HH530 pomoc w pomiarze narzedzia
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
HH530 pomoc w pomiarze narzedzia
Witam, mam maly problem z ustawieniem narzedzi w HH 530.
Probowalem to zrobic tak jak w fanucach, tj kilka narzedzi ustawiam na jednej wysokosci np na kostce - zapisuje dlugosc narzedzi w tabelach narzedzi(maszynowa pozycja). Potem jednym ze zmierzonych narzedzi dotykam punktu zerowego materialu i odleglosc miedzy baza materialu a pozycja narzedzia, w ktorym bylo mierzone zapisuje w tabeli materialow(odleglosc).
W HH pokazuj mi tylko pozycje do cos jak krancowek, choc nie jestem pewny, bo maszyna na linialach, a pozycja wyswietlana jest przy ruchu w x+ inna i x- inna, i dla innych osi tak samo.
Jest jescze pozycja do punktu, ale nie jest to pozycja np z tabeli preset.
Probowalem to zrobic tak jak w fanucach, tj kilka narzedzi ustawiam na jednej wysokosci np na kostce - zapisuje dlugosc narzedzi w tabelach narzedzi(maszynowa pozycja). Potem jednym ze zmierzonych narzedzi dotykam punktu zerowego materialu i odleglosc miedzy baza materialu a pozycja narzedzia, w ktorym bylo mierzone zapisuje w tabeli materialow(odleglosc).
W HH pokazuj mi tylko pozycje do cos jak krancowek, choc nie jestem pewny, bo maszyna na linialach, a pozycja wyswietlana jest przy ruchu w x+ inna i x- inna, i dla innych osi tak samo.
Jest jescze pozycja do punktu, ale nie jest to pozycja np z tabeli preset.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Nie za bardzo wiem, czy o to chodzi.
Bierzesz narzędzie w oprawce do stojaka; mierzysz je wysokościomierzem; wkładasz narzędzie do wrzeciona; ładujesz za pomocą komendy "Załaduj narzędzie do magazynu"; wpisujesz zmierzoną wysokość do Tabeli Narzędzi pod właściwą pozycją; pobierasz to narzędzie w trybie MDI; dojeżdżasz w/w narzędziem do czoła detalu lub do kostki wzorcowej; wpisujesz w Punkt Ustaw wartość Z=0 dla czoła detalu lub Z=wysokości kostki wzorcowej.
Bierzesz narzędzie w oprawce do stojaka; mierzysz je wysokościomierzem; wkładasz narzędzie do wrzeciona; ładujesz za pomocą komendy "Załaduj narzędzie do magazynu"; wpisujesz zmierzoną wysokość do Tabeli Narzędzi pod właściwą pozycją; pobierasz to narzędzie w trybie MDI; dojeżdżasz w/w narzędziem do czoła detalu lub do kostki wzorcowej; wpisujesz w Punkt Ustaw wartość Z=0 dla czoła detalu lub Z=wysokości kostki wzorcowej.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Ok, przestawilem w MOD wyswietlane pozycje.
I tak, przy maszynowych wartosciach zjechalem narzedziem nr1 na czujnik(manualny)
Wartosc pokazana zapisalem jako L1 ze znakiem dodatnim.
Potem przejechalem na gore materialu tym samym narzedziem i w zakladce tabeli preset nacisnalem przycisk punkt - na podswietlonej osi Z. Zostala pobrana wartosc ok +39.
Potem zatwierdzam preset, wykonaj preset, aktywuj i koniec.
Puscilem program i poszlo ok, natomiast przy drugim narzedziu zrobilem tak samo pomiar(na czujnik i wartosc maszynowa ze znakiem +), potem nie zmieniam juz nic w preset, i puszczam program, ale wykonuje sie wyzej nad materialem.
W tej chwili sie zorientowalem, ze wartosc, o ktora jest podniesiony program 2 dla drugiego narzedzia idzie wyzej o jakies 50mm - czyli tak jakby te 39+roznica miedzy wysokoscia narzedzi, ktora wynosila ok 10 mm.
I teraz kwestia gdzie co przlaczyc, zeby bylo dobrze?
I tak, przy maszynowych wartosciach zjechalem narzedziem nr1 na czujnik(manualny)
Wartosc pokazana zapisalem jako L1 ze znakiem dodatnim.
Potem przejechalem na gore materialu tym samym narzedziem i w zakladce tabeli preset nacisnalem przycisk punkt - na podswietlonej osi Z. Zostala pobrana wartosc ok +39.
Potem zatwierdzam preset, wykonaj preset, aktywuj i koniec.
Puscilem program i poszlo ok, natomiast przy drugim narzedziu zrobilem tak samo pomiar(na czujnik i wartosc maszynowa ze znakiem +), potem nie zmieniam juz nic w preset, i puszczam program, ale wykonuje sie wyzej nad materialem.
W tej chwili sie zorientowalem, ze wartosc, o ktora jest podniesiony program 2 dla drugiego narzedzia idzie wyzej o jakies 50mm - czyli tak jakby te 39+roznica miedzy wysokoscia narzedzi, ktora wynosila ok 10 mm.
I teraz kwestia gdzie co przlaczyc, zeby bylo dobrze?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak
1 wpisz funkcje M30 żeby de aktywować wszystkie wcześniej wybrane narzędzia wtedy na monitorze tam gdzie masz T czyli narzędzie, nie powinno być żadnej cyferki wskazującej numer narzędzia.
2 daj jakieś szlifowane płytki bezpośrednio na stół i zjedz wrzecionem tak żeby dojechało bez narzędzia do tych płytek, bardzo dokładnie można to zrobić do 0.01 po czym wyzeruj os Z
3 załaduj pierwsze narzędzie do wrzeciona i dojedz nim do tych szlifowanych płytek wartość która ci wyskakuje na monitorze w osi Z to jest twoja długość narzędzia którą należy przepisać do tabeli narzędzi.W zależności ile masz narzędzi powtarzasz punk 3
powodzenia
Fachowo robi się to tak
1 wpisz funkcje M30 żeby de aktywować wszystkie wcześniej wybrane narzędzia wtedy na monitorze tam gdzie masz T czyli narzędzie, nie powinno być żadnej cyferki wskazującej numer narzędzia.
2 daj jakieś szlifowane płytki bezpośrednio na stół i zjedz wrzecionem tak żeby dojechało bez narzędzia do tych płytek, bardzo dokładnie można to zrobić do 0.01 po czym wyzeruj os Z
3 załaduj pierwsze narzędzie do wrzeciona i dojedz nim do tych szlifowanych płytek wartość która ci wyskakuje na monitorze w osi Z to jest twoja długość narzędzia którą należy przepisać do tabeli narzędzi.W zależności ile masz narzędzi powtarzasz punk 3
powodzenia
Fachman
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
rollaz pisze:Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak
powodzenia
Tak jak kolega wyżej napisał,tylko nie musisz nic przepisywać( jak ktoś woli to może przepisać ).Po dotknięciu płytki narzędziem wchodzisz do -tabeli narzędzi -edytuj - najeżdżasz kursorem na wybrane narzędzie(a właściwie to na jego długość) wybierasz oś Z (pomarańczowy przycisk)- i wciskasz przycisk "przejąć"."Długość narzędzia" powinna zostać przejęta do tabeli narzędzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Dobrze że Kolega nie ma więcej czasu ... Maszyny mogłyby na tym ucierpieć ...rollaz pisze:Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak

Odkąd M30 "de aktywuje ... " (jak to Kolega napisał) narzędzia ? I co to znaczy "wszystkie narzędzia" ? Większość czytających forum HH ma raczej maszyny na jednym wrzecionku.
Na marginesie M30 to koniec programu i i przewinięcie do początku.
Aaa jeszcze mnie ukłuło .... O czym w ogóle ta dyskusja ? Kto w dzisiejszych czasach kupuje maszynę na HH530 i na płytce narzędzia ustawia ? Cykl 481 na przykład w MDI i gotowe ... Kurde Panowie 2015 rok 1,5 miesiąca temu się zaczął.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
mheli pisze:Aaa jeszcze mnie ukłuło .... O czym w ogóle ta dyskusja ? Kto w dzisiejszych czasach kupuje maszynę na HH530 i na płytce narzędzia ustawia ? Cykl 481 na przykład w MDI i gotowe ... Kurde Panowie 2015 rok 1,5 miesiąca temu się zaczął.
Powiedz to mojemu pracodawcy . Podać numer?