Jaką pracę wybrać
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Jaką pracę wybrać
Witam
Mam pewien dylemat jestem świeżo po studiach i dostałem dwie oferty pracy. Jedna w biurze konstrukcyjnym druga natomiast związana z badaniem materiałów tj badania niszczące pomiary twardości ,metalografia (przygotowanie próbek, badanie na mikroskopach, elektronowych, skaningowych i świetlnych) itd. Nie wiem co wybrać i w którym kierunku pójść przy czym są lepsze perspektywy?
pozdrawiam
Mam pewien dylemat jestem świeżo po studiach i dostałem dwie oferty pracy. Jedna w biurze konstrukcyjnym druga natomiast związana z badaniem materiałów tj badania niszczące pomiary twardości ,metalografia (przygotowanie próbek, badanie na mikroskopach, elektronowych, skaningowych i świetlnych) itd. Nie wiem co wybrać i w którym kierunku pójść przy czym są lepsze perspektywy?
pozdrawiam
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Dziwne, że nikt z wykładowców nic ci nie zasugerował, bo obie propozycje mają bardzo dobre perspektywy (takie jest moje zdanie). Akurat w jednej jak i w drugiej dziedzinie czeka cię dużo pracy, a efekt końcowy będzie odległy. Wszystko zależy od ciebie, który efekt końcowy będzie bardziej satysfakcjonujący, czy gotowy projekt, czy ukończone wyniki badań.bisonen pisze:chciałbym wybrać tę pracę, w której jest większa perspektywa rozwoju.

Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Re: Jaką pracę wybrać
Myślę, że najważniejszym jest odpowiedzieć sobie na proste pytania:bisonen pisze: Nie wiem co wybrać i w którym kierunku pójść przy czym są lepsze perspektywy?
pozdrawiam
1) W czym tak naprawdę jestem dobry?
2) Co tak naprawdę chciałbym w życiu robić?
3) Jeśli już się na "to" zdecyduję, to czy będę czerpał z tego przyjemność i satysfakcję?
4) Jeśli coś pójdzie nie tak (na pewno będą takie momenty), czy jestem w stanie iść pod prąd by rozwiązać problem?
Podejrzewam, że jeśli odpowiesz sobie na te pytania prawidłowo to sukces murowany

Ostatnio zmieniony 07 maja 2010, 19:56 przez andryjan, łącznie zmieniany 1 raz.
CAD/CAM CAGILA
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej
Porównanie programów dla wycinarek CNC => http://www.cnc.info.pl/topics51/automat ... t18915.htm
Optymalny automatyczny nesting to już połowa sukcesu, kliknij na WWW i dowiesz się więcej

-
Jezeli inzynier lub przyszly konstruktor pyta co wybrac "roboli" to jak dla mnie juz jest zle.bisonen pisze:Dzięki za pomoc mam jeszcze trochę czasu do namysłu więc myślę, że nie wybiorę źle:)
sinumeric 840D/810/802/NUMS/HH-4290/Fanuc O-T /tokarka uniwersalna
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
tokarz CNC
"Poznań - miasto z piekła rodem.."
-Jestem chamem i mi z tym dobrze-
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jeśli masz dobrą wyobraźnie przestrzenną i wiedzę z zakresu technologi wykonywania profilu produkcji dla którego byś pracował to bierz konstruktora. Konstruktor to praca dla ludzi z pomysłami ale i ciężka robota przy modelach, rysunkach. Jako konstruktor będą ci się detale śnić po nocach
W drugiej ofercie raczej będzie spokojniej bo przecież jest małe prawdopodobieństwo byśmy mieli kolejny złoty wiek i rewolucje w procesach wytopu i składu metali. Tutaj wiedza jest ograniczona a w przypadku pracy konstruktora ogranicza ciebie wyobraźnia.
Taki kontroler jakości stali to wąska specjalizacja i praca będzie bardziej przypominała naukową (długie terminy, brak stresu). Chyba że będziesz kontrolerem w hucie to może się trafić prawdziwa harówka. Dostaniesz próbki z pieca i trza je szybko sprawdzić bo przecież piec żre prądu tyle co małe miasto w minutę. Jako taki gostek od metali powiedzmy po 15 latach będziesz już wiedział wszystko i praca będzie jak myślę polegała na badaniu kolejnych próbek wytopów. Profilu nie zmienisz bo jak wejdziesz w stale to przejście na betony, plastiki i inne duperele to start z poziomu w którym jesteś teraz.
Jako konstruktor będziesz mógł zmienić profil produkcji a wiedzę zdobytą wcześniej zawsze choć w części wykorzystasz.
Jak piszą koledzy obydwie prace na pewną będą ciekawe i w obydwu można liczyć na dobre zarobki z tym że odnoszą się do zupełnie odrębnych działów produkcji.
Wolisz projektować czy kontroling ?
Życzę trafnego wyboru

W drugiej ofercie raczej będzie spokojniej bo przecież jest małe prawdopodobieństwo byśmy mieli kolejny złoty wiek i rewolucje w procesach wytopu i składu metali. Tutaj wiedza jest ograniczona a w przypadku pracy konstruktora ogranicza ciebie wyobraźnia.
Taki kontroler jakości stali to wąska specjalizacja i praca będzie bardziej przypominała naukową (długie terminy, brak stresu). Chyba że będziesz kontrolerem w hucie to może się trafić prawdziwa harówka. Dostaniesz próbki z pieca i trza je szybko sprawdzić bo przecież piec żre prądu tyle co małe miasto w minutę. Jako taki gostek od metali powiedzmy po 15 latach będziesz już wiedział wszystko i praca będzie jak myślę polegała na badaniu kolejnych próbek wytopów. Profilu nie zmienisz bo jak wejdziesz w stale to przejście na betony, plastiki i inne duperele to start z poziomu w którym jesteś teraz.
Jako konstruktor będziesz mógł zmienić profil produkcji a wiedzę zdobytą wcześniej zawsze choć w części wykorzystasz.
Jak piszą koledzy obydwie prace na pewną będą ciekawe i w obydwu można liczyć na dobre zarobki z tym że odnoszą się do zupełnie odrębnych działów produkcji.
Wolisz projektować czy kontroling ?
Życzę trafnego wyboru

W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Przepraszam bardzo kolego pprzemo88 - kogo uważasz tutaj za - jak to określiłeś - "robola"?pprzemo88 pisze:
Jezeli inzynier lub przyszly konstruktor pyta co wybrac "roboli" to jak dla mnie juz jest zle.
Nie uważasz, że takie słowo może być dla kogoś co najmniej obraźliwe? Proponuję trochę wyhamować.
CAD/CAM CAGILA