markcomp77 pisze:Ja ostatnio wróciłem do zabaw z dzieciństwa - wzmacniacze audio - LTspice ślicznie się sprawdza, tym lepiej im wierniejsze modele tranzystorów (oczywiście idzie o wzmacniacze na samych tranzystorkach). Pewnie przydał by się symulator uwzględniający kształt PCB... masy brumy itp., ale na takiego to mnie nie stać - nie do zabawy/rozrywki.
Prawie 30ci lat temu brałem nie-wielki udział w tworzeniu symulatora, dość dobrego, choć trywialnie prostego... dla rozchodzenia się fal elektromagnetycznych.... ale to był dyplom kolegi i obrazowanie graficzne rozchodzenia się fal na narzuconym(symulowanym) kształcie falowodu (mikrofale)...
markcomp77 ,:) wzmacniacze ,muza to moja druga strona elektroniki........a w zasadzie pierwsza ,kurde nie pierwsza ale druga

np. teraz mam zamiar zrobić wzmaczniacz pod za***iste słuchawki T50Rp Fostexa.....
Dodane 19 minuty 55 sekundy:
sorki że nie jest to temat ale mam to gdzieś .....
uwielbiam muzyke i czesto słucham na słuchawkach ,testowałem wiele modeli i pomine te drogie takie powyżej 1k pln b o tych nie testowałem .ale w tej klasie niższej cenowo mam swoje dwa ulubione modele
1-t50rp fostex -przetworniki planarne
2- SONY MDR1-przetworniki dynamiczne ,klasyczne
Obydwa modele z przedziału cenowego 400-600 zl.I odsłuchuje to Sony i Fostex od kilku lat , są świetne .Różne ale obydwa modele są świetne .....
--------------
Dwa modela różne bardzo ale kocham je strasznie .
Dodane 2 minuty 2 sekundy:
dlaczego nigdy nie kupie słuchawek za 5k złotówek ? bo za to kupie za***isty oscyloskop