Problem
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Problem
Hej mam pytanie. Poniewaz mam problem przy wykonaniu detalu z tworzywa " delerin 500".. Detal ma kształ prostopadloscianu w którym znajduje sie kieszen. Grubosc scianki tej kieszeni to 3 mm .Obróbke przeprowadzam na freezarce cnc frezami do aluminium. Technologii polega na tym ze najpierw wykonuje zgrubnie kieszen potem gabaryt. Nastepnie wykanczajaco wykonuje gabaryt i kieszen. i potem obracam detal i planuje na miare. Po zdjeciu sztuki sztuka ma ksztal przyłowiowego banana... detal ma wymiary 150mm na 88mm na 60mm .Połfabrykat ma wymiary 180 na 100 na 70. hmmm jakies podpowiedzi???
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
hej...no juz tak zrobilem ze po 4 mm zbiera raz na gabarycie raz kieszen..a dalej lipa:P...Dodatkwo przestalem to obrabiac w imadle. Poniewaz nadatku mam duzo. Postanowilem wykonac w nadmiarze materialu otwory pod sruby i pod kolki(zeby uniknac dodatkowych naprezen spowodowanych sciskaniem przez imadlo). Nastepnie mocuje to na plycie aluminiuwej tymi srubami. I wybieram wstepnie z nadatkiem 1mm kieszen i gabaryt. .Nastepnie odprezam( odkrecam te sruby bazujac na kolkach i sciagam i zakladam i mocuje ponownie) i wybieram na gotowo. Potem czas na planowanie. Dorobilem sobie wkladke w ksztalcie tej kieszeni i wkladam ja do tej kieszeni gdy planuje na gotowo. I dalej lipa to znaczy nie ma juz tak wielkiego odksztalcenia jak bylo ale nie jest to nadal idealnie:/ P.s co za kijowy material do obrabiania:(
-
Do obróbki zgrubnej stosuje frez do aluminium 3 ostrzowy > parametry S6000 F1500 zaglebia sie po 4 milimetry i bierze 50% swojej srednicy. Do obróbki wykanczjacej tez stosuje frez do aluminium wykanczajacy 2 ostrzowy parametry S4000 F300 ... Material przychodzi z ameryki. Producent nie podał jaki parametrami ten material obrabiac. Zreszta nawet niewiem jak ta firma sie nazywa bo posredników po drodze jest dwudziestu chyba..Juz nie pierwszy raz to obrabiam i zawsze jest z tym materialem jest problem. jesli chodzi o detale o takich gabarytach i cienkich sciankach. Myslalem ze ktos juz tez taki material obrabial i ma jakis jeszcze inny sposób:P:P???