blokada dzrzwi
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
blokada dzrzwi
Witam
Kolejny problem, ostatno w moim zakładnie prawie doszło by do wypadku ale nie będę się na ten temat rozpisywał...sprawa wygląda następująco, po tym całym zaściu kazano u nas pozakładać wyłączniki na drzwiach (oczywiście wcześniej były pozdejmowane), i teraz mam taki problem jeśli mam gdzieś w programie M0 i maszyna zatrzyma się na tym kodzie to muszę jeszcze w dodatku nacisnąć CYCLE STOP, bo inaczej nie można otworzyć drzwi, wkurza mnie to trochę że trzeba naciskać na ten przycisk, może coś na to poradzicie? Dodam że to sterowanie O-T i na maszynach z innym sterowaniem nie ma tego problemu, jest M0, otwieram drzwi i tyle, nic nie trzeba naciskać.
Kolejny problem, ostatno w moim zakładnie prawie doszło by do wypadku ale nie będę się na ten temat rozpisywał...sprawa wygląda następująco, po tym całym zaściu kazano u nas pozakładać wyłączniki na drzwiach (oczywiście wcześniej były pozdejmowane), i teraz mam taki problem jeśli mam gdzieś w programie M0 i maszyna zatrzyma się na tym kodzie to muszę jeszcze w dodatku nacisnąć CYCLE STOP, bo inaczej nie można otworzyć drzwi, wkurza mnie to trochę że trzeba naciskać na ten przycisk, może coś na to poradzicie? Dodam że to sterowanie O-T i na maszynach z innym sterowaniem nie ma tego problemu, jest M0, otwieram drzwi i tyle, nic nie trzeba naciskać.
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: blokada dzrzwi
Zmień w programie M00 na M01.adam86-20 pisze:... może coś na to poradzicie? ....
Powinno się sprawdzić .... aby otworzyć drzwi.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Są CAMy, ktore automatycznie wrzucają "/M01", co wg mnie jest dobrym rozwiazaniem.
Jesli Ci potrzeba to wciskasz OPT stop i maszyna reaguje lub nie na stopa.
A swoja droga to ciekawe, ze po M00 nie zatrzymuje Ci sie wrzeciono. Napewno to sie da zmienic w paramterach
Jesli Ci potrzeba to wciskasz OPT stop i maszyna reaguje lub nie na stopa.
A swoja droga to ciekawe, ze po M00 nie zatrzymuje Ci sie wrzeciono. Napewno to sie da zmienic w paramterach
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
...po to aby wykorzystać przycisk na maszynie który nazywa się "optional stop" włączam sobie tą funkcję podczas ustawiania i maszyna po każdym narzędziu zatrzymuje mi się w wybranym miejscu (w moim przypadku po odjeździe na wymianę narzędzia), nie muszę czekać i stać przy maszynie żeby ją zatrzymać i żeby po kolejnym narzędziu zmierzyć gabaryt.
Co do zatrzymania obrotów to nawet nie wiem bo chodzi mi żebym mógł otworzyć drzwi gdy podjeżdża mi zderzak na głowicy, to początek więc obroty nie są nawet wywołane, tak pewnie to będzie jakiś parametr tylko jaki? Albo coś z drabinkach pogrzebać? Tylko tego to raczej wole się nie łapać.
[ Dodano: 2010-10-17, 15:00 ]
M19 nie działa
Co do zatrzymania obrotów to nawet nie wiem bo chodzi mi żebym mógł otworzyć drzwi gdy podjeżdża mi zderzak na głowicy, to początek więc obroty nie są nawet wywołane, tak pewnie to będzie jakiś parametr tylko jaki? Albo coś z drabinkach pogrzebać? Tylko tego to raczej wole się nie łapać.
[ Dodano: 2010-10-17, 15:00 ]
M19 nie działa
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
U mnie na Mori Seiki MV65 ( fanuc 16MB) jest tak że M0 nie otwiera drzwi , ale pozwala na ich otwarcie przyciskiem (OPEN DOOR), bez potrzeby naciskania CYCLE STOP
Natomiast tylko M30 i M2 otwiera drzwi automatycznie.
Swoją drogą kiedyś dorabiałem na drutówce lewe klucze nieznacznie zmodyfikowane, które mogą być na stałe włożone przynajmniej na jednym skrzydle i tylko do wiadomości operatorów
Natomiast tylko M30 i M2 otwiera drzwi automatycznie.
Swoją drogą kiedyś dorabiałem na drutówce lewe klucze nieznacznie zmodyfikowane, które mogą być na stałe włożone przynajmniej na jednym skrzydle i tylko do wiadomości operatorów