HH530 pomoc w pomiarze narzedzia

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

HH530 pomoc w pomiarze narzedzia

#1

Post napisał: maz » 14 kwie 2010, 00:40

Witam, mam maly problem z ustawieniem narzedzi w HH 530.
Probowalem to zrobic tak jak w fanucach, tj kilka narzedzi ustawiam na jednej wysokosci np na kostce - zapisuje dlugosc narzedzi w tabelach narzedzi(maszynowa pozycja). Potem jednym ze zmierzonych narzedzi dotykam punktu zerowego materialu i odleglosc miedzy baza materialu a pozycja narzedzia, w ktorym bylo mierzone zapisuje w tabeli materialow(odleglosc).

W HH pokazuj mi tylko pozycje do cos jak krancowek, choc nie jestem pewny, bo maszyna na linialach, a pozycja wyswietlana jest przy ruchu w x+ inna i x- inna, i dla innych osi tak samo.
Jest jescze pozycja do punktu, ale nie jest to pozycja np z tabeli preset.


Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Tagi:


kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 442
Rejestracja: 11 mar 2008, 10:22
Lokalizacja: B-ce

#2

Post napisał: kaleena » 14 kwie 2010, 07:59

Nie za bardzo wiem, czy o to chodzi.
Bierzesz narzędzie w oprawce do stojaka; mierzysz je wysokościomierzem; wkładasz narzędzie do wrzeciona; ładujesz za pomocą komendy "Załaduj narzędzie do magazynu"; wpisujesz zmierzoną wysokość do Tabeli Narzędzi pod właściwą pozycją; pobierasz to narzędzie w trybie MDI; dojeżdżasz w/w narzędziem do czoła detalu lub do kostki wzorcowej; wpisujesz w Punkt Ustaw wartość Z=0 dla czoła detalu lub Z=wysokości kostki wzorcowej.


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#3

Post napisał: rollaz » 14 kwie 2010, 09:49

Żeby maszyna pokazywała ci rzeczywiste wymiary daj na sterowanie ręczne potem naciśnij mod i tam sobie wybierasz enterem jakie wskazania ma pokazywać.
Fachman

Awatar użytkownika

Autor tematu
maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 894
Rejestracja: 20 cze 2007, 22:55
Lokalizacja: Blachownia
Kontakt:

#4

Post napisał: maz » 15 kwie 2010, 13:29

Ok, przestawilem w MOD wyswietlane pozycje.
I tak, przy maszynowych wartosciach zjechalem narzedziem nr1 na czujnik(manualny)
Wartosc pokazana zapisalem jako L1 ze znakiem dodatnim.
Potem przejechalem na gore materialu tym samym narzedziem i w zakladce tabeli preset nacisnalem przycisk punkt - na podswietlonej osi Z. Zostala pobrana wartosc ok +39.
Potem zatwierdzam preset, wykonaj preset, aktywuj i koniec.
Puscilem program i poszlo ok, natomiast przy drugim narzedziu zrobilem tak samo pomiar(na czujnik i wartosc maszynowa ze znakiem +), potem nie zmieniam juz nic w preset, i puszczam program, ale wykonuje sie wyzej nad materialem.
W tej chwili sie zorientowalem, ze wartosc, o ktora jest podniesiony program 2 dla drugiego narzedzia idzie wyzej o jakies 50mm - czyli tak jakby te 39+roznica miedzy wysokoscia narzedzi, ktora wynosila ok 10 mm.
I teraz kwestia gdzie co przlaczyc, zeby bylo dobrze?
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#5

Post napisał: rollaz » 15 kwie 2010, 17:10

Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak
1 wpisz funkcje M30 żeby de aktywować wszystkie wcześniej wybrane narzędzia wtedy na monitorze tam gdzie masz T czyli narzędzie, nie powinno być żadnej cyferki wskazującej numer narzędzia.
2 daj jakieś szlifowane płytki bezpośrednio na stół i zjedz wrzecionem tak żeby dojechało bez narzędzia do tych płytek, bardzo dokładnie można to zrobić do 0.01 po czym wyzeruj os Z
3 załaduj pierwsze narzędzie do wrzeciona i dojedz nim do tych szlifowanych płytek wartość która ci wyskakuje na monitorze w osi Z to jest twoja długość narzędzia którą należy przepisać do tabeli narzędzi.W zależności ile masz narzędzi powtarzasz punk 3

powodzenia
Fachman


colltom
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 25 kwie 2007, 11:10
Lokalizacja: Żory

#6

Post napisał: colltom » 16 maja 2010, 00:02

rollaz pisze:Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak
1 wpisz funkcje M30 żeby de aktywować wszystkie wcześniej wybrane narzędzia wtedy na monitorze tam gdzie masz T czyli narzędzie, nie powinno być żadnej cyferki wskazującej numer narzędzia.
2 daj jakieś szlifowane płytki bezpośrednio na stół i zjedz wrzecionem tak żeby dojechało bez narzędzia do tych płytek, bardzo dokładnie można to zrobić do 0.01 po czym wyzeruj os Z
3 załaduj pierwsze narzędzie do wrzeciona i dojedz nim do tych szlifowanych płytek wartość która ci wyskakuje na monitorze w osi Z to jest twoja długość narzędzia którą należy przepisać do tabeli narzędzi.W zależności ile masz narzędzi powtarzasz punk 3



powodzenia


Tak jak kolega wyżej napisał,tylko nie musisz nic przepisywać( jak ktoś woli to może przepisać ).Po dotknięciu płytki narzędziem wchodzisz do -tabeli narzędzi -edytuj - najeżdżasz kursorem na wybrane narzędzie(a właściwie to na jego długość) wybierasz oś Z (pomarańczowy przycisk)- i wciskasz przycisk "przejąć"."Długość narzędzia" powinna zostać przejęta do tabeli narzędzi.


MAREK POCHRON
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 153
Rejestracja: 30 gru 2010, 21:08
Lokalizacja: TARNÓW

pomiar L+ narzedzia

#7

Post napisał: MAREK POCHRON » 10 lut 2015, 20:04

"colltom" -ma pan racje , robie tak samo.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 200
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

#8

Post napisał: mheli » 13 lut 2015, 14:01

rollaz pisze:Ok mam trochę czasu to ci to opisze.
Fachowo robi się to tak
1 wpisz funkcje M30 żeby de aktywować wszystkie wcześniej wybrane narzędzia wtedy na monitorze tam gdzie masz T czyli narzędzie, nie powinno być żadnej cyferki wskazującej numer narzędzia.
Dobrze że Kolega nie ma więcej czasu ... Maszyny mogłyby na tym ucierpieć ... ;)

Odkąd M30 "de aktywuje ... " (jak to Kolega napisał) narzędzia ? I co to znaczy "wszystkie narzędzia" ? Większość czytających forum HH ma raczej maszyny na jednym wrzecionku.

Na marginesie M30 to koniec programu i i przewinięcie do początku.

Aaa jeszcze mnie ukłuło .... O czym w ogóle ta dyskusja ? Kto w dzisiejszych czasach kupuje maszynę na HH530 i na płytce narzędzia ustawia ? Cykl 481 na przykład w MDI i gotowe ... Kurde Panowie 2015 rok 1,5 miesiąca temu się zaczął.


colltom
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 82
Rejestracja: 25 kwie 2007, 11:10
Lokalizacja: Żory

#9

Post napisał: colltom » 16 lut 2015, 08:52

mheli pisze:Aaa jeszcze mnie ukłuło .... O czym w ogóle ta dyskusja ? Kto w dzisiejszych czasach kupuje maszynę na HH530 i na płytce narzędzia ustawia ? Cykl 481 na przykład w MDI i gotowe ... Kurde Panowie 2015 rok 1,5 miesiąca temu się zaczął.

Powiedz to mojemu pracodawcy . Podać numer? :lol: A może adres ,daleko nie masz.


mheli
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 200
Rejestracja: 09 gru 2006, 01:12
Lokalizacja: Częstochowa

#10

Post napisał: mheli » 16 lut 2015, 09:08

Pracodawca ma to do siebie że można go zmienić ..

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”