdy dotyczą opcjonalnego wyposażenia, które nie jest zainstalowane.

Działanie M kodu można łatwo sprawdzić w MDI. Jeśli po naciśnięciu start, M kod dalej pozostaje na ekranie to znaczy że coś jest nie tak, kod nie jest obsługiwany lub nie ma potwierdzenia (np z krańcówki) że został wykonany.

Czasami alarm od M kodu pojawi się dopiero po kilku, kilkunastu sekundach (tyle sterowanie może czekać na potwierdzenie wykonania) ale to zależy producenta maszyny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 27 kwie 2013, 17:11

Dzięki za odpowiedzi, teraz już wiem jakie dane potrzebujecie. Teraz nie mam możliwości wam tego dostarczyć, w poniedziałek popatrzę. Tokarka to rarytas i ma oś Y. DOSAN PUMA 2600
Na razie radzę sobie tak, że stopuje program i włączam go od zmiany narzędzia i wtedy ładnie idzie, aż do ponownej zmiany środowiska.
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

artur235

Post napisał: artur235 » 27 kwie 2013, 17:48

Na forum znalazłem to:
https://www.cnc.info.pl/topics83/doosan ... t33798.htm

M35 jest z parametrem P jest też M110

Mam w pracy jakąś pumę, 240MS (Fanuc 18), przeglądane program.

Wygląda na to że M35 jest używane do załączenia osi C (wg spisu M kodów, do wyłączenia wrzeciona narzędzi obrotowych).
Podawane jest przed zerowaniem osi C (wg przykładu z instrukcji):
T...
G99G40G97M35
G28H0
G50C0
G0...
....
....
Kolejne narzędzie.

Pamiętaj o przełączaniu G99/G98 (jeśli będziesz używał). Nie wiem czy G98 jest niezbędne z narzędziami obrotowymi.

Awatar użytkownika

Autor tematu
smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 04 maja 2013, 10:34

artur235, czyli to co piszesz powinno być wpisane w macro zmiany narzędzia, dzięki, już przynajmniej wiem czego szukać, choć chyba jestem za głupi (jeszcze) żeby od razu stwierdzić czy to jest to.
Tutaj jest zrzut alarmu po frezowaniu i próby przejścia z powrotem do toczenia:
Obrazek
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

artur235

Post napisał: artur235 » 04 maja 2013, 13:19

Masz instrukcję do tej maszyny? Zobacz co masz pod CUSTOM i GRAPH (np graficzna pomoc programowania lub lista M i G kodów).
Próbowałeś M35 z parametrem P (tak jak w linku)?

Nie wiem co to ten HUCK (internet też zdaje się nie wiedzieć, chyba że to nazwisko :mrgreen: ), może chodzi o HOOK.
Są chyba dwie możliwości, musisz odwołać M35 jakimś innym M lub jest jakiś problem z maszyną (wystarczy że ten HUCK nie wyłączy się w zadanym czasie i wyskakuje alarm). Spróbuj podglądnąć co jest z tyłu na wrzecionie (np hamulec, tarcza zębata z zapadką do indeksowania osi C i jak to działa).

Możesz mieć pełną oś C czyli obrót o dowolny kąt (0.001) lub oś C indeksowaną (np obrót co jeden stopień).

To co podałeś jest przy frezowanie->toczenie a jaki alarm jest w drugą stronę?

smouki pisze:czyli to co piszesz powinno być wpisane w macro zmiany narzędzia,
Masz takie makro?
Raczej nie. M35 wpisujesz tylko przed frezowaniem (z tego co wiem).

[ Dodano: 2013-05-04, 13:27 ]
Z materiałów treningowych do Puma 240MS:
Obrazek

[ Dodano: 2013-05-04, 13:29 ]
Obrazek

Grumpy
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: Grumpy » 11 lip 2013, 03:39

O ile pamiętam, tokarko-frezarki miały często konieczność używania innego formatu numeru narzędzia dla toczenia i dla frezowania. N.p. frezy mogly mieć numery T1, T2 T3 itd, ale narzędzia tokarskie tylko T1001, T1002 itd. Może to jest przyczyna....
Michał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”