MAXTECH JK 1351 linie przerywane
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
MAXTECH JK 1351 linie przerywane
Witam,
posiadam ploter Maxtecha JK 1351 wycinam zarówno prosto z corela jak i przy użyciu programu Artcut 2009.
Zmagam się z problemem, mianowicie gdy ploter tnie proste linie od prawej do lewej przy większej prędkości niż 130 mm/s robi delikatne przerwy, które są widoczne w postaci linii przerywanych. Problem nie występuje gdy tnie w innych osiach, obłe kształty i linie góra/dół tnie idealnie, znakomicie również wycina gdy tnie od lewej do prawej.
Proszę o radę co mogło się stać i jak ewentualnie temu zaradzić.
Pozdrawiam
posiadam ploter Maxtecha JK 1351 wycinam zarówno prosto z corela jak i przy użyciu programu Artcut 2009.
Zmagam się z problemem, mianowicie gdy ploter tnie proste linie od prawej do lewej przy większej prędkości niż 130 mm/s robi delikatne przerwy, które są widoczne w postaci linii przerywanych. Problem nie występuje gdy tnie w innych osiach, obłe kształty i linie góra/dół tnie idealnie, znakomicie również wycina gdy tnie od lewej do prawej.
Proszę o radę co mogło się stać i jak ewentualnie temu zaradzić.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Witam
Na początek zamiast noża "zainstaluj" jakiś pisak i na papierze sprawdź jak rysuje. Również sprawdź pasek pod możem czy czasem nie jest w tych miejscach powycinany. Trzecia sprawa to nacisk noża na folie. No i wypadałoby sprawdzić samą oprawke/uchwyt do noża.
Miałem podobny problem w ploterze innej firmy. W moim przypadku uszkodzony został suwak-potencjomter od regulacji nacisku noża. I żeby było śmiesznie ploter robił przerwy w cięciu w jednej osi idelnie co 2 centymetry. Koszt części to 6zł - wymiane zrobiłem sam a wiec darmo. Do dzisiaj tnie idelanie nawet folie szablonową której używam do nakładania grafik na samochody.
robert
Na początek zamiast noża "zainstaluj" jakiś pisak i na papierze sprawdź jak rysuje. Również sprawdź pasek pod możem czy czasem nie jest w tych miejscach powycinany. Trzecia sprawa to nacisk noża na folie. No i wypadałoby sprawdzić samą oprawke/uchwyt do noża.
Miałem podobny problem w ploterze innej firmy. W moim przypadku uszkodzony został suwak-potencjomter od regulacji nacisku noża. I żeby było śmiesznie ploter robił przerwy w cięciu w jednej osi idelnie co 2 centymetry. Koszt części to 6zł - wymiane zrobiłem sam a wiec darmo. Do dzisiaj tnie idelanie nawet folie szablonową której używam do nakładania grafik na samochody.
robert
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Wydaje mi się, że problem tkwi w taśmie teflonowej, kilkukrotnie ploter mi "zbzikował" i wycinał różne dziwne linie, później okazało się, że problemem są skoki napięcia i po podłączeniu komputera z ploterem do jednej listwy problem ustał natomiast zostały widoczne uszkodzenia w taśmie teflonowej.
Chciałbym się zapytać w jaki sposób wymienia się taką taśmę?
Chciałbym się zapytać w jaki sposób wymienia się taką taśmę?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Dlatego doradzałem wczesniej weź pisak i pobaw sie regulacją docisku. Może nóż na tyle dużo wystawiłeś z oprawki, że przy ragulacji docisku wychodzisz po za skale i noż nie jest dociskany. Dlatego załóz pisak i się tym pobaw - pisak ma stała długość. Jak nie wiesz jak to zrobić ściągnij sobie dokumentacje do plotera. A sprawdzałeś lożyska w oprawce noże, czy czasem się nie rozpadły?
robert
robert