"Spindle Alarm12" MORI SEIKI MV 40/35

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
zolni
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

"Spindle Alarm12" MORI SEIKI MV 40/35

Post napisał: zolni » 29 mar 2012, 23:02

Witam,

Mam problem z obrabiarką firmy Mori Seiki MV40/35 ze sterowaniem Fanuc 11m, a mianowicie po kilku minutach pracy wrzeciona wywala na napędzie błąd "12", "DC Link current to high". Zgodnie z podpowiedziami z dokumentacji, uszkodzeniu mogły ulec tranzystory, tyrystory mocy . Wszystkie mocowe elementy półprzewodnikowe w napędzie zostały sprawdzone, są sprawne, silnik również wydaje się sprawny, został zdjęty, rozkręcony, uzwojenia nie wyglądają na upalone, po zmierzeniu omomierzem nie wykazuje usterki. Moje podejrzenia padają na parametry wrzeciona. Jeżeli ktoś forumowiczów posiada parametry wrzeciona dla tej maszyny dla fanuca 11, proszę o podanie na [email protected]. A może ktoś zetknął się z taką usterką i wie jak rozwiązać temat, proszę o podpowiedź.

Pozdrawiam
zolni

abcplc
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: abcplc » 16 kwie 2012, 12:59

Parametry nie maja z tym nic wspólnego. Poleciał mostek regulowany ( czyli tranzystory ).

Autor tematu
zolni
Posty w temacie: 2

Post napisał: zolni » 17 kwie 2012, 21:22

Witam,

Moim zdaniem, gdyby były uszkodzone jakiekolwiek mocowe elementy półprzewodnikowe, wrzeciono nie wystartowało by i od razu zgłaszałby się błąd. Wszystkie półprzewodniki były sprawdzone. Jak na razie maszyna pracuje, ale cały czas dręczą mnie parametry. Nie wiem co pomogło ale po rozebraniu, sprawdzeniu i złożeniu błąd nie wyskakuje. Na jakimś forum wyczytałem że to mogło powodować źle napięty pas. Może komuś się przyda.

Pozdrawiam
zolni

andrjalo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: andrjalo » 06 maja 2012, 13:15

Jest dwie możliwości albo mostek jest nadwyrężony albo mechanik wrzeciona.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”