Frezarka cnc

Plotery tnące

Autor tematu
luckyboypl
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Frezarka cnc

Post napisał: luckyboypl » 10 cze 2012, 22:08

Witam

Z góry przepraszam za swoje noobostwo i jesli moje pytanie czy cokolwiek wyda wam się głupie to przymknijcie oczy ;)

Dostałem mozliwość eksportu za granicę wycinanek ze sklejek, zarówno proste wzory jak serduszka, kwadraciki, gwiazdki etc (te wycinam na włosówce) jak i trudne wzory których nie wytnę ręcznie.

Chciałbym kupić maszynę która by mi takie wzorki wycinała, niestety jestem kompletnie zielony w tym temacie i nie wiem nawet na co zwracać uwagę przy wyborze.
Koszt maszyny powiedzmy do 10k pln, wiem nie bedzie to prawdopodobnie nic szczególnego, ale jak narazie myślę ze powinno wystarczyć.

Zależy mi na gwarancji, wiec uzywane samoróbki raczej odpadają, nie poradze sobie jesli mi się cos zepsuje, a najlepiej zeby maszyna była dobra jakosciowo i wogle sie nie psuła :D

Proszę bardziej doswiadczonych o jakies rady, ewentualnie pytania

Jeśli ktos jest z podlaskiego i mógłby mi np pomóc później z konfiguracją maszyny oraz programu sterującego to zapraszam na gg (638 106) , oczywiscie nic za darmo.

Pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
luckyboypl

Post napisał: luckyboypl » 12 cze 2012, 16:42

Czy mógłby ktoś chociaż doradzic którą z tych dwóch opłaca się lepiej kupic?

http://allegro.pl/frezarka-grawerka-plo ... 53131.html

http://allegro.pl/frezarka-cnc-ploter-f ... 99387.html

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 12 cze 2012, 17:16

Ta czerwona wygląda na solidniejszą, ma większe pole robocze , dostawca oferuje wsparcie techniczne więc wybór jest oczywisty. Ta mniejsza, wykonana w Chinach a sprzedający jest tylko pośrednikiem, zatem w razie awarii będziesz samotny. Co prawda w opisie jest wzmianka o rocznej gwarancji ale trudno domyśleć się jak ona jest faktycznie skuteczna. Wrzeciono 200W też raczej nie gwarantuje sukcesu przy wytężonej pracy.
Do tej czerwonej musisz dokupić wrzeciono i tu wybór jest spory jeżeli chodzi o jakość, trwałość i wytwarzany hałas. Dość pozytywne opinie mają wrzeciona chińskiej produkcji chłodzone wodą czyli coś takiego http://allegro.pl/elektrowrzeciono-wrze ... 77089.html
Ostatnio zmieniony 12 cze 2012, 17:31 przez diodas1, łącznie zmieniany 1 raz.

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 12 cze 2012, 17:28

Witam serdecznie.
Ja z kolei bym powiedział że ta czerwona to straszna koza. Cena niska ale nie połakomiłbym się na takie cudo. Sumienie nie pozwalałoby mi czegoś takiego sprzedawać.
A tak dodam jeszcze że w tych pieniądzach to można coś dużo lepszego zrobić by sumienie nie gryzło, zarobek był a klient był też zadowolony.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: oprawcafotografii » 12 cze 2012, 17:35

luckyboypl pisze:Czy mógłby ktoś chociaż doradzic którą z tych dwóch opłaca się lepiej kupic?...
Ta, ktora z wiekszym zyskiem potem sprzedasz.

q

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 12 cze 2012, 17:39

oprawcafotografii pisze:
luckyboypl pisze:Czy mógłby ktoś chociaż doradzic którą z tych dwóch opłaca się lepiej kupic?...
Ta, ktora z wiekszym zyskiem potem sprzedasz.

q
Albo tą na której mniej pieniędzy stracisz.
Pozdrawiam, skoczek
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 12 cze 2012, 17:40

Nie, no kolega zadawal precyzyjne pytanie "którą z tych dwóch opłaca się lepiej kupic" ;)

q

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: skoczek » 12 cze 2012, 17:48

Heh, no racja. Nieuważnie czytałem.
A tak na serio to żadna z tych maszyn nie nadaje się do roboty którą chce ten kolega robić (w moim wyobrażeniu). Ta mała bo za mała a ta duża bo to "koza".

Moim zdaniem szkoda nerwów szarpać sobie przy pracy na takich maszynach, bo się nie nadają do takiej roboty.
Pozdrawiam, skoczek

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Frezarka cnc

Post napisał: oprawcafotografii » 12 cze 2012, 18:05

luckyboypl pisze:...
Dostałem mozliwość eksportu za granicę wycinanek ze sklejek, zarówno proste wzory jak serduszka, kwadraciki, gwiazdki etc (te wycinam na włosówce) jak i trudne wzory których nie wytnę ręcznie...
Kazdy ma taka mozliwosc ;-)

Dlaczego nie wykrojnikiem???

q

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: diodas1 » 12 cze 2012, 18:35

Co koledzy mają przeciwko kozom :mrgreen: To sympatyczne i pożyteczne zwierzątko i daje zdrowe mleko. Skoro dotychczas autor wycinał kształtki na włosówce to frezarka, jaka by nie była i tak ułatwi produkcję. Przy większym zamówieniu nie zawadziłby dodatkowy blat próżniowy. Kiedy zarobi na tych serduszkach a całą zabawę uzna za przyszłościową to w miejscu kozy postawi żubra i to wyścigowego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”