ogrzanie warsztatu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
ogrzanie warsztatu
Witam. Temat troche z innej beczki.
Musze na wiosne/lato zamontowac nowe ogrzewanie w warsztacie. Aktualnie mam wielki piec weglowy,przystosowany do ogrzewania powierzchni ok 500 m2 i rury w instalacji ok 10 cm srednicy. Poniewaz czesc pomieszczen jest ogrzewana w inny sposob, a potrzeba ogrzac ok 100m2, to utrzymanie ciepla na tych 100m jest za bardzo kosztowne.
Dlatego szukam pomyslu na nowe zrodlo.
Zastanawiam sie nad nagrzewnicami lub piecem gazowym. Jak to u Was wyglada, jakie sa koszta.
Musze na wiosne/lato zamontowac nowe ogrzewanie w warsztacie. Aktualnie mam wielki piec weglowy,przystosowany do ogrzewania powierzchni ok 500 m2 i rury w instalacji ok 10 cm srednicy. Poniewaz czesc pomieszczen jest ogrzewana w inny sposob, a potrzeba ogrzac ok 100m2, to utrzymanie ciepla na tych 100m jest za bardzo kosztowne.
Dlatego szukam pomyslu na nowe zrodlo.
Zastanawiam sie nad nagrzewnicami lub piecem gazowym. Jak to u Was wyglada, jakie sa koszta.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Zgłoś się do mnie. Jeśli chcesz pokażę Ci swoją instalację, którą wykonałem jesienią. Teraz, w zimie jestem szczęśliwy, że jest. Trochę mniej szczęśliwy ze srogiej zimy jaka się trafiła, ale w sumie jest OK. Jeśli chcesz to poznam Cię z dostawcą mojego kotła a od niego dowiesz się wszystkiego co potrzeba. Opanowałem masę zagadnień związanych z montażem i przebudową instalacji. Ważne jest, żeby nie robić błędów, co niestety się zdarza.A do producenta porządnych pieców jaką firmę można zaliczyć?
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
U mnie dla odmiany paliwem jest pellet.
Palnik zamontowany jest do istniejącego pieca węglowego.
Bezobsługowo, ekologicznie, komfortowo.
Palnik zakupiłem tu: http://eco-palnik.pl/
I można ogrzewanie uruchomić zdalnie - SMSem
Palnik zamontowany jest do istniejącego pieca węglowego.
Bezobsługowo, ekologicznie, komfortowo.
Palnik zakupiłem tu: http://eco-palnik.pl/
I można ogrzewanie uruchomić zdalnie - SMSem

-
Jaka masz wysokość pomieszczeń ?
Jakie masz okna w warsztacie?
Jakie masz ściany ? - grubość , z czego , i czy docieplone czy bez?
Jaka temperaturę planujesz jako stałą ( w dzień, w czasie pracy)
Na pomieszczenia do 3 m wysokości mogą byś grzejniki i najlepiej żeliwne
powyżej 3 m wysokości ogrzewanie nadmuchowe
Grubość rur możesz spokojnie zmniejszyć do 1" - lub odpowiednika miedż lub
Pex/al/pex
Kocioł gazowy ze sterowmikiem temperatury pomieszczenia - oczywiście wkład kominowy z "nierdzewki"
Kocioł na paliwo stałe - pellet, ekogroszek, węgiel , miał układ pompowy
z zaworem trójdrogowym i "krótkim obiegiem"
dla utrzymania minimalnej temperatury kotła
Możesz zamontować kocioł w układzie otwartym -tradycyjnie z naczyniem wzbiorczym
Albo w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym i układem schładzania kotła.
No i k o m i n do kotła też musi być szczelny i o odpowiednim do kotła przekroju
Koszty eksploatacji kotła na paliwo stałe - jeśli policzysz wszystko
Zakup paliwa
Transport i wyładunek oraz składowanie
Do tego palenie w kotle
okresowe czyszczenia kotła
Okresowy przegląd i czyszczenie komina
są nie aż tak dużo niższe Około 20-30% w starych budynkach
Kalkuluje się to pomimo wszystko pod warunkiem odpowiedniego doboru urządzenia i wykonania systemu.
Jakie masz okna w warsztacie?
Jakie masz ściany ? - grubość , z czego , i czy docieplone czy bez?
Jaka temperaturę planujesz jako stałą ( w dzień, w czasie pracy)
Na pomieszczenia do 3 m wysokości mogą byś grzejniki i najlepiej żeliwne
powyżej 3 m wysokości ogrzewanie nadmuchowe
Grubość rur możesz spokojnie zmniejszyć do 1" - lub odpowiednika miedż lub
Pex/al/pex
Kocioł gazowy ze sterowmikiem temperatury pomieszczenia - oczywiście wkład kominowy z "nierdzewki"
Kocioł na paliwo stałe - pellet, ekogroszek, węgiel , miał układ pompowy
z zaworem trójdrogowym i "krótkim obiegiem"
dla utrzymania minimalnej temperatury kotła
Możesz zamontować kocioł w układzie otwartym -tradycyjnie z naczyniem wzbiorczym
Albo w układzie zamkniętym z naczyniem przeponowym i układem schładzania kotła.
No i k o m i n do kotła też musi być szczelny i o odpowiednim do kotła przekroju
Koszty eksploatacji kotła na paliwo stałe - jeśli policzysz wszystko
Zakup paliwa
Transport i wyładunek oraz składowanie
Do tego palenie w kotle
okresowe czyszczenia kotła
Okresowy przegląd i czyszczenie komina
są nie aż tak dużo niższe Około 20-30% w starych budynkach
Kalkuluje się to pomimo wszystko pod warunkiem odpowiedniego doboru urządzenia i wykonania systemu.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Pomieszczenia są po 3,5 metra, jest jedno malutkie okienko 50cmx50 cm.
Sciany są prawie pancerne, grubosc ok 4 pustakow. Z 3 stron mam inne pomieszczenia.
Aktualnie na 3 scianach mam po pięć rur srednicy 10 cm, na calych dlugosciach minus dwie sztuki drzwi. Ogrzewanie bylo dosc spore, swojego czasu stala lokomotywa i ogrzewala 3 takie hale. Kiedys byla tam uprawa pieczarek i musiala byc temperaturka.
Nie bardzo chce usuwac te rury. Ewentualnie powiesze tam ze 4 grzejniki po 2 metry i dam cienkie miedziane rurki, jesli sie zdecyduje na piec. Temperatura tak ok 17 stopni.
Komin mam ogromny, ale do tego pomieszczenia bym musial dobudowac jeszcze jeden.
Transport, wyladunek i skladowanie - nie ma problemu.
Mam w zapasie maly piec weglowy, ktory ogrzewal dom 120m2, grawitacyjnie, bez nadmuchu, ale nie wiem czy go podepne.
A jak zdania osob uzywajacych/pracujacych przy nagrzewnicach? Jak to w kosztach wyglada.
Sciany są prawie pancerne, grubosc ok 4 pustakow. Z 3 stron mam inne pomieszczenia.
Aktualnie na 3 scianach mam po pięć rur srednicy 10 cm, na calych dlugosciach minus dwie sztuki drzwi. Ogrzewanie bylo dosc spore, swojego czasu stala lokomotywa i ogrzewala 3 takie hale. Kiedys byla tam uprawa pieczarek i musiala byc temperaturka.
Nie bardzo chce usuwac te rury. Ewentualnie powiesze tam ze 4 grzejniki po 2 metry i dam cienkie miedziane rurki, jesli sie zdecyduje na piec. Temperatura tak ok 17 stopni.
Komin mam ogromny, ale do tego pomieszczenia bym musial dobudowac jeszcze jeden.
Transport, wyladunek i skladowanie - nie ma problemu.
Mam w zapasie maly piec weglowy, ktory ogrzewal dom 120m2, grawitacyjnie, bez nadmuchu, ale nie wiem czy go podepne.
A jak zdania osob uzywajacych/pracujacych przy nagrzewnicach? Jak to w kosztach wyglada.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 

-
W wysokich pomieszczeniach najbardziej optymalnym ogrzewaniem jest nagrzewnica-nadmuch,
daje w miarę stabilna temperature w całym pomieszczeniu
Przy ogrzewaniu grzejnikowym pod sufitem potrafi być i 10 stopni cieplej jak na wysokości 150-180 cm czyli tu gdzie jest najbardziej potrzebne ciepło
Koszt zasilania nagrzewnicy i grzejników jest podobny przy takich samych zadanych temperaturach pomieszczenia ale komfort cieplny jest wyższy przy nagrzewnicach
http://hydrosferasklep.pl/vulcano-euroheat-p-62.html
Dwie takie nagrzewnice utrzymują na hali o wysokości około 4 m i powierzchni 480 m temp 20 stopni koszt za poprzedni miesiąc to 1300 zł za gaz
Przy kotle stałopalnym i mniejszej kubaturze oraz temperaturze którą chcesz mieć wyjdzie proporcjonalnie mniej
Dogrzanie z temp nocnej 16 stopni do dziennej 20 stopni trwa około 40 minut
Minusem nagrzewnic jest to że "lubią" wysoką temperaturę zasilania -od 65 stopni w górę , ale przy piecu stałopalnym to jest raczej zaleta
No i niestety nagrzewnica kosztuje około 2-3 tysięcy złotych
do tego jeszcze regulator obrotów wentylatora - istotne i potrzebne dla wygody i oszczędności
Zaroś jakiegoś instalatora i z nim pogadaj obejrzy co tam masz i doradzi
daje w miarę stabilna temperature w całym pomieszczeniu
Przy ogrzewaniu grzejnikowym pod sufitem potrafi być i 10 stopni cieplej jak na wysokości 150-180 cm czyli tu gdzie jest najbardziej potrzebne ciepło
Koszt zasilania nagrzewnicy i grzejników jest podobny przy takich samych zadanych temperaturach pomieszczenia ale komfort cieplny jest wyższy przy nagrzewnicach
http://hydrosferasklep.pl/vulcano-euroheat-p-62.html
Dwie takie nagrzewnice utrzymują na hali o wysokości około 4 m i powierzchni 480 m temp 20 stopni koszt za poprzedni miesiąc to 1300 zł za gaz
Przy kotle stałopalnym i mniejszej kubaturze oraz temperaturze którą chcesz mieć wyjdzie proporcjonalnie mniej
Dogrzanie z temp nocnej 16 stopni do dziennej 20 stopni trwa około 40 minut
Minusem nagrzewnic jest to że "lubią" wysoką temperaturę zasilania -od 65 stopni w górę , ale przy piecu stałopalnym to jest raczej zaleta
No i niestety nagrzewnica kosztuje około 2-3 tysięcy złotych
do tego jeszcze regulator obrotów wentylatora - istotne i potrzebne dla wygody i oszczędności
Zaroś jakiegoś instalatora i z nim pogadaj obejrzy co tam masz i doradzi
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
z racji ze małymi krokami zbliza sie sezon grzewczy zainteresował mnie piecyk na który trafiłem w internecie.
filmików z taka konstrukcja jest sporo. budowa banalnie prosta ale co sie przyczynia do tak dokładnego spalania? moze to ze doprowadzane powietrze jest ogrzane wczesniej? piece z nadmuchami może nie kopcą ale nie dają takiego płomienia jak tutaj- miejscami jest niebieski. Ma ktoś z was taki piecyk?
filmików z taka konstrukcja jest sporo. budowa banalnie prosta ale co sie przyczynia do tak dokładnego spalania? moze to ze doprowadzane powietrze jest ogrzane wczesniej? piece z nadmuchami może nie kopcą ale nie dają takiego płomienia jak tutaj- miejscami jest niebieski. Ma ktoś z was taki piecyk?