Z ręki się kiedyś ostrzyło i szło nawet nie najgorzej, ale super nie było. Coś z resztą zawsze robiłem źle bo ścin wychodził za duży.
Z ręki zawsze wyjdzie nie dokładnie, jedno ostrze będzie brało drugie nie, albo będą pod innymi kątami i wiertło będzie ściągać. Idealnie z ręki się nigdy nie uda.
Idąc tym tokiem myślenia kupiłem sobie ostrzałkę w markecie. Całe 25 zł kosztowała. Zakup na zasadzie: zobaczymy co to warte.
To to:

Po pierwszych próbach efekt ostrzenia przemilczę. Drugie próby się nie odbyły. Sprzęt się dosłownie rozpadł

Wpadłem na pomysł: skoro się maszyny cnc buduje, to ostrzałkę do wierteł też się uda.
Tylko jak?
Macie jakieś schematy tego typu urządzeń? Macie może takiego typu urządzenie, żeby wymiary części zebrać? Niby nic wielkiego, ale nie chcę tracić czasu na eksperymenty i budowanie kilku zanim uda się zrobić taką dobrze i precyzyjnie działającą. Na kupno profesjonalnej albo nawet półprofesjonalnej mnie nie stać.
Gdzieś widziałem przystawkę do szlifierki stołowej. Tam się wiertło wkładało, coś tam dokręcało, dosuwało się wiertło i kręciło jakąś korbką.