Tania mgła olejowa
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
To raz, a oprócz tego że trzeba rozpylić i podać chłodziwo , to trzeba też wydmuchać wilgotny urobek z obszaru pracy frezu, a z tym suszarka raczej nie poradzi.RomanJ4 pisze: suszarki w cieniutką rureczkę, to sam zobaczysz co będziesz miał na wyjściu, a trochę ciśnienia jest potrzebne by zassać i rozpylić medium ze zbiorniczka.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Potrzebujesz zwężki Venturiego lub jakiegokolwiek gotowego elementu. Bardzo wiele elementów i narzędzi korzysta z takiego rozwiązania. Właśnie pistolety do malowania, gaźniki, dozymetry... Poniżej masz linka jak to działa. Tu masz inżektorową ale różni się praktycznie kierunkiem podłączenia mediów.
http://www.otago.com.pl/zwezki_aspiratory.html
Osobiście polecam chłodnicę adiabatyczną. Z niewielkiego ciśnienia (bez przesady, nie z suszarki :p) można w efekcie ciekawej przemiany fizycznej uzyskać strumień powietrza o temperaturze -25 stopni.
http://www.otago.com.pl/zwezki_aspiratory.html
Osobiście polecam chłodnicę adiabatyczną. Z niewielkiego ciśnienia (bez przesady, nie z suszarki :p) można w efekcie ciekawej przemiany fizycznej uzyskać strumień powietrza o temperaturze -25 stopni.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Otago: "Precyzyjnie obliczony i wykonany kształt dyszy powoduje powstanie podciśnienia, które przy odpowiednio dużej prędkości przepływu przechodzi w ssanie."
Jestem pod wrażeniem
Ktoś może wie, jak precyzyjnie obliczyć zwężenie, żeby powstało podciśnienie?
No i przy jakiej prędkości zwykłe podciśnienie przejdzie już w ssanie?
Jestem pod wrażeniem

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
ja to gupi jestem , ale chodzić ma o to że coś co dmucha ma zacząć ssać ???mc2kwacz pisze:Otago: "Precyzyjnie obliczony i wykonany kształt dyszy powoduje powstanie podciśnienia, które przy odpowiednio dużej prędkości przepływu przechodzi w ssanie."
Jestem pod wrażeniem![]()
jeden wężyk nie zapewni dmuchawy i ssawy na raz...
[ Dodano: 2014-11-30, 21:35 ]
ja to gupi jestem , ale chodzić ma o to że coś co dmucha ma zacząć ssać ???mc2kwacz pisze:Otago: "Precyzyjnie obliczony i wykonany kształt dyszy powoduje powstanie podciśnienia, które przy odpowiednio dużej prędkości przepływu przechodzi w ssanie."
Jestem pod wrażeniem![]()
jeden wężyk nie zapewni dmuchawy i ssawy na raz...