Kompresor srubowy
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Kompresor srubowy
Osuszacz sprężonego powietrza stosowany jest, gdy potrzebujemy wytrącić wodę ze sprężonego powietrza.
..... , wiec jak mają na nim pracować maszyny CNC , to jest wskazany.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Nie wskazany tylko konieczny. Bez osuszacza pneumatyka siada po chwili, nie mówiąc już o tym, że na liniały pomiarowe podawane jest sprężone powietrze, które ma utrzymać je w czystości więc jeśli zamiast powietrza leci mgiełka wodna to na liniałach robi się błoto
Wystarczy najprostszy typ osuszacza - czyli ziębniczy (czyli taka mała lodówka - po prostu chłodzi powietrze). Należy tylko pamiętać aby taki osuszacz włączać ok. 30-60min przed samą sprężarką aby zdążył się schłodzić.

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Ok. czyli osuszacz musi byc , to teraz jaki czy taki cyklonowy daje rade ?
https://pneumatyka.eu/separatory-cyklon ... -0030.html
https://pneumatyka.eu/separatory-cyklon ... -0030.html
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
nie nadaje się, raczej coś tego typu http://www.pneumat.com.pl/osuszacze-chl ... rypoint-ra
Separator cyklonowy można wsadzić za osuszaczem ziębniczym
Wszystkie działają na podobnej zasadzie i nie bardzo ma się co tam popsuć. Agregaty chłodnicze akurat nie należą do bardzo awaryjnych urządzeń więc na rynku wtórnym można szukać z powodzeniem. Przy używanym wystrzegać się na czynnik R12 lub R22, przy ewentualnej nieszczelności problem z naprawą - z racji że czynnik już jest nielegalny to mało kto chce się bawić w naprawę uzupełniając nawet mieszankami czynników R134a z R6xx
Separator cyklonowy można wsadzić za osuszaczem ziębniczym
Wszystkie działają na podobnej zasadzie i nie bardzo ma się co tam popsuć. Agregaty chłodnicze akurat nie należą do bardzo awaryjnych urządzeń więc na rynku wtórnym można szukać z powodzeniem. Przy używanym wystrzegać się na czynnik R12 lub R22, przy ewentualnej nieszczelności problem z naprawą - z racji że czynnik już jest nielegalny to mało kto chce się bawić w naprawę uzupełniając nawet mieszankami czynników R134a z R6xx
-
- Lider FORUM (min. 2000)
u mnie każda maszyna cnc wyposażona jest w separator cyklonowy i nie posiadam żadnego osuszacza, wszystko działa bez problemu, od razu napiszę że maszyny nie najnowsze.
W poprzedniej mojej pracy było podobnie, osuszacz został dorzucony do systemu jednej nowej maszyny bo takie były wymagania gwarancyjne, ale to nie była obrabiarka tylko piec do hartowania szkła.

W poprzedniej mojej pracy było podobnie, osuszacz został dorzucony do systemu jednej nowej maszyny bo takie były wymagania gwarancyjne, ale to nie była obrabiarka tylko piec do hartowania szkła.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
U mnie wszystko chodzi na separatorach wejściowych w maszynach i jest git
Tylko częściej trzeba wodę spuszczać... I przeważnie zamiast jednej szklanki mam 3 

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Czyli takichPetroholic pisze: ↑06 wrz 2018, 20:29U mnie wszystko chodzi na separatorach wejściowych w maszynach

-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Czyli takich
Tylko zamiast standardowo trzech rozmiarow filtra (duzy/sredni/maly) jak w lakiernictwie jest kombinacja sredni/maly/maly zeby dobrze wode chwytalo. I dopiero za tym blokiem czwarty baniak jako naolejacz