problem przy przesylaniu danych z HH151 na PC

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Misiek_zr
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 13 cze 2007, 14:23
Lokalizacja: Redlino

problem przy przesylaniu danych z HH151 na PC

#1

Post napisał: Misiek_zr » 23 paź 2008, 18:19

Witam kolegów
Tak jak w temacie napisałem, mam problem przy przesyłaniu danych z maszyny do PC.
Ale od początku.
Od niedawna próbuje przesyłać dane ze sterowania(hh 151) na Pc i odwrotnie, ponieważ oprócz problemu z małą ilością miejsca na programy mam tez problem z podtrzymaniem pamięci po wyłączeniu maszyny. wystarczy dłuższy weekend i chwilowa przerwa w dostawie energii i wysypują się wszystkie parametry maszynowe i oczywiście wszystkie programy..
Oryginalnie do tej maszyny powinno być urządzenie na taśmy, cos w rodzaju magnetofonu ale niestety gdzieś przepadło zanim zatrudniłem się w tej firmie, wiec postanowiłem zastąpić je PC. Znalazłem w necie program "tncRemoNt" i próbowałem przesyłać dane do sterowania i z powrotem i co się okazuje. Przy przesyłaniu danych z PC do maszyny nie ma większego problemu ale w druga stronę juz nie idzie tak prosto. Tzn. sterowanie zachowuje się tak jakby dzieliło program na pakiety i po wysłaniu każdego pakietu zatrzymuje się i żeby wysłała kolejny pakiet musze nacisnąć przycisk "EXT" i tak aby wysłać 162 bajty musze nacisnąć ten przycisk 6 razy a żeby przesłać 1800 b musze nacisnąć ten przycisk 85 razy(dobrze ze nie mam w maszynie z 2 Mb bo pewnie bym sie zaklikał na smierć :) ).
Myślę ze trzeba by zmienić cos w parametrach maszynowych ale nie wiem co. A może to cos innego?
Kolejny problem to przerzucenie parametrów maszynowych na PC. Czy da się wogóle cos takiego zrobić? bo ja narazie nie mogę sobie z tym poradzić
Czy Próbował ktoś z was przesyłać dane z tak muzealnego sprzętu na PC?

Pozdrawiam serdecznie



Tagi:


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2556
Rejestracja: 14 lip 2007, 18:02
Lokalizacja: Westfalia

#2

Post napisał: jasiu... » 23 paź 2008, 18:36

Pracowałem kiedyś na tym HH.

Kiedy ostatnio PRZY WŁĄCZONEJ MASZYNIE wymieniałeś baterię? Jeśli zanikają ci dane, to pierwszy objaw, a leczenie bardzo tanie.


tomi33
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 84
Rejestracja: 03 lut 2008, 09:55
Lokalizacja: centralna polska

#3

Post napisał: tomi33 » 23 paź 2008, 20:49

windows 98, zwykły pecet,tnc remo lub tnc exe.i hula

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 282
Rejestracja: 27 lip 2007, 23:05
Lokalizacja: Okolice

#4

Post napisał: Łuki31 » 23 paź 2008, 21:08

Hej
Pewnie że się da mamy nwet jedno sterowanie HH 150 i ono dział z na XP bez problemu Z TNC REMO poradzisz sobie
Jak kolega jasiu napisał wymien baterie od pamięci ... i problem powinien zniknąć
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
W domu przeważnie po 22..... :) ..... wtedy pomagam .... :)


Autor tematu
Misiek_zr
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 13 cze 2007, 14:23
Lokalizacja: Redlino

#5

Post napisał: Misiek_zr » 25 paź 2008, 07:49

Nie no panowie wiem ze pierwsze co to sprawdzic bateryjki w sterowaniu ;p
Po pierwszym wypadku z utrata danych wymienilem bateryjki na nowe i co sie okazuje po weekendzie tzn 2 dniach nie uzytkowania maszyny sytuacja sie powtórzyła, kupilem wiec drugie paterie (moze to wina baterji) sprawdzilem miernikiem byly dobre, i sytuacja z utrata danych znów sie powtórzyła, wniosek nie jest to wina baterii.
A co do przesylania danych to tak jak napisalem przeslanie z PC na sterowanie to nie problem problemem jest przeslanie danych ze sterowania na PC bo tak jak to napisalem wymaga to czestego naciskania przycisku "ext" np 85 razy przy programie 1800 bajtowym a to nie jest chyba normalne?
No i problem jest z przesłaniem parametrów maszynowych w jedna i druga strone.
Uzywalem do prob XP.

Pozdrawiam serdecznie

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 282
Rejestracja: 27 lip 2007, 23:05
Lokalizacja: Okolice

#6

Post napisał: Łuki31 » 30 paź 2008, 09:07

I jak udało się koledze się przesłać te parametry z maszyny na PC :?:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
W domu przeważnie po 22..... :) ..... wtedy pomagam .... :)


Autor tematu
Misiek_zr
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 13 cze 2007, 14:23
Lokalizacja: Redlino

#7

Post napisał: Misiek_zr » 30 paź 2008, 18:07

Niestety narazie drepcze w miejscu :(
nie wiem jak ominac to przyciskanie przyciskui ext
a o parametrach maszynowych nie wspomne

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 282
Rejestracja: 27 lip 2007, 23:05
Lokalizacja: Okolice

#8

Post napisał: Łuki31 » 30 paź 2008, 19:49

szukałem u siebie ale nie mogę znaleść nic o przesyłaniu programu w częśćiach zawsze przesłany jest cały :mrgreen:
Co do zgrania parametrów to tak z pamięci :idea:
-MOD wpisz liczbę klucza 95148 -pokażą się parametry
-potem EXIT -pojawi się napis odnosnie przesłania
-potem ENT -spyta się o nr programu
-wpisujesz jakis nr np 1 i naciskasz ENT
-parametry już masz na PC utworzy się plik 1.MP
-TNC REMO ustawione oczywiśćie na 151 na przyjmowanie danych
Tak to chyba było nie mam teraz maszyny przed sobą bo jestem na urlopie ale w poniedziałek to sprawdzę jak coś będzie inaczej to dam Ci znać :oops:
jak zgrasz to przeslij porównam ze swoimi może coś się zmieni i zobaczym :grin:
w drugą stronę oczywiście odwrotnie
W poniedziałek sprawdzę jeszcze w opisie parametrów moze coś tam jest o tym :shock:

[ Dodano: 2008-11-06, 20:28 ]
I jakie są wyniki kolegi wprzesyłaniu???? :wink:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
W domu przeważnie po 22..... :) ..... wtedy pomagam .... :)


Autor tematu
Misiek_zr
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 5
Posty: 89
Rejestracja: 13 cze 2007, 14:23
Lokalizacja: Redlino

#9

Post napisał: Misiek_zr » 15 lis 2008, 14:00

dalej cos jest nie tak.
Mam proźbę czy kolega nie mógłby mi podesłac parametrów maszynowych?
Gdzies przeczytałem że tam się tez coś przestawia, może tam mam gdzieś błędy i dlatego do przesłania danych musze ciągle naciskać przycisk ext a z PC na sterowanie idzie bez problemu?

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 282
Rejestracja: 27 lip 2007, 23:05
Lokalizacja: Okolice

#10

Post napisał: Łuki31 » 17 lis 2008, 22:48

niech kolega lepiej najpierw przysle mi na pocztę swoje ja je zobaczę bo jak kolega zmieni cos co nie powinien to może byc mocno zle i będzie jeszcze więcej bałaganu :oops:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
W domu przeważnie po 22..... :) ..... wtedy pomagam .... :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”