Fanuc Oi-TC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
A ja bym zrobił tak:
Sprawdził geometrie ostrza wiertła, jeśli jest ok a nadal rozbija i wychodzi fatalna powierzchnia, zastosował bym wiertło ok Fi13.75mm, po tym takie narzędzie jak wygrubnik Fi14.75 i na końcu rozwiertak fi15(mniejsza z tym z jakim pasowaniem). Jeśli jeszcze raz tak się stanie zmień rozwiertak. Parametrami rozwiertaka możesz pomóc sobie w uzyskaniu odpowedniej powierzchni oraz tolerancji pasowania.
Pozdrawiam
Sprawdził geometrie ostrza wiertła, jeśli jest ok a nadal rozbija i wychodzi fatalna powierzchnia, zastosował bym wiertło ok Fi13.75mm, po tym takie narzędzie jak wygrubnik Fi14.75 i na końcu rozwiertak fi15(mniejsza z tym z jakim pasowaniem). Jeśli jeszcze raz tak się stanie zmień rozwiertak. Parametrami rozwiertaka możesz pomóc sobie w uzyskaniu odpowedniej powierzchni oraz tolerancji pasowania.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
1. Nawiercenie nawiertakiem.
2. Wywiercenie wiertłem 14.75. Jeśli dobrze naostrzone, to pozostawi tyle ile trzeba.
3. Rozwiertak - zmniejsz obroty do 60 obr/min (może trzeba zmniejszyć jeszcze). Daj porządne chłodzenie (musi wypłukiwać wióry). Posuw co najmniej 0,3 do 0,5 mm/obrót (każde piórko, a jest ich trochę, musi skrawać, a nie drapać). Spróbuj wycofać na zatrzymanym (obroty) rozwiertaku. Nie powinien zostawiać śladów.
Jeśli nawiertak robi ci brzydką powierzchnię to prawie na pewno masz za wysoką prędkość skrawania (za duże obroty) i za mały posuw. Tworzy się narost, a on powoduje właśnie brzydką powierzchnię (szarpie, zamiast skrawać). Nie polecam wstępnych i ostatecznych wierceń, no chyba, że wywiercisz byle jak powiedzmy wiertłem D=13, a później otwór wyprostujesz frezem (najlepiej dwupiórowym, ale może być cztero) przeostrzonym powiedzmy na 14,8. I nie przesadzaj z obrotami rozwiertaka, bo go zniszczysz. Sprawdź, bo może już jest zniszczony, ale najpierw zmniejsz obroty i zwiększ posuw.
2. Wywiercenie wiertłem 14.75. Jeśli dobrze naostrzone, to pozostawi tyle ile trzeba.
3. Rozwiertak - zmniejsz obroty do 60 obr/min (może trzeba zmniejszyć jeszcze). Daj porządne chłodzenie (musi wypłukiwać wióry). Posuw co najmniej 0,3 do 0,5 mm/obrót (każde piórko, a jest ich trochę, musi skrawać, a nie drapać). Spróbuj wycofać na zatrzymanym (obroty) rozwiertaku. Nie powinien zostawiać śladów.
Jeśli nawiertak robi ci brzydką powierzchnię to prawie na pewno masz za wysoką prędkość skrawania (za duże obroty) i za mały posuw. Tworzy się narost, a on powoduje właśnie brzydką powierzchnię (szarpie, zamiast skrawać). Nie polecam wstępnych i ostatecznych wierceń, no chyba, że wywiercisz byle jak powiedzmy wiertłem D=13, a później otwór wyprostujesz frezem (najlepiej dwupiórowym, ale może być cztero) przeostrzonym powiedzmy na 14,8. I nie przesadzaj z obrotami rozwiertaka, bo go zniszczysz. Sprawdź, bo może już jest zniszczony, ale najpierw zmniejsz obroty i zwiększ posuw.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Nie ma bata na Mariolę to narzędzie. jeśli ustawiasz współrzędne pod wiercenie a po tem idzie na te same współrzędne rozwiertak to ; najpewniej wina rozwiertaka (wiertło źle naostrzone lub tępę rozbije ale oś utrzyma , jeśli nie to się złamie). Lub inna obcja (gorsza ) luz na śrubach taki jak Szymek po weselu u szwagra ~~
Piotr
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Re: Fanuc Oi-TC
to jak skonczy rozwiercac wylacz obroty wylacz chlodziwo i do gory malym posuwem...
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
chłopaki mam pytanie z innej beczki. Ile Wy robicie sztuk jednym rozwiertakiem ? powiedzmy otwór na głębokość 20mm 12H7.. bo u mnie w firmie to tragedia się z tym dzieje.. Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia z rozwiertakami i nie mam się od kogo nauczyć a one przy tych parametrach które dajemy padają jak muchy..
Mazatrol Matrix
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
Fanuc
Sinumerik 840
Heindenhain 510
Hurco WinMax Mill
SprutCAM
FeatureCAM
SolidEdge
NX
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Przed jakimikolwiek kombinacjami radzę sprawdzić najpierw stan maszyny. Wszystkie opisywane tutaj problemy mogą mieć przyczynę w złej geometri maszyny lub luzach na wrzecionie (jeśli chodzi o frezarkę chociaż 0i-TC jest od tokarki).Parametry skrawania znajdziesz w katologu producenta narzędzia.Później korygować na oko