Stół traserski/pomiarowy - zakup
Re: Stół traserski/pomiarowy - zakup
Co cięžsze stöł ,czy płyta?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Szacunkowo płyta 630x630 waży 90-100 kg, 630x400 ok 50 a stół ok. 30-40. To z punktu widzenia tuszowania pewnie nie będzie problem i rozważania są akademickie? Pytam bo może ktoś miał problem? albo czytał coś ciekawego? Szczególnie ta 63x40 już jest dość lekka
Markowi producenci płyt piszą o tym, że dużo zależy od właściwości granitu a te mogą się zmieniać w dość szerokich granicach dochodzących nawet do 50 % najsztywniejszego.
Markowi producenci płyt piszą o tym, że dużo zależy od właściwości granitu a te mogą się zmieniać w dość szerokich granicach dochodzących nawet do 50 % najsztywniejszego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie taka lekka, płyta 630x400x100 Kinexu waży 70kgSzacunkowo płyta 630x630 waży 90-100 kg, 630x400 ok 50 a stół ok. 30-40.... Szczególnie ta 63x40 już jest dość lekka
stol-pod-plyte-traserska-t89956.html
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witam
Jeśli masz ochotę pobawić się w skrobanie to pronuje zacząć od małej płyty
Płyty odpowiednio się sprawdza a kupując nie sprawdzoną wydasz pieniądze i możesz być niezadowolony
Musisz wyposażyć się w odpowiednie skrobaki, odpowiedni tusz do smarowania płyty i odpowiednie tarcze do usuwania gradu po skrobaniu
Ja jak zaczynałem przygodę ze skrobaniem, miałem płytkę szlifowaną 150 x 150 mm x25 ( bardzo niski koszt ) czasem się przydaje
Szkoda na dużej płycie sprawdzać małych elementów bo się niszczy ( puktowo wyciera )
Pozdrawiam Jacek Ptasiński
Jeśli masz ochotę pobawić się w skrobanie to pronuje zacząć od małej płyty
Płyty odpowiednio się sprawdza a kupując nie sprawdzoną wydasz pieniądze i możesz być niezadowolony
Musisz wyposażyć się w odpowiednie skrobaki, odpowiedni tusz do smarowania płyty i odpowiednie tarcze do usuwania gradu po skrobaniu
Ja jak zaczynałem przygodę ze skrobaniem, miałem płytkę szlifowaną 150 x 150 mm x25 ( bardzo niski koszt ) czasem się przydaje
Szkoda na dużej płycie sprawdzać małych elementów bo się niszczy ( puktowo wyciera )
Pozdrawiam Jacek Ptasiński
https://www.youtube.com/user/manfiks/videos?disable_polymer=true
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
nie ważne czy ma 20 lat czy 63 lat niech mówi na TY , ale niech drugiego szanuje :)
-
W cenie tej Kinexu jest płyta z Allegro od PRNe 630x630 tylko, że h = 80. Piszą, że też klasy 0. Mam zagwozdkę co wybrać.
Czy Kinex specyfikował miejsca podparcia? Profesjonalka z USA zwykle podaje 3 punkty.
Właśnie jestem na etapie -niezadowolony-, w warsztacie stoi mi klunkier 800 x 600 z dołem po środku na ponad 2,5 setki, może dla tego, że była fabrycznie w klasie 2?.
Planuję kupić nową granitową w klasie 0, może kiedyś przeskrobię tą starą żeliwną. Wczoraj oglądałem na YT skrobanie a'la Moore (Moore pattern scraping). Teraz przy stole frezarki metrami krawędzi skrobanie precyzyjne odpada.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ukaniu pisze:Właśnie jestem na etapie -niezadowolony-, w warsztacie stoi mi klunkier 800 x 600 z dołem po środku na ponad 2,5 setki, może dla tego, że była fabrycznie w klasie 2?.
A ten klunkier to z czego jest zrobiony? bo jak z żeliwa to normalne że się z czasem odkształcił. Mam liniał traserski 750mm wykonany z żeliwa i oczywiście wygięty jak banan.
-
Moja stara płyta to polskie żeliwo.
Czytałem sobie "Foudations of Mechanical Accuracy". Tam Moore raczej trzyma się tezy, że dobrze wystarzone żeliwo nie zmienia wymiarów z wiekiem. Wini raczej błędy wykonania. Świetna książka jeśli nie przeczytać to warto przejrzeć.
Pytanie czy te nasze płyty i liniały były dobrze zrobione.
Czytałem sobie "Foudations of Mechanical Accuracy". Tam Moore raczej trzyma się tezy, że dobrze wystarzone żeliwo nie zmienia wymiarów z wiekiem. Wini raczej błędy wykonania. Świetna książka jeśli nie przeczytać to warto przejrzeć.
Pytanie czy te nasze płyty i liniały były dobrze zrobione.
A czemu, miałyby być, źle zrobione, bo Polskie?
,, Iditi na ch. j" maciąg.
-
Bo krzywe, chyba tylko tyle.
Pomijam PRLowski tumiwisizm, chorobę poniedziałku, chorobę piątku...
W temacie, to chyba się zdecyduję na tą 630x630x80, wielkość jednak się liczy a może nie będzie aż taka zła.
Jak skończą się wakacje to poproszę znajomego o autokolimator i spróbuję ją zmierzyć. Przydało by się zrobić Repeat-O-Meter, taki ładny projekt z kopią widziałem na YT.
Pomijam PRLowski tumiwisizm, chorobę poniedziałku, chorobę piątku...
W temacie, to chyba się zdecyduję na tą 630x630x80, wielkość jednak się liczy a może nie będzie aż taka zła.
Jak skończą się wakacje to poproszę znajomego o autokolimator i spróbuję ją zmierzyć. Przydało by się zrobić Repeat-O-Meter, taki ładny projekt z kopią widziałem na YT.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Jeśli się okaże że ta płyta z allegro nie spełnia normy to masz prawo do zwrotu na koszt sprzedającego, sprzedający ma 100% pozytywów, więc nie powinien robić problemów.