Mam mały problem a w sumie to może nie taki mały, już pisze o co chodzi.
Czy któryś z szanownych forumowiczów mógłby mi powiedzieć czy istnieje taka możliwość w Heidenhainie oczywiście żeby zmienić ustawienia globalne maszyny w taki sposób żeby podczas wykonywania programu automatycznie mimo wy bazowania sondą odsuwał w jednej z osi o zadaną wartość.
Przykład:
Ustawiłem się w środku na kostce 50/50, mam zamiar zrobić wybranie kołowe centralnie w środku kostki więc najazd po cyklu będzie X+0 Y+0 RO FMAX M99.
Po wykonaniu wybrania okazuje sie że otwór jest przesunięty w osi Y o 0.5mm.
I teraz nie wiem czy coś niepokojącego dzieje się z maszyną czy ktoś po prostu w wspomnianych wcześniej ustawieniach globalnych dokonał zmiany i zrobił mi głupiego psikusa.

Proszę o pomoc w tej sprawie.
Mam jeszcze inny problem, podczas bazowania ręcznego ustawiłem rotację na płycie, pokazało że istnieje odchylenie od osi X o 0.065 stopnia i niby wszystko jest ok ale podczas wykonywania programy juz nie uwzględnia tej rotacji i wykonuje program na wprost osi X i co za tym idzie nie w osi detalu.
w tym przypadku to już całkowicie nie wiem dlaczego tak sie dzieje, wiec jak koledzy macie jakieś sugestie to czekam na podpowiedzi.