Tak jak w temacie napisałem, mam problem przy przesyłaniu danych z maszyny do PC.
Ale od początku.
Od niedawna próbuje przesyłać dane ze sterowania(hh 151) na Pc i odwrotnie, ponieważ oprócz problemu z małą ilością miejsca na programy mam tez problem z podtrzymaniem pamięci po wyłączeniu maszyny. wystarczy dłuższy weekend i chwilowa przerwa w dostawie energii i wysypują się wszystkie parametry maszynowe i oczywiście wszystkie programy..
Oryginalnie do tej maszyny powinno być urządzenie na taśmy, cos w rodzaju magnetofonu ale niestety gdzieś przepadło zanim zatrudniłem się w tej firmie, wiec postanowiłem zastąpić je PC. Znalazłem w necie program "tncRemoNt" i próbowałem przesyłać dane do sterowania i z powrotem i co się okazuje. Przy przesyłaniu danych z PC do maszyny nie ma większego problemu ale w druga stronę juz nie idzie tak prosto. Tzn. sterowanie zachowuje się tak jakby dzieliło program na pakiety i po wysłaniu każdego pakietu zatrzymuje się i żeby wysłała kolejny pakiet musze nacisnąć przycisk "EXT" i tak aby wysłać 162 bajty musze nacisnąć ten przycisk 6 razy a żeby przesłać 1800 b musze nacisnąć ten przycisk 85 razy(dobrze ze nie mam w maszynie z 2 Mb bo pewnie bym sie zaklikał na smierć

Myślę ze trzeba by zmienić cos w parametrach maszynowych ale nie wiem co. A może to cos innego?
Kolejny problem to przerzucenie parametrów maszynowych na PC. Czy da się wogóle cos takiego zrobić? bo ja narazie nie mogę sobie z tym poradzić
Czy Próbował ktoś z was przesyłać dane z tak muzealnego sprzętu na PC?
Pozdrawiam serdecznie