Od jakiegoś czasu myślę też od dorobieniem przystawki frezującej do tokarki jednak mały zakres ruchu sanek trochę mnie zniechęca. Pomyślałem sobie, że być może warto by przystosować wiertarkę Nutoola do frezowania w stali, mosiądzu i aluminium. Nie byłem też leniwy i zanim napisałem tego posta trochę zorientowałem się w temacie i oto jakie główne minusy takiego rozwiązania udało mi się znaleźć:
- brak mocowania frezu od góry co przy siłach bocznych może prowadzić do wypadnięcia freza - jednak być może udałoby się nawiercić wrzeciono aby móc stosować frezy bez obawy wypadnięcia. Cz małe frezy np. palcowy 6mm potrzebują też takiego mocowania?
- mała moc: - jednak moja tokarka LD550 ma 550W i dobrze sobie radzi w metalu
- słabe łożyska wrzeciona nieprzystosowane do sił bocznych: być może stosowanie małych frezów typu 6mm oraz małe posuwy i zbieranie małych grubości nie nadwyrężałoby zbytnio wiertarki?
Jest to mój pomysł do zastosowań wyłącznie hobbystycznych. Co prawda zamierzam frezować w stali, jednak raczej małymi frezami i bardzo powoli (mam czas

Nie chciałbym jednak popsuć wiertarki i jeśli uważacie, że definitywnie się do frezowania nie nadaje to sobię odpuszczę i zrobię przystawkę do tokarki. Wiertarka bardziej by mi pasowała, ponieważ chciałem dokupić rurę o średnicy kolumny i zamontować ją z boku tokarki. tym sposobem przenosząc korpus wiertarki na ową kolumnę mógłbym wykorzystać sanki tokarki, a dokładnie jej ruch w osi X (a może Y; w każdym razie ten wzdłuż łoża). Umozliwi to frezowanie dłuższych przedmiotów. Niestety przystawka do tokarki nie daje takiej możliwości. Oś X nie zostanie wykorzystana.