Cześć, gdzie sie klika pomagasa?
chciałbym was zapytać o pewien program na wyżęj wymienionym sterowniku heidenhain 416f,
chodzi o wybieranie materiału w kęsie stali do wytaczania, zgrubnie, głowicą.
otóż kolega mój z pracy ma za sobą kilkanaście lat doświadczenia i nie chce mi powiedzieć jak sie to robi.
otwór nieprzelotowy fi 70H7 głębokości 120mm +0,2
na początku na wylot wierce wiertłem fi 45 (zgodnie z rysunkiem)
potem po przewierceniu otworu zaczynam wybierać naddatek głowica i tak:
głowica fi 40.
nie używam funkcji lr i rr. po prostu odejmuje sobie promień głowicy.
chcę wyfrezować na fi68 (naddatek na wytaczanie) program wygląda mniej więcej tak:
L w+10 f3000 M3
L x0y0 (środek otworu)
L w0
LBL 1
CC x0y0
iw-1 F1000
L X0Y+14 F600 (+14 bo 68/2 =34 -20(promień głowicy)=14)
c x0y14 F600 (c to koło)
L x0y0 F1000
LBL 1 REP 119
STOP m2
end pgm "kolo"
pominąłem blk form i tool cale bo nie pamiętam, tool cal itak wpisuje L=0 i R=0 a obroty przeważnie 600, zmieniam tylko do gwintowania i wiercenia wiertłami +50
jeśli zrozumiale to przepisałem to wygląda to tak że najeżdżam na środek otworu potem wrzeciono przyrostowo zagłębia sie na milimeter i potem program robi koło w środku otworu, i wraca na środek aby wrzeciono z głowica mogło sie zagłębić.
z tego co widziałem, jest to możliwe żeby zamiast tego zrobić spirale, czyli podczas robienia koła przez maszynę jednocześnie głowica się zagłębiała w materiał dochodząc do żądanej głębokości zrobiła jedno koło (coś jak dwell time przy wierceniu, czyli obrót bez zagłębiania żeby wyrównać dno otworu) tylko nikt mnie tego nie chce nauczyć, a przyspieszyłoby mi to prace trzykrotnie. raz sobie pomyślałem żę tam gdzie jest c x0y14 dodać iw-1 ale to nie zadziałało.
czy mogę mieć prośbę do was o wytłumaczenie mi jak się robi taką spirale/helix?