nietypowe pytanie :)
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
nietypowe pytanie :)
Witam dziś nietypowe mam pytanko odnośnie tokarki tos su80 która niedawno kupiłem niestety nie posiadała korby przesuwu konika dlatego myślę aby to dorobić lecz nie wiem jak sprawdzić moduł listwy zębatej w dtrce nie podają niestety jedynie co pisze to ze koło ma 10 ząbków i na jeden obrót korby przesuniecie konika to 135 mm ale nie wiem jak to wyliczyć ani czy sie da nawet :/
Tagi:
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
wszystko się da wyliczyć
podstawowy wzór na moduł to m=p/pi
czyli mierzysz podziałkę na listwie zamocowanej w tokarce, (jest to grubość zęba na wysokości podziałowej plus szerokość wrębu pomiędzy sąsiadującymi zębami) wynik dzielisz przez 3,14 i masz moduł
wynik wyjdzie z pewnością z przecinkami jakiś dziwny ale moduły są znormalizowane więc nie będzie problemu z namierzeniem odpowiedniego
podstawowy wzór na moduł to m=p/pi
czyli mierzysz podziałkę na listwie zamocowanej w tokarce, (jest to grubość zęba na wysokości podziałowej plus szerokość wrębu pomiędzy sąsiadującymi zębami) wynik dzielisz przez 3,14 i masz moduł

wynik wyjdzie z pewnością z przecinkami jakiś dziwny ale moduły są znormalizowane więc nie będzie problemu z namierzeniem odpowiedniego