Nawiasy w programie
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam.
Mialem podobny problem z komentarzami.
Co prawda to bylo z 8 lat temu, to pamietam, ze problem tkwil w transmisj danych i/lub kablu. Sprawdz konfiguracje programu do wysylania i w maszynie.
Mialem podobny problem z komentarzami.
Co prawda to bylo z 8 lat temu, to pamietam, ze problem tkwil w transmisj danych i/lub kablu. Sprawdz konfiguracje programu do wysylania i w maszynie.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
nie rozumiemy się, bo może trochę nie jasno napisałem, chodzi mi o to że nie mam nawiasów na klawiaturze i nie mam tej funkcji w ogóle na maszynie, poszukuję parametru odpowiedzialnego za włączenie tej funkcji bo jak wiadomo fanuc lubi blokować różne przydatne funkcje tym bardziej iż jest to dość stara maszyna, wiem że taka funkcja powinna być tak jak kolego typhon napisałeś ale jeśli by u mnie była to bym już pewnie dawno z niej korzystał, kolego typhon, nie każda maszyna posiada tą funkcję a jeśli jej niema to trzeba ja po prostu włączyć, wiem że można na kompie opisywać program (tak obecnie robię) ale wolałbym to robić od razu na maszynie tym bardziej że możliwość jest tylko jak ją włączyć?
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
adam86-20,
skoro możesz opisywać na kompie to nie widzę problemu pisanie jest łatwiejsze niż na maszynie ja nie mogę opisywać na kompie i nie mogę na maszynie tak jak u ciebie a swoją drogą dobrze byłoby mieć możliwość opisywania na maszynie też ale to już byłoby za dużo dla mnie wystarczy możliwość przesyłania programu tak aby nie gubił komentarzy do maszyny.
skoro możesz opisywać na kompie to nie widzę problemu pisanie jest łatwiejsze niż na maszynie ja nie mogę opisywać na kompie i nie mogę na maszynie tak jak u ciebie a swoją drogą dobrze byłoby mieć możliwość opisywania na maszynie też ale to już byłoby za dużo dla mnie wystarczy możliwość przesyłania programu tak aby nie gubił komentarzy do maszyny.
-
tak tylko nie zawsze się chce i nie zawsze jest czas na kompie opisywać tym bardziej że muszę lecieć przez całą hale do kompa a tak bym sobie program na maszynie w tle otworzył i opisywał i od razu bym widział jakie mam narzędzia i w ogóle, u mnie dużo nowych programów wychodzi i nikomu się niechce tego opisywać, zgrywają bez komentarzy a później jak robota idzie kolejny raz to są wielkie dochodzenia jakich narzędzi i gdzie używać
Nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
-
- Posty w temacie: 3
Pracuję na Fanuku 21T i naprawdę nie ma nawiasów na klawiaturze a wstawianie jest możliwe tylko tak jak podałem,trochę to skomplikowane.Musisz po prostu klawiszem z boku przewinąć ekran i oprt aby znależć C-EXT.Nawiasy są bodajże pod 1 i 2 przyciskiem pod monitorem(nie licząc klawisza do przewijania ekranu).
-
kolego zrozum, jak mówie że nie mam to nie mam, ja też pracuję na 21-T i nie było na tej maszynie ani MACRO ani miejsc zerowych (ale to dałem rady włączyć zmieniając odpowiednie parametry), nie wiem czy w ogóle mnie rozumiesz...teraz poszukuję parametru odpowiedzialnego za włączenie tej funkcji nawiasów żeby działała tak jak Ty piszesz
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Witam ponownie widzę że niektórzy uciekli z tematem
podgrzeję kotleta ponownie znalazłem program do komunikacji taki jak dostałem z maszyną tylko nowszą wersję i ten przesyła program z nawiasami i komentarzami zawartymi w nich niestety maszyna wyświetla prawidłowo wszystko np.
G0 X17.5 Z1 (WIERCENIE)
kończy się tak że po włączeniu wywala alarm że nieprawidłowy
004 Błąd adresu (dozwolone litery to A-Z)
005 Nieprawidłowa wartość dla instrukcji
może ktoś znajdzie rozwiązanie co z tym fantem
i jeszcze jedno nowy komunikator w zakładce upload
wyświetla drzewko nie tylko z programami ale jeszcze coś takiego

chodzi mi o plik plc.ldx
co to jest
z góry dziękuję za pomoc
i zrozumienie że w porównaniu z osobą chcącą mi wytłumaczyć jestem
ciemniakiem.
podgrzeję kotleta ponownie znalazłem program do komunikacji taki jak dostałem z maszyną tylko nowszą wersję i ten przesyła program z nawiasami i komentarzami zawartymi w nich niestety maszyna wyświetla prawidłowo wszystko np.
G0 X17.5 Z1 (WIERCENIE)
kończy się tak że po włączeniu wywala alarm że nieprawidłowy
004 Błąd adresu (dozwolone litery to A-Z)
005 Nieprawidłowa wartość dla instrukcji
może ktoś znajdzie rozwiązanie co z tym fantem
i jeszcze jedno nowy komunikator w zakładce upload
wyświetla drzewko nie tylko z programami ale jeszcze coś takiego

chodzi mi o plik plc.ldx
co to jest
z góry dziękuję za pomoc
i zrozumienie że w porównaniu z osobą chcącą mi wytłumaczyć jestem
ciemniakiem.