Różnice kursów walut.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Różnice kursów walut.

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 18:27

Jako że pewnie nie dożyje wprowadzenia € to powiedzcie jakie macie sposoby aby banki tak nie rżnęły na kursach ? Rzadko mi się to trafia no ale się trafiło i na 9000 € bank mnie skaleczył na ponad 1500 zł.

Tagi:

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 14 paź 2017, 18:53

Subkonto walutowe wewnątrz konta głównego... To jedyna opcja poza drugim kontem walutowym, żeby cię nie rżnęli na przeliczaniu...

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 19:16

Petroholic pisze: poza drugim kontem walutowym, żeby cię nie rżnęli na przeliczaniu...
I co dalej ? Będą czekać na koncie walutowym aż wydam w wakacje ? :) Jaki kurs zastosują przy własnym przelewie z walutowego na złotowe ? Bo jak taki sam to gdzie interes.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 14 paź 2017, 19:34

Się wtrącę, bo czasem z tym problemem się spotykam.

Po pierwsze konto w odpowiednim banku. I nie napiszę dlaczego ING. Przy koncie złotówkowym masz darmowe walutowe. Chyba lepiej opłaci się zamieniać, korzystając z kantoru internetowego. Wpłacasz im z złotówkowego na ich konto, masz jakiś czas (nie za długi), żeby zrobić zamianę (istotne, jak kurs niestabilny, czasem warto i godzinę poczekać), a później oni co wpłacają na walutowe. Mi to wychodziło zawsze najkorzystniej.

No chyba, że masz euraki, to wpłacasz, albo robisz przelew bezpośrednio na walutowe.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 20:25

A może u cinkciarza ? :) Jasiu, to są obroty firmowe.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 14 paź 2017, 20:44

kamar pisze:I co dalej ? Będą czekać na koncie walutowym aż wydam w wakacje ?
Nie :) Będą czekać aż pofatygujesz dupsko do okienka w banku i wypłacisz w Euro :)

A mając papierki w kieszeni zrobisz już z nimi co zechcesz. Odradzam jedynie zrobienie z nich ogniska :D

PS Przy wyższych kwotach musisz powiadomić bank o chęci wypłaty żeby mieli tyle waluty w oddziale :)

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 21:17

Petroholic pisze:
A mając papierki w kieszeni zrobisz już z nimi co zechcesz.
Cholera, to muszę sobie sprawić raperskie portki coby pomieścić :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: CFA » 14 paź 2017, 21:23

kamar pisze:
Petroholic pisze: poza drugim kontem walutowym, żeby cię nie rżnęli na przeliczaniu...
I co dalej ? Będą czekać na koncie walutowym aż wydam w wakacje ? :) Jaki kurs zastosują przy własnym przelewie z walutowego na złotowe ? Bo jak taki sam to gdzie interes.
Jak już masz na walutowym, to po co kurs do przelewania?
Policzysz tylko różnice kursowe, a pieniądze weźmiesz w walucie przecież.
Jeśli chcesz sprzedawać walutę przez bank, to zawsze bedziesz zdany na ich kurs i albo korzystasz z jakichś platform bankowych, które mają całkiem niezłe warunki,
albo przelwewasz sobie na prywatne konto walutowe i dysponujesz walutą kiedy chcesz i jak chcesz.

PS
To, że kasa firmowa w niczym nie ogranicza. W momencie przekazania na rachunek prywatny - niezwiązany z działalnością -albo wypłaty w gotówce uwzględniasz różnice kursowe (wg średniego NBP albo kursu banku, w którym masz ten prywatny rachunek) i potem robisz co chcesz. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 paź 2017, 21:55

CFA pisze:. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...
Jakie to dziwne,że mi te eurasy w kieszeni potrzebne na ...... na koncie zresztą też. Zakupów w € praktycznie nie robię a podatku czy zus-u zapłacić się nie da. A wypłaty pracownicze mogę robić w € po kursie dnia w NBP ?
Byłby sposób na przeniesienie kosztów przewalutowania :)

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: CFA » 14 paź 2017, 22:10

kamar pisze:
CFA pisze:. Aż dziw, że tyle lat działalności i takie oczywistości są nieznane ...
Jakie to dziwne,że mi te eurasy w kieszeni potrzebne na ...... na koncie zresztą też. Zakupów w € praktycznie nie robię a podatku czy zus-u zapłacić się nie da. A wypłaty pracownicze mogę robić w € ?
Byłby sposób na przeniesienie kosztów przewalutowania :)
Ja mam konto w banku, który oferuje dostęp do platformy wymiany walut.
Mam kurs sprzedaży taki jak w kantorze, czasem grosz niżej.
Nie mam kosztów przewalutowania, dysponuję walutą czy złotówkami z jej sprzedaży spokojnie.
Mam od wielu lat tylko przychody w euro, więc problem u mnie był od zawsze i mam to opanowane :-) Wypłaty formalnie da się zrobić w walucie (w KP jest mowa chyba o formie pieniężnej - może gdzieś zastrzegają, że tylko PLN, ale nie wiem czy jest jakiś ogranicznik) - większy problem będziesz miał z rachowaniem tego albo księgowa Cię pogoni :-)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”