Brawo jasiu...,
.... to właśnie jest fachowa i rzeczowa odpowiedź.
Zawsze miałem wątpliwości co do reakcji PIP-u w takiej sytuacji.
Jak legalnie toczyc?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Oo Panowie widzę że mamy komplet informacji na ten temat.
Na pewno nie jeden skorzysta z co tu napisaliście
Pytałem jeszcze jak jest przestrzenią wokół tokarki/frezarki. Znajomy który od wielu lat siedzi w tej branży powiedział mi że potrzebna jest przestrzeń o szerokości metra od strony gdzie obsługuje się urządzenie a dookoła tak tylko żeby przejść a nawet jeśli maszyna będzie pod ścianą to nic się nie stanie.
Mylę się
Na pewno nie jeden skorzysta z co tu napisaliście

Pytałem jeszcze jak jest przestrzenią wokół tokarki/frezarki. Znajomy który od wielu lat siedzi w tej branży powiedział mi że potrzebna jest przestrzeń o szerokości metra od strony gdzie obsługuje się urządzenie a dookoła tak tylko żeby przejść a nawet jeśli maszyna będzie pod ścianą to nic się nie stanie.
Mylę się

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Maszyna ma być od ściany lub innych maszyn oddalona o min 0.75m. Nie dotyczy to tej strony (przestrzeni) maszyny przy której pracuje operator. Masz mu operatorowi zapewnić 2m2 wolnej przestrzeni, przejście-drogę do maszyny szerokości min.1,2m z sufitem nie niższym niż 2m.
Wynika to z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy
Wynika to z ROZPORZĄDZENIA MINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ
z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy