eightbitter, mam jedno pytanie dodatkowe odnośnie zadania bo nie jestem pewny czy jest poprawnie sformułowane (niejednoznacznie)
" ... i po 7 godzinach dopłynęli do przystani A ... "
Tu leży szkopuł. To znaczy:
Opcja 1:
Droga od momentu zwrotu na 20km do momentu powrotu do przystani zajęła 7h. Tak na początku zrozumiałem treść zadania.
Siedziałem nad tym w wolnych chwilach przez dwa dni i za cholerę nie mogłem znaleźć dziury w rozumowaniu, a wyniki wychodziły głupie, a właściwie nie wychodziły tzn. funkcja kwadratowa miała zawsze deltę <0 czyli brak rozwiązania.
Dzisiaj coś mnie tknęło i znalazłem lukę w treści umożliwiającą inną interpretację.
Opcja 2:
Droga od momentu wypłynięcia z przystani A do powrotu do przystani A zajęła 7h.
I tutaj zadanie pięknie się rozwiązało i wyszły ładne okrągłe wyniki ale nie jestem pewny czy to jest to co kolega miał na myśli formułując zadanie.
Prędkość nurtu 3km/h
Prędkość łódki 7km/h
Wypadkowa prędkości w dół 10km/h
Wypadkowa prędkości w górę 4km/h
Obliczeń nie wstawię tak jak kolega powyżej bo ciężko w trybie tekstowym rozpisać ułamki. Daję słowo, że rozwiązałem sam
Zadanie ode mnie wstawię jak kolega potwierdzi poprawność odpowiedzi

A mam fajne na logikę na poziomie podstawówki
[ Dodano: 2017-04-01, 21:22 ]
OK kolega się na razie nie odzywa to wpiszę swoje żebyście mieli o czym myśleć w wolnych chwilach zamiast o dupach i pieniądzach
Na półce w bibliotece stoi 21 książek. Na pierwszej stronie drugiej książki mieszka mol książkowy. Mol przegryza treść książki w 2h, a okładkę w 0,5h. Ile czasu zajmie mu dotarcie do ostatniej strony przedostatniej książki.
PS -> Żeby nie było wątpliwości jak w zadaniu poprzednim - książki liczymy po europejsku od lewej do prawej nie odwrotnie.