Witam,
Mam problem z obrabiarką firmy Mori Seiki MV40/35 ze sterowaniem Fanuc 11m, a mianowicie po kilku minutach pracy wrzeciona wywala na napędzie błąd "12", "DC Link current to high". Zgodnie z podpowiedziami z dokumentacji, uszkodzeniu mogły ulec tranzystory, tyrystory mocy . Wszystkie mocowe elementy półprzewodnikowe w napędzie zostały sprawdzone, są sprawne, silnik również wydaje się sprawny, został zdjęty, rozkręcony, uzwojenia nie wyglądają na upalone, po zmierzeniu omomierzem nie wykazuje usterki. Moje podejrzenia padają na parametry wrzeciona. Jeżeli ktoś forumowiczów posiada parametry wrzeciona dla tej maszyny dla fanuca 11, proszę o podanie na [email protected]. A może ktoś zetknął się z taką usterką i wie jak rozwiązać temat, proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam
zolni
"Spindle Alarm12" MORI SEIKI MV 40/35
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Witam,
Moim zdaniem, gdyby były uszkodzone jakiekolwiek mocowe elementy półprzewodnikowe, wrzeciono nie wystartowało by i od razu zgłaszałby się błąd. Wszystkie półprzewodniki były sprawdzone. Jak na razie maszyna pracuje, ale cały czas dręczą mnie parametry. Nie wiem co pomogło ale po rozebraniu, sprawdzeniu i złożeniu błąd nie wyskakuje. Na jakimś forum wyczytałem że to mogło powodować źle napięty pas. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
zolni
Moim zdaniem, gdyby były uszkodzone jakiekolwiek mocowe elementy półprzewodnikowe, wrzeciono nie wystartowało by i od razu zgłaszałby się błąd. Wszystkie półprzewodniki były sprawdzone. Jak na razie maszyna pracuje, ale cały czas dręczą mnie parametry. Nie wiem co pomogło ale po rozebraniu, sprawdzeniu i złożeniu błąd nie wyskakuje. Na jakimś forum wyczytałem że to mogło powodować źle napięty pas. Może komuś się przyda.
Pozdrawiam
zolni