Różnice kursów walut.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Różnice kursów walut.
Jako że pewnie nie dożyje wprowadzenia € to powiedzcie jakie macie sposoby aby banki tak nie rżnęły na kursach ? Rzadko mi się to trafia no ale się trafiło i na 9000 € bank mnie skaleczył na ponad 1500 zł.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 3
Się wtrącę, bo czasem z tym problemem się spotykam.
Po pierwsze konto w odpowiednim banku. I nie napiszę dlaczego ING. Przy koncie złotówkowym masz darmowe walutowe. Chyba lepiej opłaci się zamieniać, korzystając z kantoru internetowego. Wpłacasz im z złotówkowego na ich konto, masz jakiś czas (nie za długi), żeby zrobić zamianę (istotne, jak kurs niestabilny, czasem warto i godzinę poczekać), a później oni co wpłacają na walutowe. Mi to wychodziło zawsze najkorzystniej.
No chyba, że masz euraki, to wpłacasz, albo robisz przelew bezpośrednio na walutowe.
Po pierwsze konto w odpowiednim banku. I nie napiszę dlaczego ING. Przy koncie złotówkowym masz darmowe walutowe. Chyba lepiej opłaci się zamieniać, korzystając z kantoru internetowego. Wpłacasz im z złotówkowego na ich konto, masz jakiś czas (nie za długi), żeby zrobić zamianę (istotne, jak kurs niestabilny, czasem warto i godzinę poczekać), a później oni co wpłacają na walutowe. Mi to wychodziło zawsze najkorzystniej.
No chyba, że masz euraki, to wpłacasz, albo robisz przelew bezpośrednio na walutowe.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Niekamar pisze:I co dalej ? Będą czekać na koncie walutowym aż wydam w wakacje ?

A mając papierki w kieszeni zrobisz już z nimi co zechcesz. Odradzam jedynie zrobienie z nich ogniska

PS Przy wyższych kwotach musisz powiadomić bank o chęci wypłaty żeby mieli tyle waluty w oddziale

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Jak już masz na walutowym, to po co kurs do przelewania?kamar pisze:I co dalej ? Będą czekać na koncie walutowym aż wydam w wakacje ?Petroholic pisze: poza drugim kontem walutowym, żeby cię nie rżnęli na przeliczaniu...Jaki kurs zastosują przy własnym przelewie z walutowego na złotowe ? Bo jak taki sam to gdzie interes.
Policzysz tylko różnice kursowe, a pieniądze weźmiesz w walucie przecież.
Jeśli chcesz sprzedawać walutę przez bank, to zawsze bedziesz zdany na ich kurs i albo korzystasz z jakichś platform bankowych, które mają całkiem niezłe warunki,
albo przelwewasz sobie na prywatne konto walutowe i dysponujesz walutą kiedy chcesz i jak chcesz.
PS
To, że kasa firmowa w niczym nie ogranicza. W momencie przekazania na rachunek prywatny - niezwiązany z działalnością -albo wypłaty w gotówce uwzględniasz różnice kursowe (wg średniego NBP albo kursu banku, w którym masz ten prywatny rachunek) i potem robisz co chcesz. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
Jakie to dziwne,że mi te eurasy w kieszeni potrzebne na ...... na koncie zresztą też. Zakupów w € praktycznie nie robię a podatku czy zus-u zapłacić się nie da. A wypłaty pracownicze mogę robić w € po kursie dnia w NBP ?CFA pisze:. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...
Byłby sposób na przeniesienie kosztów przewalutowania

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Ja mam konto w banku, który oferuje dostęp do platformy wymiany walut.kamar pisze:Jakie to dziwne,że mi te eurasy w kieszeni potrzebne na ...... na koncie zresztą też. Zakupów w € praktycznie nie robię a podatku czy zus-u zapłacić się nie da. A wypłaty pracownicze mogę robić w € ?CFA pisze:. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...
Byłby sposób na przeniesienie kosztów przewalutowania
Mam kurs sprzedaży taki jak w kantorze, czasem grosz niżej.
Nie mam kosztów przewalutowania, dysponuję walutą czy złotówkami z jej sprzedaży spokojnie.
Mam od wielu lat tylko przychody w euro, więc problem u mnie był od zawsze i mam to opanowane