Heidenhain iTNC 530 LCUTS i ANGLE
Jaki wpływ mają na obróbkę powyższe dane w tabeli
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Heidenhain iTNC 530 LCUTS i ANGLE
Witam, jak powyżej o co chodzi z LCUTS i ANGLE.
ANGLE:
-W jakich cyklach maszyna używa go? Czy np w wybraniu kołowym?
-Jaki wpływ może mieć źle dobrany kąt do średnicy otworu (wiem że podobno może złamać się narzędzie ale nikt nigdy nie wytłumaczył mi do końca w jakich przypadkach zazwyczaj jak maszyna wymaga ode mnie tej własności wpisuję 0.1 np dla freza fi10
-Czy znacie jakieś programy które pokazują jakie wartości powinno się wpisać? (wiem że to powinno byc w katalogu ale mam zbyt duży wachlarz narzędzi żeby mieć czas każdy po kolei sprawdzać)
Alternatywnie dla Angle, LCUTS:
-Kiedy maszyna zwraca na tą wartość uwage
-Jakie są konsekwencje źle dobranej tej długości.
Z góry dziękuje za odpowiedź pozdrawiam.
ANGLE:
-W jakich cyklach maszyna używa go? Czy np w wybraniu kołowym?
-Jaki wpływ może mieć źle dobrany kąt do średnicy otworu (wiem że podobno może złamać się narzędzie ale nikt nigdy nie wytłumaczył mi do końca w jakich przypadkach zazwyczaj jak maszyna wymaga ode mnie tej własności wpisuję 0.1 np dla freza fi10
-Czy znacie jakieś programy które pokazują jakie wartości powinno się wpisać? (wiem że to powinno byc w katalogu ale mam zbyt duży wachlarz narzędzi żeby mieć czas każdy po kolei sprawdzać)
Alternatywnie dla Angle, LCUTS:
-Kiedy maszyna zwraca na tą wartość uwage
-Jakie są konsekwencje źle dobranej tej długości.
Z góry dziękuje za odpowiedź pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Heidenhain iTNC 530 LCUTS i ANGLE
Angle, to kąt zejscia. Jest brany pd uwage w kazdym cyklu, który pozwala na zejscie po ,,rampie" lub po helisie. Źle dobrany spowoduje, że narzędzie nie będzie prawidłowo pracować I może złamać frez lub częściej włamać plytki, bo za dużo będą brały ,,tyłem".
Lcuts, czyli długość aktywna narzędzia (długość ostrzy) jest brana pod uwagę w cyklach, które moga np. pracować od dołu, lub jesli jest mniejsza niż głębokość wybierania ,,na raz" w danym cyklu jest większa od tej wartosci, to automatycznie zostanie ograniczona.
Lcuts, czyli długość aktywna narzędzia (długość ostrzy) jest brana pod uwagę w cyklach, które moga np. pracować od dołu, lub jesli jest mniejsza niż głębokość wybierania ,,na raz" w danym cyklu jest większa od tej wartosci, to automatycznie zostanie ograniczona.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Czyli jednym słowem jeżeli schodzi frez spiralnie to wtedy on uwzględnia ten kąt dobrze zrozumiałem? To w takim razie jakie zalecasz wpisywać Angle dla frezów monolitów 4 ostrzowych? Bo wpływy na wymiar to raczej to nie ma?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ma wpływ tam gdzie jest wybrane zagłębianie inne niż pionowo w dół (np.cykle na kieszenie parametr Q366). Nie ma wpływu na cykl 208 (tam podajesz "skok" na obrót).
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Kąt zejścia jaki ustawiam to od 1 do 4. Im większa średnica tym teoretycznie możliwy większy kąt zejścia.
Jeśli promień narzędzia wynosi 0.2 to ten kąt powinien być mniejszy bo dojdzie do wykruszenia, trzeba też wziąć pod uwagę w jakich średnicach narzędzie będzie pracowało, przykład frez fi12 z kątem 2* dla otworu fi20 będzie inaczej brało niż dla otworu fi15.
Jeśli produkcja jest powtarzalna to trzeba stopniowo zwiększać i testować dla uzyskania optymalnego kąta.
Można podpierać się katalogami, ale tam dla każdego materiału jest inna wielkość kąta.
Jeśli promień narzędzia wynosi 0.2 to ten kąt powinien być mniejszy bo dojdzie do wykruszenia, trzeba też wziąć pod uwagę w jakich średnicach narzędzie będzie pracowało, przykład frez fi12 z kątem 2* dla otworu fi20 będzie inaczej brało niż dla otworu fi15.
Jeśli produkcja jest powtarzalna to trzeba stopniowo zwiększać i testować dla uzyskania optymalnego kąta.
Można podpierać się katalogami, ale tam dla każdego materiału jest inna wielkość kąta.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Wpisze kolega w obu pozycjach 5 i bedzie dobrze ew przy jakis seriach jak potrzeban optymalizacja to mozna zmienic na wiecej. Nie ma co z tym cudowac.