Tania mgła olejowa

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 740
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Tania mgła olejowa

#1

Post napisał: gozdd » 04 kwie 2014, 23:59

Witam
Nie pasował mi żaden inny dział więc piszę tutaj - jeśli coś to proszę o przeniesienie :)

Zastanawiałem się ostatnio jakby tu w miarę prosto i niezbyt drogo rozwiązać chłodzenie mgłą olejową. Oczywistym jest, że przydałaby się jakaś sprężarka. Przeszukując Allegro i inne portale natknąłem się na sprężarkę od klimatyzacji. Kupić takie można już od 50zł. Ciśnienie maksymalne do kilkudziesięciu barów, nieznana jest mi tylko wydajność.
Du budowy kompresora się nie nadaje, ze względu na konieczność obeności oleju w sprężanym czynniku. Ale tutaj to żaden problem - wystarczy dać naolejacz przed sprężarką, zamiast za nią.
Co sądzicie o tym pomyśle?

P.S. Teraz uświadomiłem sobie jeden problem. Nie wiem czy naolejacz będzie działał pracując z podciśnieniem...



Tagi:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1193
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#2

Post napisał: tomcat65 » 05 kwie 2014, 00:24

Zrobisz 'by-pass' i część naolejonego powietrza w wyjścia dasz na wejście.


Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 740
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#3

Post napisał: gozdd » 05 kwie 2014, 00:42

Genialne w swej prostocie ;-) Dzięki za podpowiedź.


tomk38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 267
Rejestracja: 26 lis 2013, 10:56
Lokalizacja: Gdynia

#4

Post napisał: tomk38 » 30 lis 2014, 00:04

a może do nadmuchu zastosować brzęczyk akwarystyczny?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9797
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#5

Post napisał: RomanJ4 » 30 lis 2014, 00:49

za słaby.
pozdrawiam,
Roman


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Tania mgła olejowa

#6

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lis 2014, 09:05

gozdd pisze:...
Co sądzicie o tym pomyśle?...
Sadze, ze jak juz to wszystko zrobisz to dojdziesz do wniosku ze najlepiej
kupic maly chinski kompresor, dolozyc mu zbiornik na powietrze i perostat
zeby pilnowal cisnienia, do tego kupic fabryczna dysze za <> 400zl i pracowac.

Wersja jeszcze lepsza - dolozyc pompe perystaltyczna podajaca plyn do dyszy.
Wtedy to juz jest bajka...

q

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3421
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#7

Post napisał: Zienek » 30 lis 2014, 09:41

Fabryczna dysza za <> 400 to drogie rozwiązanie.

Ja do kompresorka na początek podłączyłem tani mały pistolet do malowania za 25zł z allegro i dawał radę. Problem
1. był taki, że nalewałem chłodziwa do jego małego pojemniczka i trzeba było co rusz pilnować.
2. Żeby ograniczyć jakieś włączania i obejścia, to miał cyngiel zaciągnięty stripem/trytką, żeby był cały czas włączony. Jak maszyna stała, to kapało chłodziwo przez otwartą iglicę.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9797
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#8

Post napisał: RomanJ4 » 30 lis 2014, 10:01

Zienek pisze:był taki, że nalewałem chłodziwa do jego małego pojemniczka i trzeba było co rusz pilnować. Jak maszyna stała, to kapało chłodziwo przez otwartą iglicę.
to można z dolnym zbiornikiem, zbiorniczek można podkręcić większy. Do tego kompresorek, i ful wypas.

Obrazek Obrazek
albo taka samodziełka
Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman


tomk38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 267
Rejestracja: 26 lis 2013, 10:56
Lokalizacja: Gdynia

#9

Post napisał: tomk38 » 30 lis 2014, 10:04

dlaczego do wytworzenia nadmuchu powietrza musi być kompresor?

nie może być dowolna dmuchawa, nie wiem, może np. suszarka ?

czy choćby ten brzęczek z akwarium?


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5752
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#10

Post napisał: oprawcafotografii » 30 lis 2014, 10:41

Zienek pisze:Fabryczna dysza za <> 400 to drogie rozwiązanie....
Ktore dziala :)

Gdyby zaczac od drugiej strony - czyli najpierw zrobic precyzyjne podawanie
plynu pompo perystaltyczna, to potem sama dysza moze byc zrobiona za 5zl
z dwoch rurek jedna w drugiej...

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”