Myjka ultradźwiekowa

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
piatek13
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Myjka ultradźwiekowa

Post napisał: piatek13 » 16 maja 2011, 00:20

Ostatnio zastanawiam się nad zakupem jakiejś małej myjki ultradźwiękowej. Pierwsze moje kroki skierowałem na Allegro i widzę, że takie urządzenia są w cenie około 200-300 złotych. Czy za tą kwotę da się kupić coś sensownego? Myjka nie musi być duża, chciałbym by służyła mi do czyszczenia kształtek mosiężnych z pozostałości pasty polerskiej oraz drobnych elementów z różnych smarów/nagarów (to moje cele na dzień dzisiejszy, być może później dojdzie coś jeszcze). Czy te myjki po 300zł dadzą radę? Przyznam że myjki to dla mnie nowy temat i stąd moje pytanie...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 16 maja 2011, 01:31

Ja mam za bodaj 70 zł z Biedronki, jakoś daje radę.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 16 maja 2011, 01:47

Przyzwoita myjka to conajmniej 500 trzeba dać. Wszystkie te wynalazki w plastykowych obudowach to brzęczki które niewiele maja wspólnego z ultradźwiękami. Ponad to jeśli chcesz czyścić ze smarów i past konieczne jest podgrzewanie do ok. 70 stopni.

Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: Cooper » 16 maja 2011, 11:47

Zajrzyj tutaj kolego..powinni coś ci doradzić

http://www.pat.net.pl/index.php?cPath=3 ... fac4c9c7de

Bbuli
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Bbuli » 16 maja 2011, 23:58

Ultradzwiękowa myjka z lidla nie jest ultradzwiękową myjką.Jest wibratorem,który trzęsie pojemnikiem z wodą.I tak naprawdę nic nią nie umyjesz,nawet rąk.Niestety dla celów reklamowych można u nas wszystko napisać nie biorąc odpowiedzialności za słowo pisane. Tak naprawdę myjące myjki to Elma-nie mniej niż 2K,czasem trafisz na tanie chińskie podróby za 400-600 zeta.Po kilku miesiącach albo nagle milkną albo odkleja się piezoelement. W każdym razie jeśli kupujesz to pamiętaj by wanna była metalowa-jest szansa by była to myjka a nie wibrator.

zdzicho

Post napisał: zdzicho » 17 maja 2011, 00:16

Na allegro czasem trafiają się profesjonalne używki.
z nowych to niezła jest ta oferta http://www.polsonic.com
Bbuli pisze:Ultradzwiękowa myjka z lidla nie jest ultradzwiękową myjką.Jest wibratorem,który trzęsie pojemnikiem z wodą.I tak naprawdę nic nią nie umyjesz,nawet rąk..
.
Tu się z kolegą nie zgadzam. Daleko jej do profesjonalnej ,ze względu na nędzny przetwornik i małą moc ultradźwięków ( o ile, to co ten przetwornik przetwarza mieści się w pasmie ultradźwiękowym).Myc nią jednak można ,tyle ,że mniej efektywnie, ale i tak lepiej niż mechanicznie -szczotką . Brzęczenie wynika ,ze słabego filtrowania napięcia zasilacza,ale to tutaj działa na korzyść skuteczności ,kosztem cichej pracy.
Przy użyciu dobrego płynu do myjek efekty nie są takie marne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”