Dzień dobry!
Mam mały warsztat w którym czyszczę, spawam, konserwuję blachy i sprzęty stalowe.
Potrzebuję sprzętu do piaskowania rdzy i starych powłok przed malowaniem.
Chcę nim czyścić małe powierzchnie max 1-2 m2, zakamarki, spawy, ramy, bramki, felgi itd.
Mam starą dużą butlę to ją sobie przerobię na piaskarkę.
Przydałby mi się dobry kompresor, pistolet, dysze, węże itd.
Czy możecie mi polecić coś w granicach 3 może 4 tyś do takich prac?
A jeśli nie to ile muszę wydać i na co najlepiej?
Pozdrawiam
piaskowanie za 3-4 tyś
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Jak wiadomo do piaskowania potrzeba dużo powietrza tak pod względem ciśnienia jak i wydajności. Minimum to 500 l/min przy co najmniej 6 barach. Do tego co piszesz optymalnie by było jakieś 1000 l/min. Sprężarka z silnikiem w przedziale 5.5 do 11 kW. Najlepiej śrubowa ale w Twoim zasięgu to raczej tylko tłokowa i to używana. Rozejrzyj się za jakimś Polskim starym dobrym Wan-em AW w okolicy (3 tłokowe bydle). Do tego osuszacze, węże, kabina do piaskowania lub wydzielone miejsce (szopa, komórka, podwórko) do piaskowania + ubranie ochronne z hełmem + jakiś odkurzacz z wydmuchem i kilka metrów grubszej perforowanej rurki aby dostarczyć czyste powietrze do hełmu + pistolet z dyszą z węglika. To tak w skrócie na piaskowanie niskobudżetowe. Koledzy może jeszcze coś dopowiedzą w temacie.....
Jak chcesz piaskować zwykłym piaskiem to możesz używać dyszy z ceramiki lub stali i trochę wytrzyma. Jak będziesz piaskował ścierniwem jak np. korund to już trzeba zainwestować w węgliki bo zwykła dysza po pięciu minutach będzie do wyrzucenia.
Jak chcesz piaskować zwykłym piaskiem to możesz używać dyszy z ceramiki lub stali i trochę wytrzyma. Jak będziesz piaskował ścierniwem jak np. korund to już trzeba zainwestować w węgliki bo zwykła dysza po pięciu minutach będzie do wyrzucenia.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Co do dysz - tylko węglik do amatorskich zadań (ceramika padnie po godz pracy) Co do kompresora, miałem taki z niby 1200l/min na wylocie, od firmy kupczyk kupiłem z najmocniejszą pompą 2 stopniową za około 7tys. Nie dawała rady przy dyszy 5-6 i ciśnieniu 7-8atm. Tak więc, jeśli piaskować, to kompresor - przyczepka spalinowa z min 2000l min. Do piaskowania w komorze np 1000l (1m x 1m x 1m) z pistoletem i węglikiem 4mm myślę że stary kompresor Wan AW wystarczy 

-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzięki za odpowiedzi.
Myślę że dysza 4-5mm węglikowa będzie wystarczająco dobra. Piaskowane będzie w kabinie/pomieszczeniu.
Taki efekt jak pokazuje na filmie Mariusz jest dla mnie aż nazbyt dobry.
A jaki kompresor około 1000l/min możecie polecić?
Żeby był solidny i w rozsądnych pieniądzach.
Najlepszy używany WAN? A może jakiś włoski?
Myślę że dysza 4-5mm węglikowa będzie wystarczająco dobra. Piaskowane będzie w kabinie/pomieszczeniu.
Taki efekt jak pokazuje na filmie Mariusz jest dla mnie aż nazbyt dobry.
A jaki kompresor około 1000l/min możecie polecić?
Żeby był solidny i w rozsądnych pieniądzach.
Najlepszy używany WAN? A może jakiś włoski?