Witam.
Zabieram się właśnie za konstrukcję urządzenia midi ale docelowo chciałbym oprawić je w obudowę z odrobinę rozciągliwego materiału coś na kształt gumy albo etui do telefonów komórkowych.
Chciałbym zrobić dokładnie coś takiego jak poniżej:
Jako że pierwszy raz zabieram się za coś takiego nie do końca wiem jakiego materiału mógłbym użyć do odlania obudowy (myślałem o silikonie a ostatnio czytałem że mógłby się nadać gumosil) oraz z czego wykonać formę odlewniczą. Chciałbym też żeby można było zabarwić odlewany element.
Obejrzałem trochę materiałów wideo o odlewaniu elementów ale tyczyły się one głównie elementów bardziej masywnych a w moim wypadku będzie to raczej cienka obudowa.
Co do samego elementu który chciałbym odlać będę musiał go samemu jakoś stworzyć. Dlatego też szukam jakiegoś materiału który dałby się odpowiednio uformować a potem wykorzystać go jako wzór na formę. Pierwotnie myślałem o termoformowaniu paska pleksi albo o modelinie.
Proszę więc o Wasze sugestie jak mógłbym się z tym wszystkim zmierzyć.
Pozdrawiam
Maciek
Odlewanie obudowy do układu elektronicznego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Silikon jest znacznie rozciągliwy. Przy cienkich ściankach będzie miał sztywność prezerwatywy. Jeżeli mimo to zdecydujesz się na ten materiał to formę możesz zrobić właściwie ze wszystkiego co wpadnie w ręce. Ważne tylko żeby powierzchnia formy nie była zbyt porowata bo będzie kłopot przy wyjmowaniu odlewu. Do ewentualnego barwienia można używać pigmentów http://www.kauposil.com/sklep/pl/c/Pigm ... likonu/216 Przy materiałach porowatych i nasiąkliwych (płyta mdf) wystarczy formę nasycić powierzchniowo jakąś pastą woskową. Może to być pasta do butów, do podłogi, do woskowania samochodu czy samodzielnie zrobiony roztwór parafiny w terpentynie. Innych tworzyw takich jak metal, szkło, pleksi itp nie trzeba niczym smarować. Wybieraj silikon o długim czasie wiązania, dzięki czemu będziesz w stanie uzyskać odlew bez pęcherzyków powietrza. Pomaga w tym możliwość skorzystania z komory próżniowej ale przy silikonie który wiąże kilka lub kilkanaście godzin, nie jest to konieczne.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Nie żebym Cię odwodził od Twoich bardzo ambitnych zamierzeń, ale odnoszę wrażenie ,że ten pomysł z odlewaniem to takie wyważanie otwartych drzwi i przerost formy nad treścią.
chcesz użyć termoformowania do stworzenia formy odlewniczej
cudownie tylko po co ? jak można tą metodą wykonać gotową obudowę.
Jest 100 innych ciekawych ,prostszych sposobów na wykonanie obudowy domowymi metodami ,która na pewno będzie tak samo estetyczna i praktyczna.
a idąc po najmniejszej linij oporu i po kosztach to te parę przycisków wpakował bym do obudowy uniwersalnej i po kłopocie.
http://www.google.pl/search?q=obudowa+u ... 81&bih=901
Osobiście twierdzę że życie i tak zagmatwane trzeba sobie upraszczać
No chyba ,że ma to być pewien rodzaj trofeum i udowodnienia sobie że a jednak się zawziąłem i zrobiłem
Mimo wszystko życzę powodzenia
pewnie mnie ktoś zaraz okrzyczy za takie podejście ,ale trudno
chcesz użyć termoformowania do stworzenia formy odlewniczej

Jest 100 innych ciekawych ,prostszych sposobów na wykonanie obudowy domowymi metodami ,która na pewno będzie tak samo estetyczna i praktyczna.
a idąc po najmniejszej linij oporu i po kosztach to te parę przycisków wpakował bym do obudowy uniwersalnej i po kłopocie.
http://www.google.pl/search?q=obudowa+u ... 81&bih=901
Osobiście twierdzę że życie i tak zagmatwane trzeba sobie upraszczać

No chyba ,że ma to być pewien rodzaj trofeum i udowodnienia sobie że a jednak się zawziąłem i zrobiłem

Mimo wszystko życzę powodzenia

Pozdrawiam , Michał.