Jaka to przecinarka?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 3
Jaka to przecinarka?
Witam
Mam problem z identyfikacją przecinarki do metalu. Jest to prawdopodobnie konstrukcja krajowa. Nie jest może istotny sam model ale nie wiem jak powinna być zamocowana piła (kierunek cięcia) oraz w która stronę powinien kręcić się silnik (ewentualnie "napęd ramy") tak aby poprawnie przecinało materiał. Proszę o jakies podpowiedzi.
Mam problem z identyfikacją przecinarki do metalu. Jest to prawdopodobnie konstrukcja krajowa. Nie jest może istotny sam model ale nie wiem jak powinna być zamocowana piła (kierunek cięcia) oraz w która stronę powinien kręcić się silnik (ewentualnie "napęd ramy") tak aby poprawnie przecinało materiał. Proszę o jakies podpowiedzi.
- Załączniki
-
- DSCN1446.jpg (60.17 KiB) Przejrzano 1137 razy
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
logika podpowiada ze piła powinna stać tak żeby wiór wyrzucało za stół, czyli prostą stroną zęba od koła, zaś kierunek obrotów jest nieistotny (o ile nie ma tam przekładni blokującej ruch w którymś z kierunków) ze względu na to ze jest przekształcany ruch obrotowy na posuwisto-zwrotny
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Dziękuję za szybką odpowiedź ale mam nadal wątpliwości. Jest tam takie koło z wycięciem, które blokuje ramę aby nie opadała podczas ruchu ( wydaje mi się , że podczas powrotnego) i tu jest problem, że w zależności od kierunku obrotów musi być właściwie założona piła. Pozostaje jeszcze sprawa mocowania elementu. stała część imadła jest od strony elementów obrotowych więc piła powinna ciąć przy ruchu do środka. Jeżeli źle myślę proszę o sprostowanie.