DIN/ISO HEIDENHAIN
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
DIN/ISO HEIDENHAIN
Proszę szanownych Kolegów Praktyków o informację:
Czy rzeczywiście używa się programowania DIN/ISO Heidenhain?
Jeżeli tak, to z jakich powodów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Czy rzeczywiście używa się programowania DIN/ISO Heidenhain?
Jeżeli tak, to z jakich powodów?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Witam
Osobiście piszę w tym języku
i tak jak każdy język ma swoje dobre i złe strony
Osobiście piszę w tym języku
i tak jak każdy język ma swoje dobre i złe strony
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
jezeli idzie o programy uruchamiane z przeslanego do sterowania pliku to nie trzeba nic przelaczac zeby uruchamiac ISO czy HH. Zmiany ustawien dokonuje sie tylko jezeli chce sie zmienic jezyk wprowadzania w MDI z ISO na HH czy odwrotnie. Ja osobiscie wole ISO. Wedlug mnie jest mniej "klepania", poza tym wykorzystuje go zdecydowana wiekszosc sterowan i lepiej miec obcykany jeden uniwersalny jezyk niz "rozbijac" sobie glowe na dwa.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Studentów na uczelni zapoznaje się tylko z ISO, inne rodzaje sterowań sa tylko wzmiankowane, (chyba żeby się ostatnio coś zmieniło). Natomiast, jak miałem napisane w instrukcji do HH151 prawie dwadzieścia lat temu, klaartekst heidenhaina był pomyślany w taki sposób, aby stary rep, co kilkanaście lat kręcił korbami na frezarce, w miarę bezboleśnie mógł sobie ułatwić pracę. Na przykład zamiast obracać jakiś stempelek dziesięć razy, bo tu promyczek, tam podebranie albo jeszcze i fazka, mógł opisując profil w dialogowym systemie wykonać często niepowtarzalny detal z jednego założenia. A parę razy miałem sytuację gdy pan mgr.inż. patrząc mi na ręce powiedział - Panie ten program jest jakiś dziwaczny. Później klaartekst został przyjęty jako standart w Europie a amerykanie przyjęli jako standart ISO.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Jest jedna zasadnicza różnica pomiędzy programowaniem ISO a HH.
Różnica ta polega na tym, że jeśli ktoś chce korzystać lub lubi często używa "Programowania konturowego SK" to w ISO czegoś takiego nie znajdzie.Zawsze są jakieś plusy i minusy.
Zasadniczą zaletą stosowania DIN\ISO jest to, że łatwiej pisze się postprocesor.
Zawsze to lepiej mieć przed oczyma funkcje G niż jakieś L,CC,CR i inne różności wymyślone przez Heidenhain'a.
Różnica ta polega na tym, że jeśli ktoś chce korzystać lub lubi często używa "Programowania konturowego SK" to w ISO czegoś takiego nie znajdzie.Zawsze są jakieś plusy i minusy.
Zasadniczą zaletą stosowania DIN\ISO jest to, że łatwiej pisze się postprocesor.
Zawsze to lepiej mieć przed oczyma funkcje G niż jakieś L,CC,CR i inne różności wymyślone przez Heidenhain'a.
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Zgadzam się w całej rozciągłości z przedmówcąrollaz pisze:a poza tym zalezy kto na czym sie "wychowal

A osobiście piszę i w ISO i HH
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje
---